Putopisi Snežane Radojičić: Otputujte na daleko mesto knjigom

Ne postoji osoba koja nije poželela da ode na neko udaljeno, skriveno mesto van Evrope. Da li je to Japan, ili Afrika, možda čak i Australija, zavisi od osobe do osobe ali svako od nas je poželeo da ode na put koji ne može da priušti odmah. Putopisi Zakotrljaj me oko sveta i Preko Himalaja i Gobija naše Snežane Radojičić će Vam pomoći da bar na neki način otputujete na neko daleko mesto – ali ipak samo knjigom. Ono što je odlično je to da će svaki detalj ovih putopisa učiniti da zamislite i najmanji detalj države koju Snežana opisuje. Ali, ko je Snežana Radojičić i zašto je njena priča toliko interesantna?

Snežana Radojičić svet obilazi biciklom. Prešla je preko 28,000 kilometara, i svaki svoj korak uredno dokumentuje kako bi svoja viđenja drugačijih kultura i mentaliteta približila ljudima širom sveta. Ona je pre skoro 4 godine odlučila da napusti komforan stan u Beogradu i da na svom biciklu krene u pravu avanturu. Upravo taj stan joj pomaže da se finansira u drugim državama – jedna mesečna renta stana u Beogradu dovoljna je za osnovne stvari u određenim azijskim zemljama. Kako ona sama kaže ”život je skup, ali živeti je jeftino”.

Prvi putopis Zakotrljaj me oko sveta uključuje opise Slovačke, Poljske, Ukrajine, Srbije i Turske. Svaka od ovih država krije drugačiji mentalitet ljudi, a upravo ti mentaliteti su epizode koje jednostavno morate ispratiti. Pored toga svakako su neopisivo dobri opisi tih država; do te mere da je možda i bolje da sednete i pročitate knjigu jer, ukoliko otputujete na to mesto, nećete ga doživeti kao i čitaoci ovog putopisa. Često bez udobnog prenoćišta i sa vrlo malo novaca, Snežana uspeva da pronađe lepotu u svakom delu svog puta, i to je ono što ovo štivo čini neprocenljivim.

Drugi deo velikog putopisa Snežane Radojičić nosi naziv Preko Himalaja i Gobija. Iako ”drugi deo putopisa”, nije nužno pročitati Zakotrljaj me oko sveta da biste nastavili sa ovim štivom. Jedino je bitno da Vas Himalaji ili najveća azijska pustinja Gobi zaista fasciniraju. Ova knjiga je svedok Snežaninih najvećih strahova i briga – a to je putovanje biciklom preko najzahtevnijih ruta kao što je kružna staza Anapurna.

Preporučujem svima ova dva putopisa, jer, iako možda niste fan ovakve vrste proze, svakako je u redu podržati ovu neverovatno hrabru avanturu. Više o Snežani Radojičić možete pročitati na njenom zvaničnom sajtu, na kom možete naći i interaktivnu mapu njenih putešestvija kao i blog i video zapise koje Snežana i dalje redovni kači (u pitanju su nove destinacije). Uskoro izlazi njen novi putopis, Nomad 1, koji možete naručiti preko njenog zvaničnog sajta. Nomad 1 bavi se njenim putovanjem kroz Tursku koje se desilo u martu i aprilu 2012. godine.

Snežana Radojičić je u maju i junu u Srbiji a možete je videti na tribinama koje će imati u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Čačak, Sombor, Kraljevo, Kragujevac, Šabac, Loznica, Smederevo, Niš, Bor, Pančevo, Senta, Sremska Mitrovica, Osečina, Šid i Zrenjanin.

Zakotrljaj me oko sveta i Preko Himalaja i Gobija možete pronaći u svim knjižarama, a izdate su od strane izdavačke kuće Laguna.

Comments are closed.