Stiven Votson, “U drugom životu” // Mračna strana interneta o kojoj su nam odrasli pričali

Mislim da smo svi mi koji smo odrasli u eri interneta u jednom trenutku života imali priliku da nas roditelji opomenu da pazimo šta radimo na internetu, kome dajemo naše podatke, koga prihvatamo u prijatelje na društvenim mrežama, kao i da se pazimo nepoznatih osoba. Isti ti mi smo se samo verovatno nonšalantno okrenuli i nasmešili u ”valjda-ja-znam” fazonu, pomislili kako su nam roditelji matori dinosaurusi i da ne treba da brinu toliko. Verujem da ima i mnogo onih kojima roditelji i dalje govore takve stvari, i onih koji još uvek reaguju na ovakav način; posebno oni koji nisu imali nikakva neprijatna iskustva sa boravkom na internetu. Ono o čemu će vas novi roman Stivena Votsona, pisca koji se proslavio trilerom Pre nego što zaspim (po kome je snimljen i popularni istoimeni film sa Nikol Kidman i Kolinom Firtom u glavnim ulogama) naterati da razmiišljate je upravo to što smo mislili da je bezazleno – naučićemo mnogo o snazi interneta i o tome koliko je lako iskoristiti internet za najrazličitije stvari, i samim tim dovesti sebe u smrtnu opasnost. Nekad ne samo sebe.

Junakinja ovog romana nije ista kao njegova prethodna junakinja u Pre nego što zaspim – Džulija Plamer nema amneziju. Ona je porodična žena koja živi miran život sa svojim suprugom hirurgom Hjuom, i njihovim sinom, trinaestogodišnjim Konorom. Džulija Plamer, pak, ima drugih problema – stari lečeni alkoholičar, koji je nekad živela prilično slobodan život fotografa sa dečkom Markusom u Berlinu, ona potpuno veruje sebi, a i njenoj porodici i prijateljima. Međutim, nakon jedne užasne noći, kada sazna da je njena rođena sestra Kejt nemilosrdno ubijena u Parizu, Džulija se baca na detektivski posao da sazna ko je i zbog čega ubio njenu mlađu sestru. Kako saznaje da je Kejt često posećivala onlajn dejting sajtove i preko njih upoznavala muškarce radi druženja i povremenog seksa, Džulija odlučuje da sledi njene stope kako bi otkrila pravu istinu. Ono što će je zadesiti i što će otkriti promeniće ne samo njen život, već i život svih oko nje. Od trenutka kada Džulija krene da živi dva života – jedan svoj, a jedan život od izvesne Džejn, ona će shvatiti da na ovom svetu može da veruje samo sebi, i da svi imaju svoje mračne tajne.

Kako i sam naslov knjige govori, ovaj roman je o drugim šansama, drugim i paralelenim životima, i drugim licima koje pokazujemo na internetu. Koliko smo i mi sami na internetu zapravo ono što jesmo privatno? Samim tim, koliko je fer od nas da očekujemo da svi ostali budu 100% iskreni? I šta se dešava kada dođe vreme da snosimo posledice onoga što smo onlajn? Stiven Votson je vrlo svestan svega toga, i on je u jedan vrlo interesantan i čitljiv roman ubacio sve elemente života na internetu i predstavljanja sebe na više načina.

Što se tiče same priče – iako triler, iako lakša forma književnosti koja se može pročitati u par sedenja, ona je vrlo interesantna. Čitalac može da se poveže sa likovima, posebno sa Džulijom Plamer. Koliko god nam bila iritantna u određenim momentima, ona nam ipak postane simpatična i često navijamo za nju – a za triler, to je dokaz da je pisac dobro uradio svoj posao. Sam roman podeljen je u više delova, i ukoliko moram da biram, biram drugu polovinu romana kao interesantniju. U drugom životu nas na početku kupi svojom pričom, negde malo pre sredine uspori, ali od polovine knjige pa do samog kraja listanju stranica kraja nema. Sa vremena na vreme pojavljuju se šok momenti koji i nisu nešto preterano šokantni – više su kliše i očekivajući, ali to ne umanjuje našu želju da vidimo šta će sa našom junakinjom da se desi.

S obzirom na to da je Votsonov prethodni roman ekranizovan (i to vrlo uspešno) ne čudi nas što će i U drugom životu imati svoju ekranizaciju. Naime, producentska kuća Riz Viterspun je otkupila prava na snimanje ovog filma, a da li će ona glumiti ulogu Džulije Plamer ili neko drugi, još uvek nije poznato kako je film još uvek u prvim fazama pretprodukcije.

Ovaj roman ne možemo uopšte smatrati kao biserom književnosti, niti kao izuzetno teškim i komplikovanim romanom koji će nam otvoriti oči ili koji će nas naterati da razmišljamo o smislu života. Takođe nije ni roman koji ćemo citirati. Ali svakako jeste roman koji će nas zadržati uz sebe i koji će nas vrlo zabaviti, dok će nas kraj romana ipak naterati da razmišljamo o sudbinama likova.

Comments are closed.