Dobitnik nagrade Buker 2016 + preporuke za čitanje starih dobitnika ove nagrade

Kao što je svim čitaocima ovog bloga već poznato, Buker nagrada je godišnja književna nagrada koja se uručuje jednom od pisaca sa angloameričkog govornog područja. Kao najprestižnija britanska nagrada za književnost koja je prvi put uručena davne 1969. godine, ona predstavlja kovčeg pun blaga za sve ljubitelje moderne angloameričke književnosti. Ovogodišnja konkurencija je bila jaka  (mada lično ne toliko koliko prošle godine) uključujući romane Do Not Say We Have Nothing od spisateljice Madelejn Tijen, All That Man Is Dejvida Salaja, His Bloody Project Grejema Burneta, Hot Milk Debore Levi i Eileen Otese Mošfeg. Ipak pobednički roman nosi naziv The Sellout američkog autora Pola Bitija koji je sa trona svrgnuo prošlogodišnjeg pobednika Marlona Džejmsa i roman inspirisan Bobom Marlijem, A Brief History of Seven Killings.

Smešten u današnjicu, The Sellout je Afroamerička satira o rasnim odnosima u Sjedinjenim Američkim Državama. Roman se vrti oko neimenovanog protagoniste, crnca, koji se sticajem okolnosti nalazi u Višem Sudu u Americi optužen da je pokušao ponovo da uspostavi ropstvo i sagregaciju u svoj kvart u Njujorku. U toku suđenja polako saznajemo koje su to okolnosti koje su dovele do ove situacije. Iako je The Sellout dobio sjajne pohvale od kritika, kako zbog priče romana tako i zbog savršeno spontanog humora, ovaj roman nije osvojio baš sva srca čitalaca, a ocena na Goodreads portalu je 3.8, dok bar tri druga nominovana romana imaju ocene preko 4.

 

  • Čigozi Obioma – Ribari (2015, nominovani roman)

Sredinom devedesetih godina XX veka devetogodišnji Bendžamin uživa u bezbrižnom detinjstvu rastući uz tri starija brata. Njegova porodica živi u Akureu, gradiću u Nigeriji. Kada im se strogi otac odseli poslom u dalek grad, braća koriste njegovo produženo odsustvo da beže iz škole i idu na pecanje. Na zlokobnoj, zabranjenoj obližnjoj reci sreću opasnog gradskog ludaka koji uverava najstarijeg dečaka kako mu je suđeno da pogine od ruke jednog od braće. (izvor: Laguna)

 

  • Ričard FlanaganUska staza ka dalekom severu (2014)

U paklu japanskog zarobljeničkog logora na burmanskoj Pruzi smrti, lekara Doriga Evansa opseda njegova nedavna ljubavna pustolovina s mladom udatom ženom. Mučeći se da spasi svoje ljude od gladi, od kolere, od batina, on dobija pismo koje će mu zauvek promeniti život. U ovoj knjizi najbolje se ogleda spisateljski dar Ričarda Flanagana zbog kojeg ga smatraju jednim od najznačajnijih savremenih proznih pisaca. Vešto se krećući od japanskog zarobljeničkog logora do današnje Australije, od nedaća Doriga Evansa i njegovih drugova zatočenika do muka njihovih japanskih tamničara, ovaj roman divlje lepote priča o ljubavi i smrti, ratu i istini, o čoveku koji sazreva i napreduje, ali i otkriva šta je sve izgubio. (izvor: Laguna)

 

  • Elenor KatonVidela (Tom I & Tom II) (2013)

Elenor Katon je najmlađa dobitnica nagrade Buker, a roman Videla je postao jedan od velikih hitova 2013. i 2014. godine. Godina je 1866, a Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.

 

  • Hilari MantelVučje leglo (2009) i Leševe na videlo (2012)

Za sve ljubitelje istorijske književnosti, tačnije istorije Ujedinjenog Kraljevstva, tu su dve knjige Hilari Mantel, i obe knjige su dobitnici ove prestižne nagrade.Vučje leglo govori o Henriju VIII i njegovom izazivanju autoriteta crkve da se razvede od kraljice Katarine Aragonske. Sa druge strane, njen noviji roman Leševe na videlo se bavi pričom Henrijeve druge žene, Ane Bolen, od početka pa do njene propasti i pada.

Oba romana su izdata za srpsko tržište – Vučje leglo je izdala izdavačka kuća Mladinska Knjiga, dok roman Leševi na videlo nosi znak Delfi knjižara.

 

  • Džulijan BarnsOvo liči na kraj (2011)

Roman poznatog britanskog pisca Džulijana Barnsa (čija su skoro sva dela objavljena pod okriljem izdavačke kuće Geopoetika). Roman Ovo liči na krajpripoveda Tom Vebster koji je u penziji, koji se seća kako se sa prijateljima zakleo da će im prijateljstvo trajati zauvek. Kada njegova prošlost krene za njim, on će se prisetiti svih grešaka koje su on i njegovi prijatelji napravili. Prisećanje na sve dobre i loše stvari za koje smo odgovorni je svakako tema koju vredi dalje istraživati, a s’ obzirom da je književnost Džulijana Barnsa odlična (i ovo sa sigurnošću govorim), ovo je roman koji se mora pročitati.

 

  • Jan MartelPijev život (2002)

Pijev život je naziv koji svi dobro poznajemo, ali to je zbog filma koji je urađen po ovoj knjizi. Imajući u vidu da svi znamo priču Pija, neću preterano dužiti o ovom romanu, ali ukoliko ikad budete imali priliku da je pročitate, uradite to. Ako ne, i to je okej, moći ćete da se skoncentrišete na druge romane – možda baš na njegov novi roman, Visoke planine Portugalije koji se pre mesec dana našao u prodaji na srpskom jeziku pod znakom Lagune (detaljnije o romanu uskoro na Bukmarkiću).

 

  • Arundati RojBog malih stvari (1997)

Bog malih stvari je roman o kom sam već pisao ranije, tako da se neću ponavljati, ali pročitajte o čemu se radi i dozvolite da Vas tematika kupi, pa onda Vi kupite knjigu. Roman daje odgovor na pitanja koji se mnogi pitaju, a niko ne sme da pita – Koga treba voleti, i koliko? i Da li se život može promeniti za jedan dan?

Comments are closed.