Zašto je ”Tin Man” roman koji je rasplakao mnoge?

S obzirom da većina vas ne prati šta se to dešava na svetskom tržištu i koje su to knjige totalni hit u svetu, ja sam tu da Vam, pored knjiga koje možete već danas pronaći u knjižara, malo prošitim horizonte pa Vas možda i motivišem na neku knjigu naručite na engleskom jeziku (ukoliko možete da čitate na istom) preko BookDepository sajta, ili da jednostavno pratite i sačekate prevod na srpski jezik (iako se to retko dešava sa odličnim knjigama, jer iz nekog razloga u poslednje vreme naše izdavačke kuće izdaju isključivo trilere i ljubavne romane). Poslednji roman koji se vrteo na instagramu kao lud i hvaljen na sav glas je roman Tin Man, britanske autorke Sare Vinman, koja može biti poznata nekome po romanima When God Was a Rabbit i A Year of Marvellous Ways. Tin Man je svakako jedno drugačije iskustvo, a evo i zašto.

U zavisnosti koje izdanje uzmete (da li britansko ili američko), na koricama ćete ugledati rečenicu ’’This is a love story, but it’s not as simple as that’’, i opis ne može biti tačniji. Roman je smešten u nekoliko perioda prošlog veka, počevši od ’50-ih godina pa sve do 1996. godine kada se roman završava. Roman počinje jednom prologom, odnosno pričom o jednoj Dori koja je na vašaru uspela da osvoji jednu nagradu. Iako je njen suprug, alkoholičar, ubeđuje da se odluči za bocu skupog viskija koji je u opticaju, ona odlučuje da izabere finansijski bezvrednu kopiju Van Gogovog dela Suncokreti, koji će imati jednu posebnu metaforu u romanu. Ono što nam postaje jasno jeste da su glavni likovi romana njen sin Elis, i Majkl, dečak koji je ostao bez roditelja i sticajem okolnosti došao da živi kod njih. Elis i Majkl su od malih nogu zajedno, i njihovo prijateljstvo će ići malo drugačijim tokom nego što je to bilo očekivano u to doba. Ipak, u trenutku kada u njihove živote dođe Anne, stvoriće se jedan poseban trougao koji je sve samo ne običan.

Roman je izuzetno kratak – on broji dvestotinak stranica i podeljen je u dva dela, tačno na pola. Prvi deo prepričava Elis, i može biti malo težak za praćenje. Naime, upoznajemo Elisa kada je malo stariji, i Majkl više nije deo njegovog života iz nama nepoznatih razloga. Kroz njegov deo, u kom se on često vraća u prošlost da bi se setio određenih momenata, polako saznajemo koje su to emocije koje je on osećao prema Majklu kao i način života koji je vodio. U drugom delu možemo da ispratimo Majklov glas, kroz jedan neverovatno emotivan opis u dnevniku. Tu već saznajemo šta se to zapravo desilo, i kakva god da smo pitanja imali o Elisu, Majklu i En iz prvog dela romana, objašnjeno je ovde.

And I wonder what the sound of a heart breaking might be. And I think it might be quiet, unperceptively so, and not dramatic at all. Like the sound of an exhausted swallow falling gently to earth.

Ovo nije samo jedna ljubavna priča. Svakako jeste, i trougao Elis, Majkl i En je zaista opisan neverovatno lepim glasom, ali ovo je takođe priča o homoseksualizmu koji je bio ilegalan u to vreme. Takođe, ne sagledavamo samo tu situaciju, već bivamo svedoci momenta kada je HIV postao najgori neprijatelj čovečanstva.

Kao što se mogli već shvatiti, u centru priče je ljubav između dva dečaka, odnosno čoveka, i En koja se u međuvremenu udala za jednog od njih. Iako je odnos između njih troje do samog kraja prepun ljubavi, ovo je možda momenat koji nije baš toliko realan, i na neki način je teško poistovetiti se sa pričom gde nema ni 1% ljubomore. Bilo kako bilo, Tin Man je roman koji je zaista tužan i dirljiv, ali isto tako i prelep i optimističan na jedan jako bizaran način, i tu je Vinmanova uradila odrličan posao. Lako je napisati srceparajuću i patetičnu priču; isto tako je lako napisati roman u kom su svi likovi izuzetno srećni i zadovoljni, ali napisati jednu tešku životnu situaciju i opet dati publici taj osećaj optimizma na samom kraju je zaista teško izvesti. Na samom kraju, spisateljica je uradila i odličan posao ubacivanjem metafore suncokreta, Van Goga i samog junaka u naslovu romana, a na šta je to tačno mislila, na Vama je da otkrijete.

I said to him that just because you can’t remember, doesn’t mean the past isn’t out there. All those precious moments are still there somewhere.

Sve u svemu, Tin Man možda nije roman koji će se svima dopasti, ali većini hoće. Napisan prelepim glasom sa odličnim citatima (iako jeste malo težak za praćenje, posebno u prvom delu), Tin Man je nešto što morate imati u kolekciji ako volite tužnjikave i dirljive priče. Mnogima je ovo roman kome će se rado vratiti, a možda ste i baš Vi ta osoba.

Tin Man možete poručiti preko BookDepository sajta ovde, a cena je negde malo ispod 7 evra (što je odlična cena, ali požurite jer neće još dugo biti takva).

Men and boys should be capable of beautiful things.

Comments are closed.