Kraljica Elizabeta: Život savremene vladarke // Nova biografija Sali Bedel Smit

Postoje države čije istorije nikad nećemo do kraja izučiti i naučiti. Postoje kraljevstva čiji vladari kriju mnogo tajni i pregršt priča koje će nam zauvek ostati neispričane. Jedna od takvih kraljevstava je Ujedinjeno Kraljevstvo. Iako znamo dosta o nekim kraljevima i kraljicama, i neke osnovne činjenice o životu svakog od njih, nikad nije kasno da se pročita i nauči još ponešto. Kraljica Elizabeta II, trenutni apsolutni monarh ovog kraljevstva je pre nekoliko nedelja oborila rekord Kraljice Viktorije i postala monarh sa najdužom vlašću. U to ime, Sali Bedel Smit, poznata autorka bestselera kao što su biografije princeze Dajane, Džona i Džeki Kenedi, porodice Klinton i drugih, objavila je biografiju najmoćnije žene sveta i jedne od najmoćnijih vladara pomenutog kraljevstva.

Postoje stvari koje nikada nećemo saznati o kraljevskoj porodici koliko god se trudili da dođemo do tih informacija, ali postoje i stvari koje su izašle na videlo i pokazale kako se to Kraljica Elizabeta menjala tokom godina i koliko se kraljevstvo menjalo sa njom. Knjiga Kraljica Elizabeta: Život savremene vladarke se razlikuje od ostalih biografija Kraljice po tome što je za potrebe ove knjige intervjuisano 200 kraljičinih poznanika od kojih je 40 želelo da ostane anonimno. 160 od njih uključuje bliske kraljičine prijatelje, radnike, članove porodice – tako da možemo misliti ko su preostalih 40 koji nisu hteli da im se ime objavi u knjizi. Neki su govorili o trivijalnim stvarima, kao na primer da Kraljica voli da sakuplja setove za so i biber, dok su drugi govorili o malo intimnijim stvarima i prepričavali kraljičine reči o 21. veku i politici. Članovi Bakigemske palate, odnosno visoki zaposleni u istoj, otkrivaju zbog čega postoji ”krug tišine” oko Kraljice i koji je razlog njenog hladnog ponašanja.

Posao Kraljice nije jednostavan – ona je monarh ali nije glava Parlamenta, Kraljica je ali ne vlada. Upravo zbog ovoga, Smitova pokušava da kroz istoriju Kraljice i svih Premijera koji su za nju radili otkrije kako posao funkcioniše i kakvo je viđenje Kraljice Elizabete o tome. Fusnote u ovoj knjizi daju dodatnu čar – svaka fusnota objašnjava kako je spisateljica došla do te informacije, a neke od njih su zaista vrlo čudne i trivijalne, i svakako informacije do kojih je teško doći.

Sali Bedel Smit je pokazala Kraljicu Elizabetu ne samo kao monarha najvećeg kraljevstva, već i kao majku i suprugu. Počevši od dolaska na presto njenog oca kada je shvatila da je ona sledeća na redu, preko njenog krunisanja, upoznavanja sa Princom Filipom (sadašnjim suprugom) pa do današnjeg dana, knjiga otkriva kako je to biti Kraljica i na neki način biti izopšten od ”normalnog” života. I sama spisateljica kaže ”Što sam više čitala o Kraljici, sve više sam joj se divila”.

Ovo je priča o tome da nije lako postati prva žena sveta  i objašnjava kako se jedna kraljica, i vladarka, nosi sa svime što joj je dato od rođenja. Da biste bar na kratko zakoračili u svet Kraljice, prinčeva i priceza, morate izdvojiti dosta vremena (oko 500 velikih strana) i oko 1800 dinara, koliko košta knjiga na srpskom jeziku. Izdavač knjige je Albion Books.

Comments are closed.