Umberto Eko, “Nulti broj” // Politička satira o uticaju medija i teorijama zavere

Da li verujete svemu što je plasirano od strane medija? Svaku političku odluku, svaki skandal, svaku ljubavnu aferu pozantih ličnosti? Živimo u vremenu kada nam je sve toliko dostupno da je vrlo teško razlikovati prave informacije od onih lažnih i zlonamernih. Koliko je lako plasirati pogrešnu priču znamo svi mi koji smo nekada bili u mogućnosti da prisustvujemo rađanju nekog novog trača, ali šta se dešava kada takve priče poprime obrise na nivou jedne države i jedne Vlade? Novi roman poznatog italijanskog pisca Umberta Eka, Nulti broj (o kome smo pisali u ovomesečnom NR postu), se, između ostalih, upravo bavi i ovim pitanjem – uticajem medija. Upakovano u jednu kratku političku satiru, Eko ovoga puta odlučuje da nam pokaže koliko se lako rađaju tračevi i teorije zavere, kao i to koliku moć imaju mediji nad ljudima, dok nas u isto vreme malo uči o savremenoj italijanskoj istoriji.

Radnja romana Nulti broj smeštena je u Italiju, preciznije u Milano, 1992. godine. Glavni junak je paranoični Kolona, lik koji je napustio fakultet i radio kao pozadinski novinar, odnosno pisao knjige i članke u ime drugih osoba. On će sada dobiti posao novinara u časopisu Sutra (isplaniranog da ima samo 12 brojeva), koji za cilj ima ucenjivanje poznatih biznismena. Urednik časopisa je Simei, čiji je plan da časopis iskoristi kako bi ucenio poznatog biznismena i vlasnika časopisa, Komendatora (da, Komendatora, ne Komentatora) tako što će mu dostaviti bezbroj lažnih informacija i teorija zavere kako bi pokazao koliko je lako plasirati netačne vesti i samim tim ga finansijski ucenio da vesti ne bi bile štampane. Kako vlasnik novina ima čast da prvi pročita sve vesti pre samog štampanja časopisa, one nikada ne bi izašle na videlo, ali će pokazati vlasniku kakvu moć novinari imaju. U krešendu samog romana, u trenutku kada će Kolonov kolega Bagradočo napisati članke o ”pravoj istini” iza Musolinijevog ubistva, iznenadne smrti  pape Jovana Pavla I i atentata na papu Jovana Pavla II, teorije zavere koju će novinari osmisliti će koštati samo njih same.

Sama radnja romana inspirisana je (i kruži oko) skandalom poznatog kao mani pulite (što je italijanski za ”čiste ruke”). Naime, pomenuti skandal se desio devedesetih godina u Italiji, kada je pravni sistem Italije imao za zadatak da istraži sve političke korupcije tadašnje italijanske Vlade. Skandal mani pulite je rezultirao u raspadu Prve republike i gašenju mnogih italijanskih političkih partija tog doba. Najbitnija stvar koju je skandal mani pulite izrodio je bio Silvijo Berluskoni, koji je od tada služio kao italijanski premijeri i upravljao italijanskom političkom scenom od 1994. do 2011. godine. Berluskoni, koga su neprijatelji zvali Kavaljer (Il Cavaliere) je poslužio kao inspiracija za lik Komendatora (Il Commendatore) u ovom romanu.

Roman o kome govorimo je najkraći Ekov roman, i ujedno drugačiji od svih koje je do sada napisao, iako su Ekovi fanovi navikli na činjenicu da je pisac fasciniran teorijama zavere (što je evidentno i u romanima Ime ruže i Praško groblje). Ovoga puta Eko uspeva da, fantastičnim rečenicama, nenametljivom duhovitošću i odličnim primerima, politiku načini izuzetno zanimljivom čak i onima koji nisu politički aktivni. Ipak, Nulti broj ne nudi mnogo dešavanja i uzbuđenja, već se priča bazira na snazi opisanih teorija zavera u knjizi i veličini medija i onoga što oni plasiraju, tako da, ukoliko tražite ljubavnu limunadu ili vikend roman, onda ovo nije knjiga za vas.

Kako i sama knjiga kaže, ona je parodija situacije koja se zaista desila u mnogim italijanskim časopisima nakon pada Prve republike. Mnogima se neće svideti – a mnogi će u njoj videti fantastično štivo, posebno generacijama koje se sećaju situacije u Italiji sedamdesetih, osamdesetih, pa i devedesetih godina prošlog veka pa u ovom romanu vide neki vid podsetnika. Novije generacije mogu štošta da nauče iz njega; ako ništa drugo onda jedan period političke istorije Italije. Vrlo kratak i pitak, Nulti broj je roman koji govori o nečemu što do sada nije napisano.

Posebnu zahvalnost moramo dati Vulkan izdavaštvu što je roman doveo u Srbiju u rekordnom roku, imajući u vidu da je na italijanskom jeziku izdat pre svega par meseci, dok je svoj engleski prevod dobio istog meseca kad i srpski.

Comments are closed.