Stiven King, “Dalas ’63” // Roman koji je postao savršena serija

Koliko je život nepredvidiv, i o tome da može u trenutku da postane ili najsavršenija stvar u Univerzumu ili totalna distopija, govori i roman savršenog pisca krimi romana Stivena Kinga, Dalas ’63, u originalu 11/22/63. Sam naslov originalnog romana je dosta misteriozan, i na prvu loptu nije jasno da li su ti brojevi nasumično izabrani ili ne. Ipak, posle malo razmišljanja sve bude jasno. U pitanju je datum, tačnije 22. novembar 1963. godine, dan kada je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džon F. Kenedi ubijen. Kako može roman, koji je smešten u 2011. godini prošlog veka da se bavi gorućim pitanjem iz pre skoro dve decenije? Ono što je sve obožavaoce Stivena Kinga, pa i ovog romana, koji je inicijalno izdat te 2011. godine pozitivno iznenadilo je vest da će kultni roman biti pretočen u mini seriju pod okriljen poznate kuće Hulu a da će ulogu glavnom nam junaka, Džeka Ejpinga tumačiti niko drugi do srcolomac današnjice, Džejms Franko. Koja se to priča krije izda naslova romana i serije, i zbog čega su milioni ljudi poludeli za ovom pričom?

Kako je već pomenuto, radnja romana je smeštena u današnjicu malog grada Lizbon Folsa u Mejnu, u SAD-u. Džejk Eping je razvedeni profesor engleskog jezika u srednjoj školi, koji jako teško podnosi skorašnji razvod. U međuvremenu on postaje prijatelj sa Alom, vlasnikom lokalnog dajnera koji će u toku jednog dana ostariti nekoliko godina. Al će, ipak, objasniti Džejku priču koja se krije iza njegovog starenja – i to je priča koja će promeniti ne samo Džejkov život, već i život svih stanovnika Amerike. Naime, u Alovom dajneru se krije portal koji vodi u prošlost, tačnije u 9. septembar 1958. godine. Nebitno koliko vremena bilo ko provede u prošlosti – bilo minute, sate, ili godine, samo dva minuta će proći u alternativnom vremenu u 2011. godini. Šta je to što Al pokušava, a Džejk mora da završi?

Kako portal daje mogućnost da se istorija današnjice promeni (ali vrlo teško, jer će prošlost da se bori protiv njenog menjanja), Al ima plan da spreči ubistvo Kenedija koje se desilo 22. novembra 1963. godine u Dalasu, kako bi od sveta napravio bolje mesto. S obzirom na to da je Al smrtno bolestan, on prepušta Džejku da ode skoro 60 godina unazad i pokuša da prati Lija Harvija Osvalda, Kenedijevog ubicu, kako bi otkrio detalje oko ubistva i na kraju ga spreči. Međutim, sam taj čin nije ni malo lak, posebno uzevši u obzir to da Džejk mora da preživi u prošlosti koja će se boriti poritv njega i svog menjanja čak 5 godina. Kakve avanture će Džejk imati, koje ljude će upoznati, i kako je to uopšte živeti u prošlosti sa novim identitetom, samo su neka od pitanja na koja će ovaj fantastičan roman sa vrlo itneresantnom tematikom dati odgovor.

Serija 11.22.63, koja je kod nas takođe prevedena kao Dalas ’63, izašla je ove godine i sadrži svega 8 jednosatnih epizoda, a originalno se prikazivala od februara do aprila. Pod producentskom palicom J.J. Abramsa, najpre popularnog kao tvorca mega-popularne i kultne serije Izgubljeni (Lost), i sa glumačkom postavom koju predvode talentovani Džejms Franko i prelepa Sara Gejdon, ova serija je sve samo ne promašaj. Iako se u vrlom malom broju detalja razlikuje od samog romana, te sitnice i nisu toliko bitne jer su najbitniji događaji a i krajni cilj identični i u romanu i u seriji – i to je ono što ovaj fenomen čini još boljim. Živimo u svetu u kom se svaka ekranizacija menja u većem ili manjem procentu kako bi zadovoljio kriterijume određene ciljne grupe, i retkost je uraditi seriju skoro identičnu kao roman, a opet da se svidi svim grupacijama ljudi. Ipak, pitanje li je to zahvaljujući J.J. Abramsu ili samom Stivenu Kingu je otvoreno za diskusiju. Naše je da pogledamo seriju jer, verujte mi, uživaćete od prvog do poslednjeg minuta iste.

Stiven King nije u svoj roman ubacio samo fiktivne likove kao što su Al, Džejk ili Sejdi. On je istoriju ispitao do tačnina, i koristeći istorijsku metafikciju ponovo oživeo istorijske likove koji su već godinama mrtvi kao što su Li Harvi Osvald, njegova supruga Marina Nikolajevna Prusakova, Džord de Morenšild; pa čak i bračni par Kenedi. Celokupna atmosfera u romanu nas vodi u pedesete i šezdesete godine prošlog veka, i ne možete a da ne zamislite sebe kako sedite u nekom dajneru, slušate američke šlagere dok pored vas prolaze pinap devojke i momci u pantalonama do članaka.

Savršeni obrti, odlična atmosfera koja je samo proizvod Kingovih magičnih rečenica, priča koja je u svakom smislu originalna – tako može da se opiše ovaj roman, koji od skoro, zahvaljujući Vulkan Izdavaštvu možete da pročitate dok Vas sa korica gleda niko drugi no Džejms Franko. Reči ćete gutati iz sekunda u sekund, i nema potrebe da Vam govorim da knjigu nećete moći da ispustite iz ruke, iako ona broji preko 600 stranica. Ono što posle toga dolazi kao šlag na tortu je sama ekranizacija – koja je će tek nakon pročitane knjige da izvuče najbolje iz cele priče, iako je potpuno moguće odgledati seriju i bez prethodnog upoznavanja sa Kingovim remek delom. Da, i serija je zaista toliko dobra. Definitivna preporuka.

Comments are closed.