Salman Ruždi, “Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći” // “1001 noć” 21. veka

Postoje ti pisci koji nas svojim pisanijama vode na neko drugo mesto, stvarno ili nestvarno, u kome je sve šareno, lepo. Ti pisci imaju tu neku posebnu moć da nam pomognu da zaboravimo na surovu realnost koja nas okružuje i na istu svakodnevnicu koju živimo iz dana u dan. Jedan od tih pisaca je indijac Salman Ruždi, čije reči i priče ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Ruždi je bio optuživan za dosta stvari, ali jedna od njih svakako nije bila nemanje mašte, što njegov novi roman, Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći svakako dokazuje. Pisac koji je svoju slavu stekao romanima Deca Ponoći, postao posebno poznat zbog romana Satanski stihovi zbog koga mu je pripisana fatva, nikad nije prestao da oduševljava svoje čitaoce. Ne verujete? Onda vas molim da saberete sve dane iz naslova knjige i dobićete zbog čega sam ovo rekao – zbir dana iznosi 1001, što nas automatski asocira na 1001. Noć – knjigu sa pričama o Šeherezadi, Aladinu, Ali Babi i 40 razbojnika – s tim što je ovo ipak knjiga 21. veka.

Ukoliko ste nekad čitali Ruždijeva dela, znaćete da je on vrlo vičan korišćenju magijskog realizma u svojim romanima, odnosno da upotrebljava magijske elemente čineći ih potpuno normalnim u datom svetu. Ipak, novi roman ne može da se svrsta u ovaj žanr, jer on sadrži mnogo više magije, te su ga svi kritičari smestili u žanr naučne fantastike. Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći je roman o džinovima, njihovom odnosu sa ljudima, i o jednoj borbi koja je trajala svega 1001 noć.

Iako roman obiluje likovima i pričama, jasno nam je da je ovo zapravo priča o džinovima, odnosno kreaturama koji su sačinjeni od vatre i dima. Da budem precizniji, ovo je priča o jednom posebnom džinu, a njeno ime je Dinija. Dinija živi u Vilin-zemlji, i radi sve ono što ostali džinovi rade; ali se ipak razlikuje u jednom – ona se zaljubljuje u čoveka, briljantnog filozofa Ibn Ružda (zapravo istorijskog lika). Kao plod njihove ljubavi rodiće se brojna deca, polu-džinovi, polu-ljudi, koji će takođe imati čudesne moći. Priča ipak dobija potpuni preokret kada drugi folozof, Gazali, (takođe istorijska figura) dođe u kontakt sa jednim džinom iz čarobne lampe (očigledna aluzija na priču Aladin iz 1001. Noći) koji će mu ponuditi da mu ispuni jednu želju. Kako dva filozofa nisu u najboljim odnosima, Gazali će odlučiti da svoju želju iskoristi na sledeći način – on će od džina tražiti da sruši granicu između Vilin-sveta i sveta ljudi. Tog trenutka će nastupiti jako mračan period za sve – velika borba u kojoj će deca Ibn Ružda i Dinije morati da pokažu šta znaju i spasu svet kakav je do tada bio poznat svima.

Iako naučna fantastika, ovaj roman je taman toliko realan da zapravo dopusti čitaocu da se poveže sa likovima i da zagnjuri u magični piščev svet. Njegove metafore su toliko snažne da ne možemo a da ne primetimo na primer sličnost između otvaranja neba iznad Njujorka i tragičnog uragana Sendi, kao i između finansijske krize u Vilin-svetu i na planeti Zemlji. Kako ne pronaći sličnost između ”daleke države koja počinje na slovo A” u koju zli džin Zumurud želi da smesti glavnu bazu za vreme rata i Amerike? Njegov jezik je odličan, rečenice savršene, priča zaista dobra – ukoliko date sebi šansu da zavirite duboko u nju i zagrebete ispod površine, i sve posmatrate kao jednu veliku metaforu.

Kritičari su ovu knjigu opisali kao jednu od boljih Ruždijevih knjiga, iako postoje i oni koji je ne veličaju, ali svakako preporučuju. Ukoliko ste zaista obožavalac naučne fantastike, ili sveta džinova, Andaluzije i magije – onda je ovo roman za vas. Takođe, ukoliko volite satire i ukoliko volite sami da pronalazite metafore i da pokušavate da ih razumete – takođe je preporučujem.

Na kraju krajeva, Ruždi ovim nije ispričao priču samo o džinovima; on je ispričao priču o jednom vremenu. O vremenu u kom mi trenutno živimo – o ratu koji se dešava između dva velikana o kom, nažalost, možemo da pročitamo dnevno u novinama. On shvata da je zamisliti idealniji svet, nešto čemu smo mi, kao ljudi, vrlo vični, i da nam je to možda poseban dar, ali u isto vreme i kletva.

Comments are closed.