Gotika je jedan vrlo interesantan žanr. Ne samo da podseća na horore i na trilere, ali nas na sve to uvlačni u jedan svet zamračenih prostorija, zastrašujućih kuća i misterioznih osoba od kojih ne znaš šta možeš da očekuješ. Gotski romani nisu samo obični trileri ili horori – atmosfera u ovim romanima je izuzetno  bitna, kao i taj osećaj jeze koji bi trebalo da donese. Prvi gotski roman ikada napisam je bio Frankenštajn od Meri Šeli, a od tada su mnogi počeli da se približavaju ovom stilu i da okušavaju svoju sreću. Najpoznatiji od svih njih je verovatno Edgar Alan Po, koji se i proslavio ovakvim stilom pisanja. Zatim tu je i roman Orkanski visovi koji je zaista spektakularan i izuzetno jeziv. Ipak, prošlog veka napisana je i knjiga koja je ostavila veliki trag u gotici, a u pitanju je roman Rebeka britanske spisateljice Dafne di Morije. O čemu je roman Rebeka, ko je uopšte ona i zašto je ovaj roman toliko popularan?

Roman Rebeka napisan je u tridesetim godinama prošlog veka, i pretpostavlja se da je u tom periodu radnja i smeštena, iako nikada nije tačno naznačeno. Mlada, neimenovana naratorka ovog romana, upoznaje se sa imućnim Maksimilijanom de Vinterom, za koga se venčava vrlo brzo i odlazi sa njim na njegovo imanje Menderlej u prelepom delu Britanije pored mora. Život u Menderleju je poseban – ovo je imanje koje je velelepno i prelepo, ali ono krije jednu tajnu. Kroz celu kuću, naratorka oseća prisustvo bivše žene gospodina de Vintera, Rebeke, koja je umrla pre nekoliko godina. Takođe se upoznajemo sa jezivom gospođom Denvers, glavnom služavkom ovog domaćinstva koja je imala posebnu vezu sa Rebekom. Na koji način će se nova gospođa De Vinter izboriti sa ovim jezivim epizodama i šta se to zapravo desilo sa Rebekom?

Neverovatno je koliko je ovaj roman atmosferičan, a upravo je tako i trebalo da bude. Čitanje ovog romana je zaista iskustvo za sebe, jer on u istom trenutku donosi savršenu gotiku, interesantnu dramu i neverovatne opise kako samog imanja Menderlej, tako i svih ljudi koji kroz njega prolaze i unutrašnjih demova glavne junakinje. Roman je napisan savršenim stilom gde je čitanje zaista čisto uživanje, a onaj ko voli gotiku, napuštene zamkove, Viktorijanske mračne velelepne kuće i sličnu atmosferu će uživati u ovom romanu bez premca. Ipak, nemojte očekivati triler od ovog romana. Ovo je pre svega jedna porodična drama smeštena u jedan gotski ambijent.

Likovi u romanu su takođe vrlo lepo opisani i okarakterisani. Naravno, tu je pre svega lik glavne junakinje, kojoj nikada nećemo saznati ime, ali ćemo je zvati druga gospođa De Vinter. Njen lik je zaista nešto što je na najbolji način razrađeno u ovoj knjizi – tačno znamo sve njene strahove i misli, i vrlo je lako saosećati sa njom čak i ako nas nervira. Likovi gospođe Denvers i gospodina De Vintera su takođe tu da dodaju na ovu atmosferu, i zaista je poseban osećaj kada pročitamo da gospođa Denvers ulazi u prostoriju.

Kad čovek pređe dvadeset i četiri godine, više ne ume tako da plače, tako očajno da zagnjuri lice u jastuk.

Ipak, onaj lik koji je možda najinteresantniji jeste sama Rebeka. Iako nikad ne upoznajemo Rebeku jer je mrtva, kroz flešbekove i priče zaposlenih u Menderleju, možemo tačno da je zamislimo tako prelepu i bledu, sa dugom crnom kosom, koja hoda kroz velelepni Menderlej. Ona sa sobom nosi taj neki veo misterije koji i mi, čitaoci, osećamo, i upravo je to dokaz da je Rebeka jedno remek delo.

Kome preporučujem Rebeku? Apsolutno svima. Mislim da će se ovaj roman svideti i onima koji vole lakšu literaturu, ali i onima koji žele da osete nešto više od same priče. Rebeka je definitivno jedan biser od knjige, i drago mi je da postoji.

Comments are closed.