Kada pisac na manje od 150 stranica uspe da dočara duh jednog vremena, da jednu ličnu trageniju smesti u tako kratku priču, onda ta priča postaje remek delo, klasik svetske književnosti i obavezno štivo u Vašoj biblioteci. Upravo to je učinio nobelovac Džon Stajnbek u kratkom romanu O miševima i ljudima, koji se čita za jedno popodne a ostavlja gorak ukus još dugo nakon što okrenemo i poslednju stranicu.

Roman je smešten u tridesete godine prošlog veka, u period velike depresije u Americi, ali može se čitati nezavisno od toga da li smo upoznati sa istorijskom pozadinom, jer je siromaštvo i težak živo najnižeg sloja ljudi nešto što je uvek aktuelna tema. Osim pomenutog, u centru romana je i priča o jednom neobičnom prijateljstvu između Džordža, malog visprenog i tamnoputog čoveka i Lenija, krupnog čoveka sa umom malog deteta. Ipak, oni čine porodicu, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost. Tu je i motiv Američkog sna, kao sveprisutne teme u američkoj književnosti.

Idući od ranča do ranča na kom sa drugim ljudima na ivice egzistencije pokušavaju da zarade dovoljno novca da prežive, jedina stvar koja im pruža volju za životom je san o kome zajedno maštaju, o kom neprestano pričaju sa ushićenjem. To je san o sopstvenoj farmi, sopstvenom komadu zemlje na kom će raditi za sebe a ne za nekog drugog i gde će moći da gaje kuniće, po Lenijevoj želji. Jer, Leni voli kuniće. Kunići su mekani, ali kako Leni kaže, „ja ih onda štipnem za glavu i oni crknu“. I miševi crknu kad ih Leni štipne, ali ih on nosi okolo u džepovima, jer su mekani. Sve dok mu ih Džordž ne oduzme.

Leni slepo sluša Džordža jer ne može sam da razmišlja racionalno i ne zna da se ponaša u blizini drugih bića, pa upada u nevolje. Zbog toga se ovaj čudni par seli sa ranča na ranč. Leni donosi Džordžu više problema nego koristi, ali ga Džordž nikada neće oterati od sebe već će ga nesebično vući sa sobom, pritom kukajući kako bi mogao da se provodi i živi kao drugi momci da mu nije Lenija, a nikad ne pomišljajući da ga napusti.  Ako ništa, barem da pobedi usamljenost. Jer, oni veruju da nisu kao drugi momci, usamljeni, bez porodice, oni koji u javnoj kući potroše sve što tog dana zarade. Ne, oni su drugačiji jer imaju jedan drugog: „Sa nama nije tako. Mi imamo izgleda. Mi imamo nekoga s kim možemo prijatno da razgovaramo. Drugi sede po kafanama i troše novac, jer nemaju gde da odu, a mi ne. Ako ti momci dopadni tamnice, mogu i da pocrkaju tamo – niko za njih ne brine. Ali mi ne.

Osim njih dvojice, upoznajemo još nekoliko interesantnih likova koji odlično oslikavaju sudbine siromašnih za vreme velike depresije. Možda sam već i previše otkrila, ali preporučujem da sami pročitate knjigu i stvorite sopstvenu sliku o njima dvojici ali i da vidite šta se to na kraju desilo, da li su Leni i Džordž uspeli da ostvare svoj san ili ih je jedan neočekivani koban događaj sprečio u tome.

Comments are closed.