Glen Kuper, “Biblioteka mrtvih” // Tajna sedmog sina sedmog sina

Jedan realan svet koji krije tajnu staru vekovima – tajnu koja je sve samo ne obična. Ovako može da se opiše roman Biblioteka mrtvih, američkog pisca Glena Kupera, i ujedno prvi deo trilogije o detektivu Vilu Pajperu. Smešten u različita razdoblja, Biblioteka mrtvih predstavlja jedan pravi slatkiš za sve ljubitelje krimi romana, misterija ali i istorijskih romana, i to je ono što ovaj roman čini u neku ruku ne-evropskim; roman koji se čita u dahu i čiju misteriju nećete moći da otkrijete do samog kraja. Čak i sam opis romana, neke zločine nikada ne treba rešiti, a neke tajne nikada ne treba otkriti dosta govori o debitantskom romanu Glena Kupera, romanu koji je u kratkom vremenskom periodu kupio srca miliona čitalaca širom sveta. Ali, kakva to tajna može biti toliko šokantna?

Iako smešten u 3 razdoblja, roman počinje istragom policije 2009. godine koja pokušava da dođe do odgovora ko je serijski ubica koji širom Njujorka ubija ljude ostavljajući male razglednice. Ovde ipak policija shvata da slučaj neće biti jednostavan i da će svakako biti drugačiji, jer na svim razglednicima koje su pronađene uz mrtve stoji tačno ispisan datum njihove smrti. Ova sekcija romana posebno liči na moderne krimi romane, ali naravno sve je to sa zadrškom jer znamo da nas očekuju šokantni obrti. Drugi deo priče je smešten u vreme nešto kratko nakon Drugog svetskog rata i uključuje konverzaciju između Vinstona Čerčila i Harija Trumana, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, a njihovog dogovor će znatno uticati na američki sistem, znajući da moraju da zakopaju tajnu koja bi, kada bi izašla na videlo, promenila čitav svet.

Treći deo priče, možda i najbitniji i u svakom slučaju najzanimljiviji je smešten skoro 1400 godina u prošlost, u jednom malom manastiru. Ono što ovaj deo priče istražuje su posledice rođenja sedmog sina sedmog sina, koji se rodio u toku sedmog dana sedmog meseca davne 777. godine. On je na ovaj svet došao sa posebnim darom, i u podrumu manastira pokreće pisanje biblioteke mrtvih, koja sadrži knjige sa datumima rođenja i smrti svih ljudi na svetu – i to ne samo do tog momenta, već iz svake epohe i svakog veka, bilo to da su prošli vekovi, ili budući. U tom momentu se i najstrašnija tajna stvara, tajna koju ćete otkriti samo ukoliko pročitate ovaj roman.

Čitaocu je potrebno malo vremena da shvati šta se dešava u knjizi, i čak i momenat u kome on pomisli da zna o čemu se zapravo radi u ovoj knjizi ne kvari celokupni utisak knjige, zato što ga poslednja stranica ostavlja sa široko otvorenim ustima, u šoku, nemajući ni predstavu da roman može imati takav obrt u poslednjim redovima.

Biblioteka mrtvih je roman koji je savršeno napisan, i obuhvata više žanrova odjednom – krimi roman, istorijski roman, trilogije (da, ovaj roman ima i dva nastavka, zbog čega će Vam biti posebno drago kada pročitate poslednju stranicu). Glen Kuper je došao do jedne savršene ideje, i koristeći odlične rečenice i atmosferu, uspeo da od te jedne ideje napravi odlično štivo.

Biblioteka mrtvih, kao što je i pomenuto, ima i dva nastavka: Knjiga mrtvih duša i Čuvari biblioteke. Takođe, postoje određene spekulacije da su romani otkupljeni za pravljenje TV serije, i posebno nam je drago zbog toga!

Comments are closed.