7 razloga zašto su književni klubovi super

Nikad pre nisam učestvovao u književnim klubovima, ako ne računamo lektire koje smo morali čitati pa obrađivati u srednjoj školi ili na fakultetu. Ipak, oduvek mi je bila želja da pokrenem jedan i da ja biram knjigu, i eto to se desilo ove godine. Zorana, na instagramu Žozefina K i ja smo se dogovorili da organizujemo jedno zajedničko čitanje, odnosno buddy read kako smo tada nazvali, i da nas dvoje zajedno čitamo jednu knjigu i podelimo sa našim pratiocima. Kasnije se ta ideja malo proširila, pa smo pitali da li ima zainteresovanih koji bi čitali zajedno sa nama, u pitanju je bila knjiga Beleške jedne Ane od Mome Kapora, i sećam se da se tada javilo nekih desetak ljudi kojima je ova ideja bila interesantna. Nakon uspešnog zajedničkog čitanja, a kasnije ću objasniti kako to naš book club funkcioniše, odlučili smo da to radimo svaka dva meseca. U junu smo za buddy read odabrali roman Kain Žozea Saramaga, a zbog godišnjih odmora smo odlučili da malo ubrzamo pa smo u julu čitali Disanje u mermer litvanske spisateljice Laure Silvije Černjauskajte, knjigu koja je dobila nagradu za književnost Evropske Unije. Kako je došlo vreme za septembar, pala mi je ideja da sa Zoranom pokrenemo readathon koji je i dalje u toku, a u pitanju je Nije Život Jedan Izdavač, koji za cilj ima promociju više izdavačkih kuća, ne samo jedne ili dve velike, i davanje preporuka za predstojeći Sajam Knjiga.  U svakom slučaju, ukoliko ste raspoloženi za sledeći buddy read, koji smo Zorana i ja sada preimenovali u Bukmarkić Žozefina Book Club, jer buddy read ima potpuno drugačije značenje, pratite nas na Instagramu a uskoro ćemo Vam i reći koja je knjiga koju ćemo obrađivati u pitanju.

U svakom slučaju, evo nekoliko razloga zašto je super učlaniti se u book club ili učestvovati s vremena na vreme:

Super je za one koji ne čitaju redovno

Pre svega, moram da primetim da mi je ovo možda najbolji razlog zbog kog book club postoji. Ukoliko ste jedna od osoba koje ne litaju redovno a nekako bi baš voleli ali nemaju vremena, književni klub je super motivacija jer Vam možda baš to treba, neko da Vas pogura. To je takođe nešto što predlažem svojim prijateljima ukoliko žele da čitaju nešto a kao nemaju vremena, znate te ljude imate ih sigurno u svom okruženju. Književni klubovi se uglavnom okupljaju na svakih mesec ili dva, znači to je sigurno od 6 / 12 pročitanih knjiga mesečno.

Detaljnija analiza knjige

Čitanje knjige nije samo čitanje radi priče, već i radi onoga što je pisac hteo da kaže. Ne bih da generalizujem, ali ukoliko niste studirali nešto vezano za književnost ili niste redovno čitali lektire u školi, onda ne verujem da znate kako analiziranje dela funkcioniše. Svaki kvalitetan i dobar roman ima mnogo toga što u sebi krije, i samim tim je uživanje tokom čitanja mnogo bolje. Mnogo je dobar osećaj kada shvatite da se u toj rečenici krije mnogo više nego što se zapravo vidi. U diskusijama književnih klubova ovo su zapravo stvari o kojima pričamo, i automatski se roman mnogo bolje doživi. Recimo, mi smo Saramagovog Kaina i Disanje u mermer potpuno drugačije doživeli nakon detaljne analize, odnosno kada je svako od nas dao svoju ideju šta on misli da je pisac hteo da kaže i zašto tako misli.

Tera te na razmišljanje

Ovo je usko povezano za prethodnim razlogom, ali književni klubovi nas zaista teraju na razmišljanje. Pre svega tu je strah od blamiranja, odnosno nećete sigurno čitati bez koncentracije jer ćete zapravo želeti da date svoje mišljenje na neku temu da ne ispadnete glupi. Upravo tu ćete početi da razmišljate malo dublje o samoj knjizi, i tako doći do nekih saznanja do kojih inače ne bi možda došli.

Imaš sa kim da pričaš o knjigama

Ovo je verovatno jedan od najbitnijih razloga za književne klubove. Vrlo je teško naći osobu sa kojom možete da pričate baš o knjizi koju ste skoro pročitali. Ukoliko ste deo bukstagram zajednice, onda je to možda malo lakše, ali opet, nije baš i neverovatno lako. Književni klubovi su odlični u tom smislu jer svakog meseca možete pričati sa nekim o knjizi koju čitate bez da imate utisak da nekom dosađujete. Ovo je super način da podelite neka svoja mišljenja i na kraju krajeva imate kovnerzaciju koja je malo drugačija.

Otvara vidike ka novim knjigama i žanrovima

E sad, zavisi kako ko, ali manje više svako ima svoj omiljeni žanr i nekad se nerado uhvatimo knjige koja je potpuno drugačija od onog što čitamo. Upravo je ovo razlog zbog koga bi bilo super učlaniti se u neki book club. Recimo, postoje klubovi koji čitaju samo naučnu fantastiku, drugi čitaju samo horore, treći samo istorijsku fikciju. Ukoliko želite da se oprobate u nekom novom žanru, ovo je odličan način da napravite uvod.

Ako van se ne sviđa, možete odustati

Ovo je dobitna kombinacija za sve one koji nisu sigurni da li bi trebali da se učlane ili da pokušaju biti deo nekog book cluba. Uvek možete odustati, niko vas neće vezati za stolicu ili za telefon dok ne pročitate knjigu. Ukoliko vam ne leži, ili shvatite da to možda nije za Vas, uvek možete reći hvala ne.

Vaše mišljenje se uvažava

Možda su vas u školi učili da je mišljenje kritičara bitno i da je to jedino ispravno. E sad, naravno zavisi kom book clubu se priključite, ali ovaj koji vodimo Zorana i ja nikako nije takav. Ovo nije reklama, ali je svakako nešto što verujem da dosta klubova praktikuje – ne zanima nas mišljenje kritičara, i mi smo kritičari svoje vrste. To je razlog zašto je ovo super – možete reći šta god vi mislite o ovom romanu, likovima, atmosferi, šta već, i niko neće reći da je to neispravno.

E sad, ostaje pitanje kako se priključiti nekom književnom klubu. Pre svega, postoji brdo onlajn književnih klubova, što na engleskom, a verujem i na srpskom. Recimo, ukoliko odete do Delfi knjižara i pitate za njihov book club, dobićete informacije koja knjiga se čita i gde su sastanci. Onlajn book clubs su takođe vrlo popularni ali i jako zgodno jer ne morate izaći iz kuće. Ukoliko budete hteli da probate kako to izgleda, zabeležite novembar (taman posle Sajma knjiga) i pridružite se meni i Zorani na instagramu da vidite kako to izgleda.

Comments are closed.