“The Inheritance”: Drama o tri generacije LGBTQ osoba u Americi

Čitanje pozorišnih drama nikad nije bilo preterano popularno na našim podnebljima, ako ne izuzmemo srpske drame koje se čitaju kao lektire u osnovnim i srednjim školama i Šekspirove tragedije i komedije. Kada je poslednji put da ste pročitali dramu nakon srednje škole? Isto kao i Vi, ni ja apsolutno ne čitam pozorišne drame – ne jer mi se ne dopadaju, već jer više volim rečitost romana. Međutim, krajem prošle godine sam na poklon od jedne izuzetne osobe dobio ovu dramu sa rečima da će mi se dopasti jer ima toliko nivoa o kojima može da se priča i razmišlja. Pa, evo ukratko o čemu je to pozorišna drama The Inheritance.

The Inheritance je drama Metjua Lopeza, koja je inspirisana romanom Howards End pisca Edvarda Morgana Fostera. Ona je prvi put izvedena u martu 2018. godine u Londonu, i to iz dva dela. Kao glavnu temu, The Inheritance ima različite živote tri generacije LGBTQ osoba u Americi, odnosno šta svaka generacija homoseksualaca sa sobom nosi, koje su im mane a koje vrline, kao i to koja su to čudovišta koja svakoj generaciji prete. Iako je bilo prilično komplikovano shvatiti ko je to u prvih nekoliko strana, čitalac se vrlo brzo uključi u celu ovu priču. Kao jedna od bitnih uloga u ovoj drami je i Edvard Morgan, koji na sceni pokušava da osmoro mladih momaka obuči kako da napišu svoj sledeći roman. Brejnstormingom mladih momaka otpičinje ova avantura, i upoznajemo se sa glavnim likovima, Tobijem i Erikom. Tobi, koji je pisac u pokušaju da svoj roman izda kao pozorišnu predstavu na Brodveju je u višegodišnjoj vezi sa Erikom, ali već od samog početka videćemo da je njihova veza izuzetno klimava, što je i glavni zaplet ove predstave – šta će se desiti sa njima?

Ono što ovaj komad krije jesu teme koje krije između rečenica. Glavna tema su različita razmišljanja tri generacije homoseksualaca u Americi. Predstavnici najstarije generacije su Volter i Henri. Oni imaju preko 50 godina, a kroz prvi čin saznaćemo šta je to što je definisalo njihov život kao LGBTQ osobe u tadašnjoj Americi. HIV virus je definitivno nešto što je ostavilo jako veliki pečat na živote ljudi, i upravo to je ono što ovu generaciju homoseksualaca definiše. Politička razmišljanja ove generacije su takođe bitna, pre svega jer se ne slažu sa razmišljanjima naredne generacije, a kroz Henrija ćemo otkriti i zbog čega je to tako. Naredna generacija su tridesetogodišnjaci, protagnisti ovog dela – Tobi i Erik. Osim njih dvojice, tu je i nekoliko njihovih najboljih prijatelja, gde ćemo videti nesnađenost LGBTQ milenijalaca. Naime, svako od ovih likova je potpuno drugačiji – imamo Tobija i Erika kao centralne figure, ali i njihove prijatelje, gde je svako od njih u većem ili manjem procentu bliži starijoj ili mlađoj generaciji.

Kao predstavnici poslednje generacije tu su Adam i Leo (koga u predstavi glumi isti glumac iz jednog vrlo bitnog razloga koji sad neću otkrivati). Adam i Leo su predstavnici najmlađe generacije homoseksualaca, kako u Americi tako i u svetu, potpuno izgubljeni u svetu, u konstantnoj potrazi za ljubavlju i smislom života. Na koji način Adam i Leo ne mogu nikako da se poistovete sa najstarijom generacijom i šta je to što njih konkretno definiše? Da li ove dve generacije, i do koje mere, znaju šta je to ljubav? Vrlo je interesantno čitati pre svega jednu dobru priču kroz tri različite prizme. Iako je akcenat stavljen na te neke sociološke elemente, zaplet ovog dela je nešto što nas tera da okrećemo stranice brzinom svetlosti. The Inheritance nije niti u jednom trenutku dosadan, i ono što je posebno interesantno jeste da je Metju Lopez uspeo da napravi jednu emotivnu, ali na momente i duhovitu dramu, koristeći samo dijaloge. To je za apsolutno svaku pohvalu jer je to pre svega jedan vraški težak posao. Ako je ovako sa pisanom dramom, kako li je tek kada se ona izvede u pozorištu?

The Inheritance se ne bavi samo pitanjem seksualnosti, već i pitanjem vremena, kako to vreme utiče na naše razmišljanje, različitim generacijama jedne manjine, ali i književnosti. Književnost je jako bitan motiv u romanu, i ne samo da je istražuje do određene granice, već i daje odlične čitalačke preporuke za sve koje ovakva tematika zanima. Poslednja, ali verovatno i najbitnija tema jeste epidemija HIV virusa, i sve ono što je HIV virus sa sobom doneo i odneo – što će se posebno videti na kraju prvog čina, u jednoj izuzetno dirljivoj sceni. Iako je na momente prilično eksplicitan, ovo je delo koje vredi upamtiti pa čitati ili gledati ako se ikada ekranizuje, a bilo bi šteta da ne. Šanse da se ova predstava napravi i na srpskom jeziku su izuzetno male, ali ukoliko se ikad ekranizuje ili pojavi na srpskom jeziku kao drama, definitivna je preporuka sa moje strane. Na samom kraju, ovo nije knjiga koja se čita zbog zapleta, već zbog poruke koju nosi i svih onih skrivenih stvari koje nas teraju na razmišljanje. The Inheritance može da se poruči na engleskom jeziku OVDE i košta $14.

Comments are closed.