Kloi Bendžamin, “Besmrtnici” // Da li biste voleli da znate tačan datum Vaše smrti?

Jednom davno sam igrao would you rather (iskreno ne sećam se ni sa kim, ni kojim povodom), ali se sećam da je bilo pitanje da li bi radije saznali datum svoje smrti ili način. Ja sam izabrao način, prvenstveno zato što ne znam kako bih podneo da znam da je datum moje smrti u bliskoj budućnosti. Zato me baš pozitivno iznenadilo kada sam prošle godine video da izdavačka kuća Booka izdaje roman Besmrtnici, koji baš ima ovo pitanje kao temu – kako sve može da utiče na nas mogućnost znanja tačnog datuma naše smrti?

Roman Besmrtnici počinje u ’60-im godinama prošlog veka, kada četvoro dece – Varja, Danijel, Klara i Sajmon, odlaze kod jedne vračare koja gostuje u njihovom gradu da bi saznali tačne datume njihove smrti. Jedno po jedno ulaze kod nje u sobu, i izlaze bogatiji za tu informaciju. Svi su manje više zadovoljni svojim odgovorima sem Sajmona, ali i dalje ne znamo koji su to datumi kada će ova deca umreti. U tom trenutku Kloi Bendžamin kreće svoj roman, koji je podeljen u četiri različita dela – za svako dete po jedan.

Prvo krećemo od Sajmona, koji je to dete koje umire prvo. Ovo nije spojler, ovo znamo od početka ovog romana. Sajmonov deo je izuzetno interesantan – on ne samo da je interesantan kao priča, već je relevatnan zbog više stvari. Naime, Sajmon je gej, i s obzirom na to da je radnja ovog dela smeštena u sedamdesete godine u San Francisku, bolje se upoznajemo sa gej ulicom Kastro, sa Harvijem Milkom (koji je bio jako bitna figura za prava homoseksualaca), kao i za epidemiju side koja je zadesila svet u to vreme. Sajmonov deo je takođe vrlo emotivan i bitan – otkrivamo osobu koja je odlučila da živi svoj život na način na koji on želi, bez obzira šta neko misli.

Klarin deo je negde manje interesantan, ali je vezan za Sajmonov, pa nije dosadno čitati ga. Klara je upravo razlog zbog koga ovaj roman nosi naziv Besmrtnici – ona je mađioničarka koja ima svoj šou pod nazivom Besmrtnica. Poznavanje tačnog datuma svoje smrti znatno utiče na Klarin život – ona je bila vrlo bliska sa Sajmonom, i nakon toga što je shvatila da se proročanstvo vračare obistinilo, shvata da će njena smrt ipak doći u to vreme. Način na koji taj trenutak dolazi je izuzetno interesantan i bitan, jer se postavlja pitanje, da li budućnost može da se promeni? Danijelovi i Varjini delovi su takođe vrlo interesantni; možda Danijelov za nijansu više (iako je malo kraći). Iako Danijel i Varja predstavljaju potpuno drugačiju priču od one u kojoj su Sajmon i Klara, Danijel služi kao spona između prve i druge polovine ove knjige.

Pazite se Varjinog dela – Varja je možda najiritantniji lik u celoj knjizi, pa je odluka Kloi Bendžamin da ostavi njen deo za kraj možda pogrešna. Nakon pročitana prva tri dela, čitalac može vrlo lako da batali knjigu jer mu zaista nije bitno šta se sa Varjom desilo. Ako to bude slučaj sa Vama, ipak ostanite do kraja knjige sa njom.

Ne mogu da kažem da je ovo najkvalitetnija niti najinteresantnija knjiga koju sam pročitao. Ali isto tako, daleko od toga da je klasifikujem kao treš limunadu. Ovo je jedna vrlo interesantna knjiga koja baš radi ono što bi trebalo – duhovita je kada treba, emotivna sa druge strane, i vrlo je interesantno čitati je. Jedna sasvim korektna knjiga koja je idealno štivo za plažu. Ono što mi se posebno dopalo jeste to da nije prazna – ona definitivno tera čitaoce na razmišljanje. Šta bi mi radili da znamo tačan datum naše smrti? Da li bi promenili svoj život ili ne? Da li bi bili spremni da živimo bez ikakvog straha, znajući kada ćemo da umremo, ili bismo opet živeli život kakav bi ’’trebalo’’ da živimo? Retko koja knjiga ovakvog žanra i kvaliteta nas tera na ovakva razmišljanja, a opet ovo je jedna vrlo interesantna tema.

Tako da da, preporučujem ovu knjigu svima. Mislim da je odlična stvar što će se Besmrtnici većini svideti – i onima koji vole kvalitetnu književnost (jer nije dosadna a opet nije prazna), pa i onima što vole limunade (jer zaista nije komplikovano napisana, a zaplet je više nego interesantan).

Comments are closed.