Knjiga VS serija: ”Alijenista”

U poslednje vreme izgleda da je svaka hit serija proizvod jedne kultne knjige – tako smo prošle godine uživali u Sluškinjinoj priči, ove godine nam je drugi roman Margaret Atvud, Alijas Grejs, doneo savršenu mini-seriju, a urađena je i kritički uspešna serija Čovek u visokom dvorcu koja je bazirana na romanu Filipa K. Dika. Još jedan roman u nizu koji je rodio seriju je i Alijenista, vrlo uspešan roman Kejleba Kara, koji je izdat 1994. godine. Ovaj roman je za srpsko tržište izdat pre par meseci, a u tom istom trenutku, svetska publika je mogla da vidi i njegovu ekranizaciju, čije su glavni glumci Luk Evans i Dakota Fening. Neko, naravno, više voli romane, neko drugi serije, ali šta je u ovom slučaju bolje?

Priča

Počećemo ovu komparativnu recenziju knjigom, jer je ipak prva izašla (a i ovo je blog o knjigama pre svega). Koja je priča iza Alijeniste? Protagonista ovog romana, i sam alijenista iz naslova, je doktor Laslo Krajzler. Na samom početku knjige, dato je objašnjenje šta je to tačno alijenista – naime, kako je roman smešten u Njujork krajem XVIII veka, ovo je bio naziv koji se u tom trenutku koristio za sve psihijatre i psihoterapeute. Ljudi su u tom trenutku verovali da su psihotični bolesnici ’’otuđeni’’ od svoje okoline ali i sebe samih, i samim tim naziv alijenista (jer su bili alienated). U to vreme poicija nije mogla apsolutno sve slučajeve da reši sama, te je pozivala alijeniste vrlo često kako bi dali svoj uvid u određeni slučaj – to jest kako bi odredili da li je optuženi lud ili nije, i koji su bili razlozi za ubistvo sa psihološke strane ubice. U ovom trenutku, Njujorkom počinje da hara novi serijski ubica, koji će se bazirati isključivo na maloletne dečake koji rade kao prostitutke. I tu se, recimo, završava ovaj kratki opis ove priče – ovaj roman je pre svega jedan detektivski roman koji za glavni cilj ima razrešenje ovih ubistava, ali u svojim koricama krije mnogo toga o našem zdravom razumu, do te mere da ćemo se često preispitivati.

Roman

Iako glavni lik romana, Laslo Krejzler nije i narator – to potpuno odgovara čitaocima. Naime, narator romana je Džon Mur, kriminalni reporter koji radi za Njujork Tajms magazin. Laslo Krejzler, kao i dosta ostalih likova u ovom romanu zaista imaju jezik koji je jako teško razumeti ako niste iz te branše, tako da je Džon Mur tu kao narator taj koji će čitaocima sve lakše da razjasni. On je i te kako upoznat sa kriminalom (on će nam otkriti i glavne mafijaške porodice Njujorka iz tog vremena), i to iz perspektive jednog reportera, koji bi na neki način mogao da se poredi sa laicima koji nisu detektivi niti policajci. Ovo je razlog što će svi čitaoci više da se povežu sa Murom, dok će Krajzler biti zvezda vodilja koju i mi, zajedno sa Murom pratimo, što potpuno obogaćuje ovu detektivsku priču. Sam jezik ovog romana je za svaku pohvalu – on jeste malo podugačak ali je neverovatno kojom se brzinom čita. Tome ne doprinose samo savršene Karove rečenice, već i odličan način na koji pisac razrađuje likove. Kao jedan deo ove savršene priče je Sara Hauard, koja će se dopasti apsolutno svim feministkinjama kao jedina dama ove detektivske ekipe. Njen lik je taj koji se najviše razvija u celom romanu, i apsolutno je zadovoljstvo čitati kako postaje jača nego ikada pre.

Sem glavne ekipe koja je zadužena za rešavanje misterija, roman obiluje istorijskim ličnostima kao što su Teodor Ruzvelt (tadašnji načelnik Njujorške policije), Entoni Kornstok, Majkl Morigan, Džejkob Ris i Džej Pi Morgan. Sem njih, veliki broj prvih kriminalaca i serijskih ubica tih godina se pominje, kao što je poznati H. H. Holms.

Serija

Sa druge strane, tu je TV serija koja je izdata pod okriljem kuće TNT. Ona broji svega 10 epizoda što će, po svemu sudeći, i zaokružiti tu seriju bez ikakve produkcije druge sezone (što bi bilo apsolutno bespotrebno jer ovih deset epizoda prve sezone zaista zaokružuje celu priču iz knjige). Glavne uloge tumače Daniel Brul kao dr Laslo Krajzler, Luk Evans kao Džon Mur i Dakota Fening koja je udahnula život Sari. TV Serija Alijenista je zaista serija koju bih preporučio svima – ona je prvenstveno vrlo pitka i interesantna (ali kako i ne bi bila pored ovakve priče), i na jako lep način i uz odličnu produkciju dočarava život u Njujorku krajem XVIII veka. Ukoliko tražite seriju koju ćete (ilegalno) skinuti preko torenta i gledati na moru – ovo je ta. Ima sasvim dovoljno epizoda da Vas zaintrigira i zaokruži priču, a opet ne previše da se smorite. Trejler za seriju možete pogledati ovde.

#PRESUDA: Definitivno knjiga. Iako je serija zaista odlična (ne mogu baš reći spektakularna), način na koji je Kejleb Kar ispričao ovu priču je nesvakidašnja. Samim tim što je roman smešten u jedno staro doba, čitati pisanu reč dočarava priču na mnogo bolji način.

Comments are closed.