Hajde da vidimo šta sve to Šveđani imaju. Pre svega imaju neverovatno muzičku pop scenu koju predvode Tove Lo i Zara Larsson. Zatim tu su genijalci elektronske muzike kao što su Robyn ili rok bendova kao što je Mando Diao. Osim odlične muzike, tu su i selebritiji poput glumaca Boe Svensona ili Stelana Starsgarda. Od pisaca sa druge strane, tu su Jonas Jonason pa zatim prepopularni Fredrik Bakman. Dobri su i u filmovima i u serijama. A od svega su najbolji u krimićima. Jedna od boljih švedskih serija jeste Bron/Broen (odnosno švedsko-danska serija), i ukoliko ste je gledali i voleli je, pred nama je roman Arnea Dala, popularnog švedskog pisca krimi serijala o detektivima Berger i Blum, a roman Pustoš je prvi iz tog kritički hvaljenog serijala. Zahvaljujući novoj izdavačkoj kući Dokaz, imamo i mi prilike da uživamo u velikom slučaju detektiva Sama Bergera. O čemu je Pustoš i na koji način je drugačiji od ostalih trilera?

Pustoš je smešten u Stokholm i njegovu okolinu, a prati priču policajca Sama Bergera koji istražuje nestanak jedne petnaestogodišnje Elen Savinger. Iako ne postoji baš puno dokaza za to, Berger je ubeđen da je u pitanju serijski ubica, i pokušava da ovaj nestanak poveže sa nestancima koji su se desili pre godinu ili čak dve. U trenutku kada niko neće poverovati u njega, pojaviće se žena koja će biti prvi osumnjičeni u ovom slučaju, izvesna Natali Freden. Pojavljivanje Natali Freden će uzburkati ovu priču koja je sve samo ne očigledna.

Ono što Pustoš razlikuje od drugih trilera jeste atmosfera koju Arne Dal stvara, kao i njegov način pisanja. Da biste napisali dobar triler, nije bitno biti odličan pisac niti koristiti komplikovane narativne tehnike, simbole i motive. Dobar pisac trilera mora da posloži svoje rečenice da se lepo uklope kao kockice, jer to je upravo ono što čini triler. Žanr koji se sam po sebi oslanja na misteriju i jezu koju stvara ne zahteva maestralne veštine pisanja. Pisci trilera retko kada napišu nešto što izlazi iz tog žanra i što vredi pročitati. Situacija sa Arneom Dalom je potpuno drugačija. Njegove rečenice su zaista neverovatne, i to je prva stvar koja potpuno izbacuje ovaj roman iz koša klasičnih trilera. Ovaj triler je potpuno drugačiji prvenstveno jer mu je narativna tehnika dobra, ton romana, način na koji gradi atmosferu, i najbitnije – likove. Lik Natari Freden je ujedno jedan od najjezivijih likova koji su se ikad pojavili u triler žanru književnost.

Početak samog romana može biti malo konfuzniji. Naime, dok čitalac ne uđe u celu priču o detektivu Bergeru, roman će delovati vrlo čudno, međutim već negde posle prvih četrdesetak strana priča kreće, i spustiti knjigu je potpuno nemoguće. Čita se neverovatno brzo – ne zato što je napisano jednostavno – već zato što izuzetno drži pažnju. Osim pažnje, Pustoš budi veliku količinu jeze, saosećanja sa junacima, kao i neka pitanja koja ćemo pitati sebe a koja su vezana za našu prošlost.

Još jedan razlog zašto je Pustoš drugačiji triler? Retko koji triler ima tu neku lekciju koju želi da nam poruči. Ovaj ima, i to kroz junaka romana, detektiva Bergera. Slučaj nestale Elen Savinger će se vrlo brzo vezati za njegovu ličnu prošlost, i upravo tu nam Arne Dal pomaže da i mi sami trknemo do našeg detinjstva i vidimo šta smo i mi to radili drugima a nismo svesni. Nečemo ništa da otkrivamo ovde, ali roman bi svakako trebalo da se nađe u Vašim rukama.

Dokaz izdavaštvo je nova izdavačka kuća koja je do sada izdala skandi trilere Pustoš i DNK islandske spisateljice Irse Sigurdardotir. Samim tim što je Pustoš prvi roman koji su odlučili da izdaju, trebalo bi da date šansu, jer je neko uložio toliko novca da bi ovu knjigu dao nama kao mogućnost koju do sada nismo imali. I upravo to je znak da je vredi pročitati, posebno ako volite trilere. Oni obećavaju i neke stare klasike u novom ruhu, a vrlo smo uzbuđeni da vidimo šta će nam to još Dokaz izdavaštvo priuštiti.

Serijal Berger i Blum se sastoji od tri romana, a po poslednjih informacijama, drugi roman se na srpskom jeziku može očekivati početkom ili na proleće sledeće godine. Do tada, ovaj jezivi triler je idealan za predstojeći oktobar i Noć veštica.

Comments are closed.