Dobitnice nagrade Buker 2019

Buker nagrada (koja se takođe zove Man Booker Prize ali se taj naziv u poslednjih nekoliko godina izbegava), jedna je od najprestižnijih nagrada za književnost, posebno u  Britaniji. Njena popularnost je tolika, da od pre nekoliko godina postoji i nagrada Internacionalni Buker, koja se dodeljuje najboljem romanu godine koji je napisan van engleskog govornog područja. U toku 50 godina, koliko se ova nagrada dodeljuje, dobitnici su bili neki od najvećih imena savremene književne scene, poput Salmana Ruždija, Ijana Mekjuana, Kicija, Jana Martela. U toku prethodne dve godine, dobitnici su bili romani koji su bili eksperimentalnog žanra, i dosta se polemisalo o tome da li je Bukerova nagrada i dalje prestižna, ili se polako prodaje trendovima. Na blogu ste ove godine mogli ispratiti i dužu i kraću listu nominovanih, a evo ko je dobitnik nagrade za 2019.

2019. godina je prva godina nakon 1992. da podari čak dva dobitnika. Ove godine je žiri odlučio da nagradu dobiju Margaret Atvud za roman The Testaments koji je zapravo nastavak hit knjige Sluškinjina priča (smešten 15 godina kasnije) , i Bernardin Evaristo za roman Girl, Woman, Other, roman koji prati 12 crnkinja čiji se životi prelamaju i prepliću. Svaka od ovih 12 žena je posebna, a roman nema samo feminističku i rasističku notu, nego podiže svest i o religijama i različitim seksualnim opredeljenjima.

Margaret Atvud je Bukerovu nagradu dobila i 2000. godine za roman Slepi ubica (koji je izdavala izdavačka kuća Laguna ali je naslov trenutno rasprodat) a sada je i najstarija osoba koja je dobila ovu nagradu. Berbardin Evaristo je prva crna spisateljica koja je dobila nagradu.

Comments are closed.