Džesika Taunsend, “Nikadište” // Odlična avantura koju će voleti svi fanovi Harija Potera

Iskreno, nikad ništa neće nadmašiti Harija Potera. Ni kada sam ja u pitanju, a pretpostavljam ni kada je u pitanju većina stanovništva ovog sveta. Zato sam bio prilično sumnjičav kada mi je prijateljica Dragana (koju pozdravljam ovim putem ako čita) preporučila knjigu Nikadište: Iskušenja Morigan Vrane, koju, iskreno, nikada ne bih uzeo u ruke sam. Ne zato što ne volim fantastiku – njoj se uvek rado vraćam, posebno ’’dečijoj’’ fantastici – već zato što na koricama ove piše 8+, pa sam smatrao da je ovo najobičnija knjiga za decu. Međutim, nakon njene preporuke sam odlučio da je pročitam – ona je Poterovac isto koliko i ja, a izjavila je kako je imala iste one leptiriće u stomaku kao kada je po prvi put čitala Harija Potera.

I tako sam ja poklonio sebi ovu knjigu, verujući da ću je mrzeti jer ne podnosim nikakve kopije mog omiljenog čarobnjaka (možda malo više mrzim kad Potera nazivaju mađioničarem). Naručio sam je preko sajta bookdepository jer sam želeo da je čitam na engleskom jeziku, a tamo je u tom trenutku koštala oko 6 eura, što je nekih 650-700 dinara – bilo je jeftinije nego srpsko izdanje koje košta 1000 – a plus je na engleskom što je meni lično draže. Naravno, zašto mi naši savršeni carinici ne bi ocarinili ovu knjigu, tako da sam je na kraju platio dodatnih 400 dinara, jer ne samo da je ocarine na tipa 250, nego ti naplate i dostavu 150 dinara koju by the way nikad nisi ni tražio. Kasnije sam saznao da je srpsko izdanje, koje je izdato od strane izdavačke kuće Urban reads prevodio fantastični Draško Roganović – isti onaj prevodilac koji je prevodio i knjige o dečaku čarobnjaku, pa mi je bilo žao što nisam podržao ovu fantastičnu izdavačku kuću, neverovatno lep vizual knjige, pa i njega, ali evo, obećavam da ću to učiniti za sledeći deo ovog serijala. E hajde da vidimo o čemu se to tačno radi u Nikadištu i na koji je to način ovo novi Hari Poter?

Glavna junakinja ovog romana je Morigan Vrana, koja je rođena na Pomračje (najnesrećniji dan u godini) i samim tim joj je suđeno da umre na svoj jedanaesti rođendan. Ona je na to pripremljena, kao i njena porodica, i momenat njene smrti se očekuje baš tog dana u ponoć. Međutim, nešto pre nego što sat otkuca 12 sati, na njenom pragu će se pojaviti misteriozni riđokosi čovek, Jupiter Sever, koji je će je sa sobom povesti u magični grad Nikadište u kom neće umreti. Morigan zna da ona ne pripada tamo jer je to je mesto koje je potpuno drugačije od Republike u kojoj je odrasla (iako je ceo svet vrlo izmišljen – čak je i Moriganin život u Republici potpuna fantazija, ne kao u Hariju Poteru), ali će joj Jupiter saopštiti da ima priliku da se izbori za svoje mesto u izuzetno cenjenom Čudesnom društvu, ali će pre toga morati da prođe 4 izuzetno teška zadatka, koje ona, kao ilegalna građanka Nikadišta, možda i ne može.

Sve u svemu – ovo je jedna izuzetno magična priča, prepuna preokreta; duhovita ali i duboka, interesantna ali i previše pitka. Na samom početku ove knjige, ne mogu da kažem da nisam bio skeptičan. S obzirom na to da je Nikadište smešteno u jedan potpuno drugačiji univerzum i svet kakav ne znamo, vrlo je teško razumeti ko je ko, ili da budem precizniji, šta je tačno šta. Međutim, nakon samo nekoliko glava, prava magija počinje i ostaviti ovaj roman na sto je skoro pa nemoguća misija. Posebno ako ste voleli Potera i volite ovakav žanr pisanja.

Nikadište ima dosta sličnosti sa već pomenutim dečakom čarobnjakom. Tu je Morigan kao neka poterovska figura – mala devojčica kojoj se dešava nešto drugačije na 11. rođendan. Ona je potpuno drugačija od svih sa kojima je rasla, a na taj dan kada napuni tih 11 godina, njoj će se na vrata pojaviti jedna Dambldorovska figura u vidu Jupitera Severa. Iako još nekoliko epizoda u celoj knjizi imaju velike sličnosti sa određenim delovima Harija Potera (čak i glavni negativac čije ime ne spominju), Nikadište se ni u jednom trenutku ne smatra kopijom svetskog hit serijala. Da, nekad se oči prevrnu, ali mnogo se češće dešava da okrećeno stranicu za stranicom čekajući da, napokon, vidimo da li će to Morigan ispuniti svoje zadatke ili neće.

Nikadište: Iskušenja Morigan Vrane je prva knjiga u ovom serijalu koji će da broji 3 knjige. Drugi deo, koji za sada nosi naziv Čudovnjak: Poziv Morigan Vrane treba da izađe krajem ove godine. Prava za film su, naravno, već kupljena, iako se ne zna tačna godina kada ćemo ga gledati na platnima. Kao neko ko se kune u Harija Potera, očekivalo bi se od mene da prezirem sve što je i nalik mom omiljenom serijalu. I to je stvarno tako, ali Nikadište je jedna posebna knjiga. Njoj se na neki način ove sličnosti opraštaju, jer zaista budi tu atmosferu i ta osećanja koje sam imao kada sam po prvi put čitao Kamen mudrosti. Džesika piše na jedan jako lep način, vrlo slikovit – tako da sada ne moramo da čekamo na svoje pismo iz Hogvortsa, već i da nas pozovu u Čudesno društvo.

Ovo je zaista roman koji bih preporučio svima – ne samo deci, već i tinejdžerima, ali i odraslima, posebno mojoj generaciji koja je rasla uz slične knjige. Ne dozvolite da Vas ovo 8+ zbuni, a ja se iskreno nadam da na sledećoj njizi neće stajati ova brojka, jer verujem da samo odvlači čitaoce od ove odlične knjige.

Comments are closed.