Džon Grin, “Obilje Katarina” // Izgubljene ljubavi i pronalaženje logike u svemu

Tinejdžeri – nikada ne znamo šta ih povređuje, šta im smeta, o čemu razmišljaju. Mislim da ni oni sami nemaju odgovore na ta pitanja. Ipak, verovatno je jedina osoba koja bolje razume tinejdžere od njih samih Džon Grin. Većina nas koja čita ovaj blog je već zaboravila na probleme koje je prva ljubav sa sobom nosila, nerviranje oko (sada) nebitnih stvari; pronalaženje i preispitivanje sebe i druge sitnice, ali posle knjige Krive su zvezde, kroz koju smo jecali (eventualno plakali), pa onda Vil Grejson, Vil Grejson, Džon Grin nas konstantno podseća na to koliko je teško biti tinejdžer. U njegovom ostvarenju Obilje Katarinâ, on se naizgled bavi jednostavnim tinejdžerskim pitanjima – ljubavlju, humorom, prijateljstvom. Istina je mnogo dublja, i to je ono što književnost Džona Grina čini izuzetnom, a ovu knjigu bitnom.

Junak ovog romana je tinejdžer Kolin Singlton, mladi genije i zaluđenik za anagrame. Jedna stvar je ipak kod Kolina prilično čudna – njega privlače isključivo ženske osobe koje se zovu Katarina. I počevši od kako je imao samo 6 godina, i prve veze koja je trajala svega 3 minute, Kolina je ostavilo ukupno 19 Katarinâ. Nakon prilično bolnog raskida sa Katarinom XIX, Kolin zajedno sa svojim najboljim prijateljem Hasanom kreće na putovanje kolima kroz Ameriku, na kom će spoznati više o sebi, o svetu, ali i uspeti da preboli poslednju Katarinu. I da, koliko mu je samo trebalo. Ono čime se Kolin zanima (osim pravljenja anagrama od praktično svih reči), je Teorija Katarinske Predvidivosti, odnosno matematička formula i grafik koji na osnovu popularnosti oba partnera u vezi može da izračuna koliko će veza nekom narednom paru trajati. Kroz ceo roman, Teorija Katarinske Predvidivosti (TKP) dobija svoju formu ali zaista ne morate poznavati matematiku kako bi uživali u ovom romanu, jer to nije poenta istog. Na kraju krajeva, TKP je samo način da Džon Grin iskaže jednu od dubokih poruka koje roman nosi – u ovom slučaju da budućnost nikada ne može da se isplanira u tančine.

Iako tinejdžerski roman, baš kao i svi njegovi, nemoguće je ne videti dublju poruku koju roman sa sobom nosi. Kao već pomenuta ideja da je budućnost jedina nepoznata na svetu, roman se bavi problemima uklapanja tinejdžera u društvo, kao i potrebom da se pronađe logika u svemu – što je upravo ono što Kolin Singlton radi kroz ceo roman a što mu nikako ne uspeva. Razmišljao sam dosta – da je bilo koji drugi pisac pisao Obilje Katarinâ, roman bi bio za baciti. Ali Džon Grin je drugačiji. On tačno zna kako današnji tinejdžer misli, koji humor mu odgovara, koje rečenice ga bole a koje ga teraju da se naježi od emocija. Roman obiluje divnim citatima i metaforama, kao što je ”Taj osmeh bi mogao da okonča ratove i izleči rak.”

Likovi u romanu su savršeno odrađeni, zahvaljujući koliko mozgu Džona Grina toliko i njegovoj moći pisanja. Kolin je klasični mali genije, štreber, ali ipak donekle popularan u svojoj sferi, Hasan daje komičan momenat celom romanu koji ne može a da se ne svidi ljudima, a pored Lindzi Li Vels, lika sa kojim svaka tinejdžerka može da se poistoveti, tu je 19 Katarinâ, svaka posebna i drugačija na svoj način.

”Možeš nekog mnogo da voliš, ali nikad ne možeš da voliš ljude onoliko koliko mogu da ti nedostaju.” – Džon Grin

Obilje Katarinâ je jedan vedar, lagan i presladak roman, namenjen za sve tinejdžere (pritom ne mislim nužno na one od 13 – 19 godina; postoje tinejdžeri koji imaju i preko 25). Dopustite sebi da se podsetite prve velike ljubavi zbog koje ste patili mesecima; prisetite se svega što jeste ili niste uradili sa njom; vratite sebi to osećanje bar na minut i osetite se ponovo kao tinejdžer; vratite se u neko doba u kom niste morali toliko da razmišljate o budućnosti. To je ono za šta služi ovaj roman – da pronađete u svakoj životnoj situaciji nešto lepo.

Comments are closed.