Stiven King, “Buđenje” // Večiti rat između vere i nauke u najboljem svetlu

Neminovno je da uživamo u dobrom horor filmu i zastrašujućoj priči koja nas drži bez daha do kraja. Kada je reč o horor romanima, koji možda i nisu previše popularni na našem podneblju, bez pogovora se svi možemo složiti da znamo ime Stiven King, čoveka koji nam je doneo To, Isijavanje, Keri, kao i mnoštvo drugih priča koje, iako neke ne očigledno strašne, prikazuju onaj zastrašujući deo ljudskog mozga. Prošle godine King je svoje fanove obradovao sa dva romana – Mr Mercedes i Buđenje. Ovaj roman, koji je vrlo brzo stigao na rafove srpskih knjižara zahvaljujući Vulkan izdavaštvu je sve samo ne očigledan, i nikako monoton. Kao glavnu tematiku ima rat koji već decenijama vode crkva i nauka i daje odgovore na pitanja kao što su šta je zapravo vera, kao i ono što je svako od nas bar jednom u životu postavio – postoji li Raj? I ako ne, šta je to što nas čeka nakon smrti?

Kingov 58. roman po redu smešten je u jedan mali američki gradić, i kako sam pisac kaže, atmosfera u romanu je toliko strašna da ni on ne želi više da je se seća. Naš pripovedač je Džejmi Morton, koga upoznajemo kao malog i vedrog šestogodišnjaka, i po jeziku nam je jasno da je ceo prvi deo romana u kom je on i dalje dete, zapravo njegovo prisećanje. Morton je klasičan dečak iz malog mesta – voli da se igra igračkama, ima ogromnu maštu kada je reč o svetu koji sam stvara prilikom igranja i potiče iz porodice vernika. Jednog dana, Džejmi Morton će upoznati Čarlsa Džejkobsa, novog metodističkog sveštenika koji je preuzeo parohiju u kojoj je gradić u Novoj Engleskoj u kom Džejmi živi. Sveštenik, koji krije opsednutost elektricitetom što predstavlja bitan faktor u samom romanu, će zajedno sa svojom prelepom suprugom promeniti lokalnu crkvu i sve ljude malog gradića učiniti srećnijim i svakako boljim vernicima. Kada posle nekog vremena tragedija zadesi njegovu porodicu, sveštenik Džejkobs će nakon užasno kontroverznog predavanja o veri biti prognan iz grada i iz crkve. Godinama kasnije će se Džejmi Morton, koji se već bori sa svojim problemima i unutrašnjim demonima, ponovo susresti sa svojim omiljenim sveštenikom iz detinjstva i tada kreće prava zastrašujuća priča koja će promeniti više sudbina, i naterati čitaoca da preispita svoje (ne)verske stavove.

Buđenje po dužini nije kao ostali Kingovi romani koji znaju da broje i po 1000 stranica. Ovaj roman se može posmatrati kao jedan od kraćih Kingovih (iako broji preko 300 stranica), ali i takav, on je do savršenstva isplaniran i pokriva sve bitne događaje u životu jedne osobe. Kao što je već pomenuto, Džejmija Mortona upoznajemo kao malog dečaka, ali roman će pokriti i njegovu prvu ljubav, njegov prvi seksualni odnos kao i njegovo prvo sviranje gitare. Buđenje ne obiluje mnoštvom likova, što mu daje dodatan faktor užasa – sve je prilično realno, i imamo prostora da sve likove sagledamo kao ljude iz naše okoline.

Književna vrednost ove knjige je velika – likovi su razrađeni na odličan način, priprovedač priča celokupnu priču kroz analepse i prolepse (odnosno vraćanja u prošlost i davanja informacija o budućnosti), rečenice potpuno odgovaraju samom žanru priče. Glavna inspiracija za ovaj roman je večiti klasik Meri Šeli Frankenštajn, i čitalac može jasno da vidi paralele između Čarlsa Džejkobsa i doktora Viktora Frankenštajna, kao i između Džejmija Mortona i Henrija Klervala, starog doktorovog druga.

Buđenje se vrti oko toga šta čini čoveka i koliko je čovek daleko od toga da postane nečovek, a to je taj mali deo što razdvaja stvarnost od užasa; i samim tim ovaj roman je preporuka za sve ljubitelje strašnih priča, kao i za sve one koje tematika rata između vere i nauke zanima. Ova priča nije zastrašujuća u kliše smislu tog pojma, već mnogo dublje – crkva i sve to šta je čovek spreman da uradi zbog bilo kog od ova dva pojma su zaista stvari o kojima možda i ne znamo mnogo, a o kojima bi možda trebalo da razmislimo. Na kraju krajeva, ima li šta strašnije od pomisli šta nas čeka nakon smrti? Da li biste voleli da znate?

Comments are closed.