André Aciman, “Enigma Variations” // Kako volimo različite ljude na različite načine

Prošle godine je ime Andre Asiman postalo prilično poznato, iako je za njega do tada znao mali broj ljudi. U pitanju je pisac knjige Zovi me svojim imenom, koja je takođe postala globalni hit nakon ekranizacije koja je bila nominovana i za Oskara. Iako je film zaista nešto što morate pogledati, prvenstveno zbog fotografije i savršenih prikaza Italije, knjiga je mnogo emotivnija, i definitivna je preporuka. Asiman ipak nije odličan samo zbog priče koju osmišlja. Zovi me svojim imenom je LGBT knjiga, i kao takva, neće se dopasti svima, ali Asimana izdvajaju njegove savršene rečenice i stil pisanja. Pored već pomenute knjige (čiji nastavak Pronađi me možemo očekivati već na Sajmu knjiga ove godine), popularan je i njegov roman Enigma Variations, koji nažalost nema svoj srpski prevod. Ali, ako Vam ikad padne na pamet da je pročitate, evo da li bi trebalo i da li ste Vi ciljna grupa za ovaj roman:

And yet my life started here and stopped here one summer long ago, in this house, which no longer exists, in this decade, which slipped away so fast, with this never love that altered everything but went nowhere.

Enigma Variations je roman koji nema neku prekomplikovan zaplet, niti je on nešto preterano i bitan. Priča prati Paula kroz pet razdoblja njegovog života i njegovih pet najvećih ljubavi. Asiman je poznat kao pisac koji ne uzima seksualno opredeljenje zdravo za gotovo, i svaki od njegovih likova ima fluidnu seksualnost. Malo ko primeti ovu činjenicu i u Zovi me svojim imenom, jer likovi u ovom romanu nisu gej, nego jednostavno nisu ni jedno ni drugo, ili su i jedno i drugo. Asiman u prvi plan stavlja ljubav, i ne nužno lubav između muškarca i žene ili muškarca i muškarca, već između dve osobe. Vrlo je bitno to shvatiti i napraviti razliku između gej likova, i likova iz romana Andrea Asimana. To je posebno primetno u romanu Enigma Variations, jer se pet Paulovih ljubavi razlikuju kako po godinama, tako i po polu.

Knjigu započinjeno čitajući o Paulovom detinjstvu u Italiji i njegovim roditeljima, ali u istom trenutku i o njegovoj prvoj simpatiji, stolara njegove porodice. Zašto je ovaj momenat uopšte stavljen u roman, i da li su prve simpatije zaista naše najveće ljubavi? Pa, definitivno da da. Prva osoba koja nam se ikada svidela u životu, i to dok smo bili deca, jeste zaista bitan faktor u tome ko nam se kasnije sviđao. Ukoliko neko ima drugačije seksualno opredeljenje, prva osoba koja je dovela do ovog spoznanja, je i te kako bitna za (ljubavni) život te osobe. Nakon epizode o stolaru njegove porodice (koja se završava prilično upečatljivo), pratimo Paula kroz njegove studentske dane, a kasnije i kao odraslu osobu koja pokušava da dovede svoj život u red.

Yes, the past is a foreign country, but some of us are full-fledged citizens, others occasional tourists, and some floating itinerants, itching to get out yet always aching to return.

Ovo nije roman koji se čita zbog svoje radnje, iako je priča stvarno vrlo originalna. Ona pokazuje da volimo različite ljude na različite načine, i da ni jedna ljubav nije ista, niti bi trebalo tako da bude. Ukoliko ste voleli više puta, onda je ovo roman za Vas, jer će Vam staviti do znanja da je to ono što i treba da bude – da volimo više ljudi na više načina.

Osim ove neverovatne ideje o ljubavi koju nam Asiman servira, ovaj roman se čita na jedan toliko nostalgičan a opet miran način, i to sve zahvaljujući majstorskim Asimanovim rečenicama. Retko ko uspe da na ovaj način dočara naše misli o ljubavi, a kamoli o pet različitih ljubavi. Svaki odeljak knjige je spektakularno napisan, i citati koje ćete zapisivati će se samo ređati nakon svake stranice.

Enigma Variations je savršena knjiga o ljubavi. Ni malo patetična, ni malo kliše, ni malo otrcana. Ona je sve ono što bi jedna ljubavna knjiga trebalo da bude. Topla, emotivna i prepuna prelepih rečenica. Ovu knjigu ne možete naći na srpskom jeziku, ali je možete poručiti na engleskom jeziku ovde (cena je oko $10). Ukoliko se ikad bude pojavio srpski prevod, biću prvi koji će to objaviti. Do tada, čekamo Pronađi me.

I’ll never forget the moment when it finally dawned on me that we are mirror images of each other. And yet.. so many months, so much time wasted.

Comments are closed.