Džek Keruak, “Na putu” // Američki klasik koji će se svideti (isključivo) ljubiteljima Amerikane

Izgleda da volimo sve što je američko. U stanju smo da potrošimo desetine evra kada odemo u inostranstvo na Starbaks kafe, i jedva čekamo da se otvori već pomenuta kafeterija u Beogradu i Novom Sadu, kao da nemamo gde da pijemo dobru kafu. Umiremo što ne postoje kod nas Dunkin’ Donuts, i sve što je iole popularno u Americi, posmatramo kao vrh trendova i mode. Ipak, to nije ono što je prava Amerikana, jer zaista ne pratimo američku kulturu iz Teksasa, Misisipija ili Ohaja. Amerikana su svi američki artefakti iz jedne, ne baš tako davne prošlosti, ali i sadašnjosti, posebno karakteristični za Ameriku. To su artefakti koji simbolišu njihov način života, posebno u malo ruralnijim predelima. Amerikana je ranč, amerikana je crveni traktor. Amerikana je i onaj tailor trash čovek koji izlazi iz svoje prikolice sa čačkalicom u ustima dok na teksaškom akcentu govori da će da popije pivo koje je otvorio juče. Roman koji važi za jedna od boljih klasika prošlog veka i upravo se bavi Amerikanom je Na putu Džeka Keruaka, koji predstavlja svojevrsni izraz bit generacije. Ali, šta je to bit generacija, na koji način je ovaj roman poseban, i na samom kraju – da li će se nama u Srbiji svideti ovaj roman i Amerikana koja je ovde opisana?

Pre svega, hajde da se pozabavimo pojmom ’’bit generacija’’. Takođe  poznata kao bit pokret, bit generacija je američki socijalni i književni krug koji je nastao u toku ’50-ih godina prošlog veka, i rođena je u umetničkim krugovima San Franciska i Njujorka. Glavni elementi ovog pokreta bili su odbijanje standardnih narativnih tehnika, želja za slobodom i podvizi koji bi rezultirali tom, duboko željenom, slobodom, istraživanje religija u Americi, kao i odbijanje materijalnog – jer sve je u onom duhovnom. Najprominentniji umetnici koji su stvarali za vreme bit generacije, ali i koji je čine su Alen Ginsberg, Džek Keruak i Vilijam Barouz, kao i nekolicina drugih – a svi oni čine roman o kom danas pričamo.

Naime, roman Na putu napisan je davne 1957. godine, i predstavlja jedan od popularnijih klef romana (roman a la clef). To upravo znači da su svi likovi iz romana bazirani na pravim ljudima koji su nekada postojali, kao i to da se svaka epizoda koja se u romanu opisuje zapravo desila. Ono što je Keruak konkretno uradio sa ovim delom je da je uzeo epizode iz sopstvenog života, promenio imena i stvorio jedan roman koji je, kako izdavačka kuća Laguna kaže, definisao jednu generaciju.

Glavni junaci ovog romana su narator, Sal i Din, i njihovo druženje je jedna od glavnih tema u ovom romanu. Na putu se sastoji od 5 delova, i svaki od njih govori o drugačijem putovanju Sala i Dina kroz Ameriku, od 1947. do 1950. godine. Roman prati njihove putešestvije protkane svakakvim epizodama i dešavanjima, i iako romanu fali generalna priča kao takva, on je prvenstveno popularan i poseban zbog atmosfere koju budi i donosi. Naime, čitajući ovaj roman, čitaoc ne može a da ne zamisli malo ruralnije delove Amerike i sve to što one sa sobom nose. Nemoguće je čitati ovaj roman bez želje da se čuje malo džez i kantri muzike, i samim tim što nas jedan roman natera da promenimo svoju plejlistu, dovoljno govori o njegovom kvalitetu (koliko je muzika bitna se već vidi u četvrtom poglavlju prvog dela knjige, kada narator govori o džezu).

Što se tiče narativne tehnike Džeka Keruaka – ona je izuzetno laka za čitanje. Naravno, kako je sam roman na neki način putopis pomešan sa biografijom, na momente je vrlo teško ispratiti šta se tačno dešava, a većina likova ima manje više iste osobine, tako da je potrebno nekoliko stranica kako bi se bolje upoznali sa njima i naučili da ih prepoznajemo. Keruak je uspeo da na odličan način predstavi naratora Sala, i da natera čitaoce da ga razumeju potpuno. Naravno, postoji mogućnost da je to uradio jer je sam narator zapravo Džek Keruak, ali svejedno – posao je odlično odrađen.

Već sam pomenuo da je ovo roman a la clef, što znači da su svi likovi inspirisani istininitim osobama. Možda je ’’inspirisani’’ pogrešna reč, jer su to zapravo opisi pravih likova čija su imena samo zamenjena. Sal je, na primer, Džek Keruak, i ovo apsolutno nije tajna. Stari Bik Li je zapravo Vilijam Barouz, američki pisac i vizuelni umetnik koji je bio jedan od boljih Keruakovih prijatelja. Zatim jedan od glavnih likova u ovom romanu pored Sala je Din Morijarti, koji je zapravo baziran na Nilu Kesidiju, najboljem Keruakovom prijatelju, sa kim je obišao poveći deo Amerike. Alen Ginsberg je možda ime koje ste već čuli ranije – on je jedan od poznatijih američkih pesnika prošlog veka, a njega možemo doživeti kroz lik Karla Marksa. Svaka osoba u romanu je zapravo živela i postojala pod nekim drugim imenom – a to što je Keruak uspeo da bukvalno napiše memoare u vidu jednog romana je i više nego pohvalno.

Amerika je, u ovom romanu, neverovatno prisutna kroz detalje, kao što su Kadilak iz 1947. godine, Ford iz ’37., američki dajneri, upotreba kanabisa, i opisi Denvera i Teksasa. Iako je amerikancima ovaj roman jedno kulturološko nasleđe koje će zauvek imati, ovaj roman nama iz Srbije ne mora da predstavlja takvo uživanje. Verujem da će u romanu Na putu uživati strastveni amerikanoljupci, ali oni koji ne mogu da osete ovu atmosferu će verovatno reći da je roman dosadan. Što apsolutno može biti na momente. 2012. godine izdat je i istoimeni film rađen po romanu, sa Semom Rajlije, Kristen Stjuart, Kirsten Danst i Vigom Mortensenom u glavnim ulogama. Trejler za film možete pogledati ovde.

#PRESUDA: Da li preporučujem ovaj roman? Zavisi kome. Jeste na momente malo monoton, ali generalna atmosfera u romanu je zaista interesantna za pročitati. Ukoliko ste ljubitelj Amerike i ako Vas zaista zanimaju i oni malo ruralniji delovi, onda je ovaj klasik ono što morate pročitate sledeće, jer nije za džabe jedan od bitnijih američkih štiva. Na putu nije samo roman koji opisuje jedan kontinent i jednu državu, već i jedan način života generacije koja je daleko od nas. Ako Vas, pak, zanimaju romani sa malo dubljom radnjom i niste apsolutno zainteresovani za američku kulturu ovog doba, onda je možda bolje da ovaj roman preskočite.

Comments are closed.