Ernest Hemingvej, “Za kim zvono zvoni” // Jedan od klasika kralja minimalizma

Ako ste do sada već čitali nešto od Hemingveja, priznaćete da njegov stil pisanja ne leži svakome. I pored mnogobrojih poštovalaca njegovog rada, postoji nemali broj onih koji ga smatraju napornim i mračnim. Njegovi romani često govore o ratu u kom je sam učestvovao, te su opisi i događaji najčešće inspirisani njegovim ratnim drugarima i onim što im se svima desilo. Iako tragičan i pesimističan, Hemingvej je ipak jedan od najvećih pisaca 20.veka a njegova dela se čitaju iznova i iznova, dok su neka uvrštena u obaveznu školsku lektiru. Pored toga, dobitnik je i Nobelove nagrade za knjiženost 1954. godine.

Srećom, spadam u grupu onih koji Hemingveja smatraju genijalnim, najviše zbog sposobnosti da samo malo reči i samo kroz dijaloge prikaže kako se neko oseća. Pored obavezne srednjoškolske lektire Starac i more (uskoro u vizuelno prelepom Kontrastovom izdanju), koja je, recimo i njegov najpoznatiji roman, tu su i ostala takođe veoma čuvena remek-dela, kao što su Sunce se ponovo rađa (moj favorit), Zbogom oružje i knjiga o kojoj ćemo ovde govoriti – Za kim zvono zvoni, a trenutno je aktuelno ovo prelepo izdanje koje su zajedno oživele izdavačke kuće Kontrast i Dereta.

Hemingvej je svoju teoriju nazvao „teorija ledenog brega“, gde se vidi samo vrh, a ono što je bitno je nedorečeno i potrebno ga je naslutiti. Međutim, u ovom romanu se baš raspričao. Da bi opisao događaje tokom tri dana, trebalo mu je gotovo 500 strana. Radnja je smeštena u 1937. usred Španskog građanskog rada (iz kog je Hemingvej izveštavao kao novinar). U centru radnje je Robert Džordan, američki dobrovoljac koji se pridružio gerilskim snagama na strani republikanaca. Njegov zadatak je da minira most u Segoviji, što mu otežavaju razne prepreke i nepredviđeni događajii.  Jedan zadatak i tri dana, vešto i detaljno opisani, dovoljna su da prikažu tadašnju situaciju. Roman je prepun akcije, tenzije i tragedije, a tu su i večne teme poput odanosti, hrabrosti i romantike. Kroz roman se provlači ljubavna priča između Marije i Roberta, koji se poznaju svega tri dana, ali dele jake emocije. Lik Marije je pomalo površan i stereotipan, dok je neki čak i smatraju previše pokornom, te se ona našla na udaru feminista koji smatraju Hemingveja šovinistom. Tu su i drugi zanimljivi likovi koji pomažu ili odmažu Robertu da ispuni svoj zadatak.

Ukoliko volite ratne romane, preporučujem da pročitate ovaj roman. Ako ste pak čitali Zbogom oružje, naći ćete da su donekle slični. Ako pak niste ljubitelj ove tematike, moguće da će vam ova knjiga biti pomalo i dosadna ali Hemingvej ima još svašta da ponudi. Pored gore pomenutih romana, preporučila bih njegove kratke priče koje su prava remek dela.

Comments are closed.