Trejsi Ševalije, “Plodovi na vetru” // Kada život obeleže jabuke

Pre nekih desetak godina srca velikog broja čitalaca širom sveta osvojila je divna priča pod nazivom Devojka sa bisernom minđušom, svojevrsna istoriografska metafikcija iza poznate istoimene Vernerove slike. Nakon nje, isti ti čitaoci su se upustili u ostale istorijske drame Trejsi Ševalije, od prvog feminističkog pokreta u romanu Pali anđeli pa sve do prve žene koja se bavila istraživanjem fosila u Čudesna stvorenja. Ove godine, Trejsi Ševalije je odlučila da obraduje svoje fanove ne samo zbirkom kratkih priča Dame biraju (o kojoj ćete imati prilike da čitati na Bukmarkiću vrlo uskoro) koju je samo uredila a pero dala spisateljicama amaterima; već i svojim novim romanom koji nosi naziv Plodovi na vetru. Poznato je da je Trejsi Ševalije opsednuta istorijom, i da se njeni romani vrte oko pravih istorijskih činjenica i njene percepcije kako se ta istinita priča možda desila (što je i definicija istoriografske metafikcije), pa se pitamo šta je to što nas Trejsin novi roman može naučiti?

Roman Plodovi na vetru smešten je u Ameriku XIX veka, tačnije u 1838. i 1853. godinu, naizmenično. Roman počinje rečenicom ”Ponovo su se svađali oko jabuka”, i to je ono što će se zapravo i dešavati u prvom delu romana, ali ne na dosadan način kao što možda zvuči. Glavni junaci su Džejms i Sejdi Gudinaf, koji su se, sasvim slučajno doselili u Crnu močvaru na severozapadu Ohaja, gde su krenuli da se bave sadnjom jabuka, od čega i žive. Džejms je klasični muškarac iz XIX veka – vrlo je strog i ponosan, i opsednut jabukama, oko kojih se prečesto svađa sa svojom suprugom. Sejdi je sa druge strane vrlo lenja a glavna zanimacija joj je nerviranje svog supruga i izazivanje svađa. Kao i svaka klasična porodica iz tog doba, tako i porodica Gudinaf ima dosta dece, od kojih su neka i umrla. Ipak, ističu se Robert i Marta, koji će imati veliku ulogu u ostatku romana. Kako je u prvom delu knjige opisan život porodice Gudinaf u Crnoj močvari, drugi deo je baziran isključivo na Robertu koji je pobegao iz svoje razbijene porodice i luta Kalifornijom. Ipak, prošlost će doći po njega a on će morati da odluči da li će da joj se vrati ili će dalje nastaviti svoje lutanje.

Američka porodica XIX veka nije jedino što je Trejsi Ševalije ”pozajmila” iz istorije – ona se time samo poslužila kako bi smestila radnju. Ipak, poznat period u istoriji poznat kao Zlatna groznica je ono što je u centru istorijskog dela priče. Ukoliko Vam nije poznato, Zlatna groznica je serija velikih potraga za zlatom koja je počela da se odigrava od sredine XIX veka u svim krajevima sveta, ali ponajviše u Americi; a ona je, sem ovog romana, inspirisala brdo američkih filmova i knjiga. Druga najveća istorijska činjenica koja je prisutna u knjizi je Džon Čepmen, lik koji se pojavljuje već na prvoj strani romana kao prodavac koji porodici Gudinaf prodaje jabuke. Džon Čepmen je u istoriji poznat kao Džoni Eplsid (Appleseed – semenka od jabuke), američki voćar koji je živeo i radio u Americi od kraja XVIII pa do polovine XIX veka. Eplsid je odgovoran za širenje drveta jabuke u Pensilvaniji, Ontariju, Ohaju, Indijani i Ilinoisu. Iako je Džoni Eplsid mahom nepoznata osoba većini stanovništa ove planete, vrlo je poznat u svetu voćarstva, posebno američkom, gde se smatra i herojem jer je nesebično širio i delio, i samim tim reklamirao sađenje drveta jabuke po Americi.

Iako na momente pasivan, ovaj roman bi zaista trebao da probudi u Vama osećaj koji možda druge knjige neće. Savršeni ritam pasivnog i aktivnog, i priča koja je smeštena u period o kome možda i ne znamo mnogo, su sasvim dovoljni razlozi da ovom romanu bar date šansu. Ševalije je poznata po odličnim dočaravanjem starih dana, i to nije izuzetak ni sa Amerikom XIX veka. Na kraju krajeva, zašto ne bismo, kroz lepu priču, naučili nešto o stvarima i ljudima o kojima možda nikada nećemo imati priliku? Ovo nije roman za one koji vole konstantnu akciju koja već pred kraj romana izgubi smisao. Ovo je roman za sve one koji vole i cene priču o porodici, životu i preživljavanjem.

Comments are closed.