Čimamanda Ngozi Adiči, “Amerikana” // Kako biti rođeni Afrikanac u američkom društvu

Ukoliko ste fan planetarne zvezde Bijonse, nemoguće je da vam ime Čimamanda Ngozi Adiči nije poznato, s obzirom da je upravo njen onaj feministički govor koji se čuje na polovini numere Flawless. Ukoliko ste pak kopali dublje (ili ste studirali englesku književnost) znaćete da je Adiči spisateljica nigerijskog porekla koja je za svoja književna dela zgrabila neke od najprestižnijih književnih nagrada, uključujući i Buker nagradu. Roman koji je danas dovodi na Bukmarkić jeste Amerikana, originalno objavljen 2013. godine, a i preveden u izdanju kuće Laguna, te eto odmah dobrih vesti, mogu ga čitati svi a ne samo anglisti!

Amerikana je roman koji se može čitati i posmatrati na više od jednog načina. S jedne strane možemo ga čitati sa fokusom na ljubavnu priču između Ifemelu i Obinzea, srednjoškolskog para koji će se u jednom trenutku rastati kako bi tražili život bolji od onog koji u tom trenutku oni, i svi oko njih, imaju u Nigeriji. Opčinjeni mitom zapadnjačkog života ugrabiće prilike da odu, Ifemel u SAD, dok će Obinze probati da svoju budućnost ulepša odlaskom u Englesku. Dobar deo romana podeljen je u jasno odsečena poglavlja koja naizmenično prikazuju njene, te njegove borbe u novom svetu, a i živopisna sećanja na njihove zajedničke trenutke gledanja u plafon i ostalih uspomena iz Nigerije.  I dok Ifemelu uspeva da se “snađe” u smislu da je njen boravak u Americi legalan, da uspeva da nađe i pristojan posao kao i da se upusti u nekoliko ljubavnih veza, Obinzeov put obavijen je bodljikavom žicom. Od života na raznim skučenim kaučima, praćenim konstantim strahom od otkrivanja njegovog pravog identiteta usled korišćenja lažne lične karte i stosatnih smena na najgorim mogućim poslovima, Obinzeova iluzija o boljem životu na zapadu pretvorila se u znoj koji nije postao zlato. Ipak, za one čitaoce koji imaju nešto “slađi” ukus od ovog nihilističkog prikaza, ostaje da se kaže da se, kako Ifemelu tako i Obinze vraćaju u Nigeriju, ali to nikako nije kraj njihovog puta a ni ovog romana, ali se nadamo da ste dovoljno zaintrigirani da biste pohrlili u knjižare i videti kako će se priča razložiti nakon povratka na tamni kontinent. To nas dovodi do sledećeg aspekta ovog romana, a to je rasno-politički.

Kroz Obinzeov pokušaj da uspe da stvori život u Engleskoj, vidimo da je rasna diskriminacija i dalje živa i zdrava. Ipak, Ifemelu je daleko pronicljivija i kako na mikro tako i na makro nivou uspeva da savršeno uhvati i zabeleži izazove sa kojima se susreću crnci u Americi, posebno oni koji nisu poreklom iz te zemlje. Kako je biti Afrikanac u Americi je glavna tema Ifemelinog bloga u kom ona opisuje sve od toga kako komplimenti na račun njene lepote zvuče kada su izgovoreni od strane belaca, kako je ne uklapati se čak ni sa Afroamerikancima i kakav je osećaj kada te ljudi na ulici pitaju da li mogu da dotaknu tvoju kosu. U Americi Ifemelu će naučiti da uprkos svim svojim objektivnim uspesima na profesionalnom i akademskom polju, ona sebe ne vidi kao deo američkog društva, ne želi da menja svoj nigerijski naglasak, ne želi da sputava svoju prirodnu afro frizuru da bi bila dovoljno dobra. Iako su razlozi za njihov povratak drugačiji, oba razloga su više nego validna. Ifemelu je htela da se vrati u zemlju u kojoj pitanje rase uopšte nije pitanje, a Obinze kako bi posle više godina mogao da se javno služi sopstvenim imenom (mada će u Nigeriji dobiti daleko više od toga ali nećemo otkrivati više).

Čimamanda je neverovatna književnica, sa oštrim zapažanjima i skoro nestvarnim načinom pisanja i dočaravanja. Amerikana je roman koji se bavi američkom istorijom, rasom; namernim i slučajnim rasizmom, identitetom (i pokušaju pronalaženja i beskompromisnog zadržavanja istog), ljudskom prirodom i diskriminacijom. Naravno, sve to predstaviti kroz originalnu ljubavnu priču sa kojom se mogu saosećati i student i šezdesetogodišnja domaćica,  a opet dati književnicima i kniževnim kritičarima ozbiljan zadatak i materijal za istraživanje, to mogu samo magični pisci za koje vam se sa svakom rečenicom sve više pojačava ubeđenje da nisu sa ovog sveta.

Comments are closed.