Nil Gejmen, “Američki bogovi” // Roman koji je ujedinio sve mitologije sveta

Živimo u svetu u kom je sve što je drugačije od nas loše, u kom se različitost kažnjava a vera odlučuje ko će se sa kim družiti, venčavati ili voleti. Ipak, negde među rafovima lokalnih knjižara postoji roman koji će uspeti da sve različitosti ujedini. Ukoliko ste ljubitelji romana koji u sebi sadrže više žanrova, a posebno ukoliko ste ljubitelj mitologije, onda je novo izdanje izdavačke kuće Laguna, Američki bogovi, američkog hit pisca Nila Gejmena svakako za Vas. Iako prilično dugačak roman, proza Nila Gejmena je vrlo čitka, a Američki bogovi je poseban roman i zbog svoje tematike. Moj predlog je da pročitate ovaj prikaz, vidite da li Vam odgovara; uzmete knjigu, pročitate je, a za vreme godišnjeg odmora odgledate i novu hit seriju rađenu po istoimenom romanu – nećete se ni malo razočarati. E sad. Kako je ovaj roman uspeo da ujedini sve mitologije sveta?

Što se tiče samog žanra romana, on je vrlo upitan. Kako kritičari navode, Američki bogovi je roman koji je svojevrstan blend amerikane (odnosno žanra koji obuhvata geografiju, istoriju i kulturu Sjedinjenih Američkih Država), fantazije i mitologije. Ono što drugi kritičari tvrde, ipak, jeste da je Gejmen pokušao da spoji bezbroj žanrova u jedan roman. Ali to ne mora da bude tako loše. Gejmen je ovim romanim zaista pokušao da ubaci mnoštvo žanrova u jednu priču, ali to na kraju izgleda kao da je on osmislio svoj žanr – i to vrlo uspešno.

Američki bogovi prati život Senke, koji je proveo tri godine u zatvoru. Nekoliko dana pre isteka svoje kazne, on saznaje da mu je žena poginula u saobraćanoj nesreći sa njegovim najboljim prijateljem. Na putu do sahrane, Senka upoznaje čoveka koji sebe naziva Gospodin Sreda, koji se predstavlja se kao prevarant. Kada mu Gospodin Sreda bude ponudio posao telohranitelja, Senka ga, nemajući šta više da izgubi, prihvata.

Naizgled vrlo monotona priča, zar ne? Ono što se krije u samim stranicama romana je savršena bitka između starih Bogova koji polako gube svoju moć jer su ljudi prestali da veruju u njih, i Bogova današnjih generacija – interneta, medija i novih transportnih sredstava. Kako Gospodin Sreda, koji je zapravo oličenje nekada najmoćnijeg Boga Odina, pokušava da napravi svoju armiju zaboravljenih Bogova (među kojima je i balkanski Bog Černobog), Senka će se naći u vrlo jezivom ali i poetičnom putovanju.

Roman Američki bogovi obiluje mitologijom raznih kultura, pa se tako među glavnim likovima, osim već pomenutog Černoboga (balkanskog Boga tame) mogu naći i Zvezda Danica (takođe iz naše mitologije), Tot (egipatski Bog pisanja), Anansi iz afričke kulture, kao i Loki, staronordijski Bog. U današnjem svetu u kom mržnja i netrpljivost vode glavnu reč, Gejmen je jednim romanom uspeo da ujedini sve kulture i mitologije, i, iako fiktivno, jako je lep osećaj znati i pročitati da smo bar u jednoj priči svi za jednog.

Nemojte da Vas zavara broj stranica ovog romana. Nil Gejmen zna da svoje romane napiše toliko čitko da ćete čak i hiljadu strana pročitati kroz nekoliko dana. Američki bogovi je savršeni roman za Vaše letnje putovanje – vreme će vam proleteti, brzo ćete završiti roman, a ukoliko Vam se svidi nećete morati da tugujete što nema nastavka – već ćete pogledati seriju Američki bogovi koja je nedavno krenula sa prikazivanjem a već osvojila srca mnogih gledalaca.

Comments are closed.