Danijel Jovanović, “Severna kapija: Duhovi prošlosti” // I Srbi pišu dobru fantastiku

Fantastika je jedan od najpopularnijih žanrova kako u filmskoj produkciji, tako i u književnosti. Iako je ovaj žanr odavno rasprostranjen, svoju popularnost najviše stiče početkom ovog veka, i to zahvaljujući globalnoj popularnosti serijala Hari Poter i Gospodar prstenova (koji je zapravo bio prilično popularan i krajem prošlog veka). Od tada se svakog meseca upoznamo sa nekim novim fantastičnim svetom, bilo to u vidu serije ili filma, ili romana kao što su romani iz Griša trilogije koji će tek uskoro stupiti na TV scenu. U svakom slučaju, uvek se okrećemo stranim romanima iz ovog žanra, ne znajući da nas čeka ovakav serijal ispisan srpskim perom. U pitanju je serijal Severna kapija koji broji 4 dela (četvrti deo treba da se nađe u prodaji ove godine), mladog pisca Danijela Jovanovića. Evo o čemu se tačno radi u ovom serijalu, i kome će ovi romani biti definitivna preporuka:

Serijal Severna kapija se sastoji od 4 dela, Duhovi prošlosti, Glasovi u tami, Stranice od peska i četvrti, koji će izaći ove godine, Staze sudbine. Serijal prati devojčicu Suzanu Kovač, koja dobija stipendiju da pohađa jednu eksluzivnu školu, Severnu kapiju. Dok je u školi, ona upoznaje Iliju, Semila i Lili, sa kojima će provesti najviše vremena. Međutim, cela godina će proći u rešavanju misterije zašto Suzana može da vidi duhove nekih životinja, kao i šta se desilo sa malom devojčicom Verukom o kojoj ne postoji ni jedan pisani trag u školi, a nekada davno je bila đak iste. Suzana će otkriti da je njeno prisustvo u ovoj školi sve samo ne slučajnost – u jednom velikom obrtu u romanu čitalac saznaje da u Suzani ima nešto više od onoga što se vidi golim okom.

Iako je Severna kapija jedna obična, ali ipak vrlo ekskluzivna škola koju pohađaju samo bogata deca (sem nekoliko stipendista godišnje), ona krije i tu jednu magijsku stranu koju ćemo polako otkriti. Ono što se krije u šumana oko škole i iza njenih kapija će sigurno da se svidi svima koji su želeli malo više da znaju o slovenskoj mitologiji. Danijel je uradio dobar posao i istražio slovensku mitologiju, tako da je u roman ubacio veštice i more ali i druge mitove i verovanja koja će nam biti prilično interesantna, posebno ako smo zainteresovani da saznamo nešto malo više o mitologiji sa ovih prostora.

Prvi deo ovog serijala, Duhovi prošlosti, ima i neke sličnosti sa Harijem Poterom, što će primetiti svaki fan priče o dečaku čarobnjaku. Međutim, sličnosti mogu biti sasvim slučajne (kao što bi npr mogli biti škola kao mesto dešavanja radnje, jer Severna kapija nije škola magije), dok su neke druge evidentno služile kao inspiracija. Jasno je da ovo nije kopija Harija Potera, već da je Hari Poter poslužio kao jedna ideja, ili polazna tačka. Ono što je Danijel dobro uradio je to što je iskoristio interesantne ideje serijala o dečaku čarobnjaku i svemu tome dao neki svoj lični pečat, koristeći slovensku mitologiju. Isto tako, verujem da je svaki sledeći nastavak ovog serijala sve svojstveniji i svojstveniji.

Šta reći o serijalu Duhovi prošlosti? Ovo je Danijelov prvi roman, i prvi roman iz ovog serijala, tako da verujem da su ostali delovi još interesantniji. Napisan je vrlo pitko  i jednostavno, tako da bi svaki tinejdžer mogao da je pročita, posebno mlađi tinejdžeri koji žele da pronađu svoj omiljeni fantastični svet. I upravo je to ono što je super kod Severne kapije – ovo je odličan način da tinejdžer, posebno današnji tinejdžer koji nije čitao Harija Potera, pročita i upusti se u ovaj fantastičan svet. Meni je i sad ovo bio jedan roman koji mi je pre svega bio neverovatno interesantan i zabavan, i mislim da tu ispunjava sve moje uslove za serijal koji ću nastaviti da čitam vrlo uskoro.

Više puta sam rekao kako smatram da bi trebalo podržavati domaće mlade pisce, ali to u Danijelovom slučaju mislim najiskrenije. Ukoliko volite fantastiku, dajte šansu Severnoj kapiji, zaista je zabavna i svideće vam se, posebno ako zažmurite na manje propuste i zavolite priču kao što sam ja. Ukoliko imate dete tinejdžera koji ne zna šta da čita – ovo je serijal sa kojim bi trebalo da krene. Svakome će prijati 350 strana čiste akcije i zabave.

Hvala Danijelu na ovom biseru srpske fantastike koji nam je preko potreban, jer nam je stvarno svima više dosta o ratnoj tematici. Dovoljno smo ratovali, i zaista nam nije stalo do čitanja o krvoprolićima. Možemo, eto bar preko ove 4 knjige, na trenutak skočiti u neki magični i fantastični svet, kreiran od strane srpskog pisca, i videti šta on to ima da nudi. Možemo bar ovog puta pustiti mašti na volju i zamisliti sve ono što nam se Danijel Jovanović potrudio da objasni. Užasno mi je žao što ovaj serijal možda nikad neće videti svoje filmsko ili TV ostvarenje (ali se nadam da će čelnici velikih TV kuća u Srbiji shvatiti potencijal ovog serijala), jer bi se zaista mogao napraviti odličan film.

Comments are closed.