Ema Klajn, “Devojke” // Privlačnost kulta Čarlsa Mensona

Potpuno je razumljivo iz kog razloga se sve više pisaca odlučuje da piše o istinitim ili fiktivnim kultovima i komunama – oni daju uvid u nama nepoznat svet, u svet koji je sve samo ne dosadan. Ti svetovi nam ne pokazuju samo nešto što je nama potpuno strano, oni nam takođe otvaraju vrata da zavirimo u mozgove i misli potpuno drugačijih ljudi, da pokušamo da razumemo ili osudimo njihove disfunkcionalnosti i apatiju, da pokušamo da kroz njihove oči vidimo šta to mi zapravo imamo ili šta nam fali. Roman Devojke je uspeo da spisateljicu Emu Klajn uvrsti u red pisaca kom pripadaju čak i kultni Džon Apdajk i Čak Palahnjuk. Ipak, njena tematika inspirisana je jednim od najstrašnijim događaja prošlog veka – usponom kulta i takozvane ”porodice” Čarlsa Mensona, koja je, između ostalih, odgovorna za višestruko ubistvo tada trudne glumice Šeron Tejt i njenih prijatelja jedne avgustovske noći 1969. godine.

Glavna junakinja romana prvenca Eme Klajn je četrnaestogodišnja Evi Bojd, koja potpuno mirno živi u Kaliforniji krajem šezdesetih godina. Ona je odrasla ispod znaka Holivuda, a njena baka je bila poznata glumica. Njena leta se ipak potpuno razlikuju od školske godine, kada je slana u školu van Kalifornije. Naša priča počinje kada Evi Bojd upoznaje grupu vrlo slobodnih devojaka u parku, čije ponašanje odmah zapazi (prve tri rečenice romana glase ”Pažnju mi je privukao smeh, a onda sam se zagledala u devojke. Najpre sam im primetila kose, duge i neočešljane. Potom njihov nakit, koji se presijavao na suncu”). Ona polako biva fascinirana načinom života tih devojaka, a jedna od njih će je opčiniti više od drugih. Ono što Evi Bojd ne sluti jeste da će je fascinacija tim devojkama uvući od jedan od najozloglašenijih kultova i tadašnjice a i sadašnjice, i da će joj najlepše dane života obojiti krvlju. Da, pričamo o famoznom kultu ženskih pratilaca Čarlsa Mensona, koji se naziva njegovom ”porodicom”.

Evi Bojd u sadašnjosti je potpuna suprotnost. Ona je sad starija dama, izlomljena od života, umorna. Ceo kult u kom je bila davne 1969. godine se vidi na njenom licu kao kletva. Kada joj tinejdžeri prilaze da je pitaju da li je zaista istina da je ona ”ta dama” ona im polako objasni da ona ništa nije uradila, i da se njeno ime ne spominje mnogo u knjigama i člancima koji se bave Čarlsom Mensonom. Ipak, ta kletva je tu, a ni sama ne zna šta je to nateralo da to leto ode u skrovište kulta u brdima, na veliki, oronuo i sablasan ranč u kom su se užasne ideje rađale.

Roman Devojke je naišao na raznorazne kritike – od ljudi koji su fascinirani tematikom romana (a sebe ubrajam u te ljude), do onih koji su oduševljeni početkom romana ali ne i samom završnicom. Ipak, sigurno je jedno – ovo je prvi roman Eme Klajn, a jeno ime se već pronašlo na spiskovima najboljih romana prethodne godine pored nekih velikih imena. Ukoliko ste ljubitelj ovakve tematike, nečeg istorijski istinitog, o čemu se i ne zna baš mnogo, onda je ovo svakako roman za Vas. Iako priča Evi Bojd nije istinita, atmosfera u romanu zaista dočarava to mračno vreme u Kaliforniji.

Ovo nije samo roman o jednom kriminalcu i o jednom strašnom vođi. Ovo je roman o nevinosti, i o pronalaženju sebe, o mračnim željama koje svako od nas donekle ima. Moć romana je u rečenicama i u njegovom stilu, koji je zaista besprekoran. Ovo je roman za koji slobodno može da se kaže da nije do priče, već do osećaja koji budi. A ukoliko uključite mozak i zaista zamislite da se sve to zaista dešavalo pre 50 godina, vrlo je potresan.

Comments are closed.