Bitlsi: Jedina autorizovana biografija iz pera Hantera Dejvisa

Bitlsi su bez pogovora jedan od najvećih fenomena prošlog veka – poznati u svakom delu sveta. Tvorci planetarnog hita ”Yesterday” bili su prepoznatljivi u svakom gradu, na svakom ćošku. Ova biografija, napisana iz pera biografa Hantera Dejvisa je jedina autorizovana biografija prvog mega-popularnog boj benda, koja je rasla sa Bitlsima od svog prvog objavljivanja pa sve do danas. Ono što će vam ova knjiga pokazati je koje su razlike između poslovnog i privatnog života Velike Četvorke. Ipak, krucijalno pitanje je da li fenomen zvani ”Bitlsi” uopšte dopušta članovima benda da imaju privatni život?

Počnimo od pisca ovog bestselera. Hanter Dejvis, rođen 1936. godine, je britanski novinar. Dejvis je 1965. godine izdao svoj roman prvenac, pod nazivom Here We Go Round the Mulberry Bush, i vrlo brzo su prava za film otkupljena. Ideja za biografiju rodila se na sastanku koji je Dejvis imao sa Polom Mekartnijem u vezi filmske muzike za već pomenuti film. Dejvisov jedini zadatak je bio da dobije zeleno svetlo od menadžera Bitlsa, Brajana Epštajna, i na kraju je biografija Bitlsi izdata 1968. godine, prvenstveno iz razloga što se u to vreme pisalo mnogo neistinitih informacija vezane za sam bend i njihove privatne živote te su članovi želeli da se predstave onakvi kakvi jesu. Kako je bio jedini autorizovan biograf Fabulozne Četvorke (kako su ih tada zvali), Dejvis je proveo više od 18 meseci sa njima, prateći ih u stopu, i to dok je bend bio na samom vrhuncu slave.

Ono što ovu knjigu čini izuzetnom (sem činjenice da je jedina autorizovana), jeste to da je napisana u trenutku kada su Bitlsi uživali svoju najveću slavu. Iako se prva verzija ove biografije završava sa bendom koji je i dalje u sastavu, ova dopunjena verzija ipak uključuje komentare pisca i ostalih bendova nakon njihovog raspada kroz flešforvarde. Sve ovo je zapravo i razlog toga što ćete pročitati priče o četvorici najvećih zvezda prošlog veka koje nećete moći da pronađete u drugim Bitls biografijama – kao ta da su članovi benda dobijali po 50 dolara na kraju svake nedelje kako bi pokrili svoje troškove, ili ta da Džordž Harison poseduje jedan dugačak, jednospratni i drečav bungalov na Ešeru.

Ipak, mnogo kritičari izbegavaju da ovoj biografiji daju skroz pozitivne kritike, prvenstveno iz razloga što knjiga ne daje detaljne informacije o njihovoj diskografiji i svih ploča, te je zbog toga opisuju ”ofrlje napisanom’‘. Bilo kako bilo, ova biografija nije napisana da bismo mi mogli da pročitamo kako su nastali najveći hitovi, već da pokušamo da, bar kroz ovih šestotinak stranica proživimo život pored najvećeg boj benda prošlog veka. Roman sadrži dva dela ”masnog papira” koji uključuje retko viđene privatne fotografije Bitlsa sa komentarima, a na samom kraju možete videti detaljnu listu svih Bitls izdanja.

Čak i skoro 50 godina nakon njenog izdanja, ova knjiga jeste velika stvar, i potpuno je drugačija od drugih biografija, i uvek će i biti, iz već navedenih razloga. Jedno je čitati o jednom davnom vremenu opisanom u modernom dobu; potpuno drugačije je čitati o tom istom vremenu opisanom baš tada – atmosfera je vrlo sepiasta i retro, što doprinosi do drugačijih emocija prilikom čitanja.

Nakon čitanja ove knjige, daću vam sledeće zadatke:

  • izdvojte jedno popodne i preslušajte diskografiju Bitlsa, po hronološkom redu (ili bar najveće hitove)
  • odgledajte neke od filmova benda Bitlsi
  • odgledajte jedan ili dva dokumentarca o njihovom radu

Za vrlo kratko vreme ćete u malom prstu držati sve informacije o jednom od najvećih fenomena prošlog veka.

Comments are closed.