Laš Kepler, “Đavo je došao po svoje” // Mnoštvo puzli u jednoj

Volite psihološke trilere i niste sigurni koji je sledeći roman koji bi trebali da pročitate? Volite da rešavate misterije? Ako na sve to volite Švedsku, volite fantastičnu švedsku muziku i verujete svemu što šveđani naprave, onda je ovo roman za Vas. Pre nego ga uzmete u ruke, morate biti svesni da postoji mogućnost da ćete provesti jednu ili dve besane noći jer ovaj roman nećete moći da ispustite iz ruku. Književnost Laša Keplera (što je zapravo pseudonim poznatog švedskog književnog bračnog para Aleksandra i Aleksandre Ahndoril) je opisivana i kao paklica cigareta, jer kritičari smatraju da i na knjigama ovog para treba da stoji obaveštenje da je prilično štetno za ljude, baš kao na paklicama cigareta. Za razliku od cigareta, ipak, štetno na dobar način jer su psihološki trileri Laša Keplera stvarno romani koje trebaju pročitati svi ljubitelji ovog žanra, a roman Đavo je došao po svoje, još jedan od romana o detektivu Jona Lini, nije izuzetak.

Nije slučajno što je na (po mom mišljenju odličnim) koricama oslikan čekić – to je razlog zbog kog ovaj roman počinje. Osoba sa kojom se najpre upoznajemo u romanu je Elisabet Grim, pedesetrogodišnja bolničarka u ”Birgitagordenu”, jednom domu za problematične devojčice uzrasta od 12 do 17 godina koji se nalazi u severnom delu Stokholma. Na početku romana saznajemo da ovaj dom broji 8 devojčica, što je maksimalan broj koji bolnica može da primi. Jedne noći, desiće se svađa između dve devojčice što će rezultirati time da Elisabet smesti jednu od devojčica, Mirandu, u izolaciju. Nakon svađe, bolničarka odlazi u svoju sobu i uzima lekove za spavanje kako bi što pre zaspala i završila taj užasno naporan dan. U isto vreme, kada jedna od devojčica bude ustala u toku noći i šetala Birgitagordenom, videće otključana vrata od samice u kojoj je bila smeštena Miranda i pronaći će je u lokvi krvi sa smrskanom glavom.

U ovom trenutku umešaće se i Jona Lina, detektiv koji je zvezda četiri romana Laša Keplera. Iako vrlo zauzet traženjem osobe koja bi možda mogla da pronađe njegovu izgubljenu ženu i ćerku, on će se ipak upustiti u misteriju i tragediju koja je zadesila dom za nezbrinute devojčice. Kada detektiv Lina dođe u Birgitagorden i kada bude tražio da vidi preostalih 7 devojčica kako bi pronašao da li je neko potencijalni očevidac, otkriće se da devojčica Viki nije više u njenoj sobi koja je ”ukrašena” krvavim tragovima prstiju i jednim krvavim čekićem ispod kreveta. Postaviće se pitanje gde je Viki? Da li je ona zaista ubila Mirandu? I ako jeste, zbog čega?

Sa treće strane, jedan od likova ovog romana je i Flora Hansen, medijum, koja zarađuje od pričanja sa mrtvima. Ona će se uplesti u priču kada bude videla duh devojčice koju će povezati sa mrtvom Mirandom. Koja je njena uloga u celoj priči i kako će uopšte doći do toga, stvar je koju morate sami otkriti ukoliko se odlučite da pročitate ovaj roman koji vas jednostavno ne pušta.

Đavo je došao po svoje nije jednodimenzionalna priča. To je mnoštvo puzli, mnoštvo misterija, mnoštvo priča stopljenih u jednu veliku i tragičnu sudbinu. Kratke rečenice kojima se bračni par pod imenom Laš Kepler služi, iako na momente jednostavne, doprinose napetosti koja u romanu igra jednu od najvažnijih uloga, kao i u svim njihovim prethodnim romanima. Njihov roman prvenac, Hipnotizer (još jedna priča o detektivu Juna Lini) takođe je izdat od strane Vulkan Izdavaštva, a čekamo da se i preostala dva romana pronađu na rafovima srpskih knjižara kako bi celokupni utisak mogao da se kompletira.

Ne postoji razlog zbog čega bi sumnjali u ovaj roman, šveđani zaista prave fantastične stvari. Počevši od alternativne i elektro muzike u kojoj dominiraju, preko savršenih krimi serija (kao što je Bron / Broen, odnosno The Bridge), pa i ako moramo da napomenemo savršenih evrovizijskih numera; sasvim nam je jasno da se oni daju u stvaranje nečeg mističnog, očaravajućeg i nadasve interesantnog do maksimuma.

Comments are closed.