Kalja Papadaki, “Dendriti” // Knjiga koja se zasniva na stilu

Kao što sam najavio početkom januara, izbor za februarski Bukmarkić Podcast Book Club pao je na knjigu Dendriti, grčke spisateljice Kalje Papadaki. Zahvaljujem svima koji su ovu knjigu naručili isključivo zbog ovog book club-a, a evo koji su konačni utisci o ovoj knjizi (detaljnije utiske i analizu možete poslušati u trećoj, petnaestominutnoj Bukmarkić podcast epizodi).

Priča ovog romana počinje osamdesetih godina prošlog veka, kada se u jednom školskom toaletu sretnu dve devojčice, Mini i Leti, od kojih je jedna tužna, a jedna besna. Svako drugo poglavlje nas vodi nekih šezdesetak godina unazad, kada je iz Grčke u Ameriku emigrirao Adonis Kabanis u potrazi za Američkim snom. Kroz priču ove dve generacije, Papadaki nas vodi u američki gradić Kamden kako dvadesetih godina prošlog veka pa sve do osamdesetih, kada ćemo saznati koja je to spona između ove dve generacije, odnosno između likova iz iste.

Iako priča nije nešto što je najzanimljiviji deo romana, daleko od toga da je dosadna. Ipak, ono što ovu knjigu čini je sam stil, koji je potpuno originalan i zaista sjajan. Naime, knjiga se zove Dendriti – na grčkom reč dendro znači drvo, i baš kao što se drvo grana, tako se granaju i rečenice. Naime, svaka rečenica je predugačka, gotovo kao jedan pasus, ali to je ono što je potpuno specifično u ovoj knjizi. Papadaki nas vodi kroz glavnu ideju rečenice, i polako ih grana u one manje detalje, koji su naizgled nebitni, ali s druge strane su upravo ti detalji koji nas teraju da se saosećamo sa likovima, ili bolje stopimo i razumemo atmosferu ovog romana.

Ono što je posebno interesantno kod Papadakinih likova jeste što ni jedan lik ne pripada tu gde jeste. Imamo Adonisa Kabanisa, koji je stigao iz grčke u ovu dijasporu, sam, bez ikoga, i pokušaće da učini šta god je potrebno kako bi se osetio kao deo ovog sveta. Šezdeset godina kasnije, tu je Leti koja ne može da bude ono što jeste (iako nije eksplicitno rečeno u romanu, Leti je lezbejka), dok njena drugarica Mini mora da, posle smrti svoje majke i bega njenog brata narkomana, živi sa Letinom porodicom gde opet, ne pripada. Tu je Bejzil, odnosno Vasilis Kabanis, koji želi da se vrati u Grčku jer shvata da ovde i nije najsrećniji svojim životom.

Istražujući tematiku nepripadnosti, ali i istorijski aspekt američkog gradića Kamdena i ubacujući istorijske elemente kao što su američka Velika depresija, Kju Kluks Klan ili prvi zvanični serijski ubica, Papadaki zaista pravi jedan vrlo interesantan kolaž tema, istorijskih činjenica i dobrog stila.

Dendriti nije roman koji će se svideti svima – njemu zaplet nije jača strana, tako da romane čitate da bi Vam bili zanimljivi u tom segmentu, onda ovaj roman nije za Vas. Ipak, ako volite interesantnu priču ispričanu na jedan interesantan način, i koristeći dobar i originalan stil, onda bi mogli da probate. U svakom slučaju, Dendriti je jedno drugačije iskustvo.

Comments are closed.