Dona Tart, “Tajna istorija” // Grčka tragedija na moderan način

Prošle godine sam u nekoliko navrata pomenuo Donu Tart, američku spisateljicu za koju smatram da bi svi trebalo da znaju, ili bar da pokušaju i pročitaju neke njene rečenice. Roman Češljugar (ili kako je poznatiji, The Goldfinch) bio je veliki hit u svetu, dobio Pulicerovu nagradu i bio je prilično čitan i na našim prostorima. Šest godina nakon svog objavljivanja, uskoro dobija i srpski prevod zahvaljujući izdavačkoj kući Dereta. Međutim, Dona Tart je pre toga napisala još 2 romana. Njen prvi roman je upravo ovaj o kome je danas reč, Tajna istorija, napisan 1992. godine, i koji je pokupio apsolutno sve pozitivne kritike. Njen drugi roman, Mali prijatelj, je izašao početkom 2000-ih, i sada je već evidentno da je Doni Tart potrebna jedna cela decenija kako bi smislila i napisala svoj naredni roman. Poslednje pomenuta dva romana su bila davno izdata od strane izdavačke kuće Laguna, međutim celokupni tiraž je rasprodat, tako da se sada može naći ili u bibliotekama, ili na sajtovima za polovnu kupovinu. Naravno, uvek može da se naruči i na engleskom jeziku. Nego, Tajna istorija. O čemu je zapravo ovaj roman i zašto je toliko vraški popularan?

Kao i svaki roman Done Tart do sad, i Tajna istorija je sam po sebi jedan čitalački podvig. On broji preko 500 strana (i to vrlo sitnog fonta) ali je zaista roman koji će vas ne samo naterati na razmišljanje, već u kom ćete izuzetno uživati. Roman počinje scenom u kojoj saznajemo da je izvesni Bani mrtav već neko vreme, i narator romana nam otkriva da ga je policija tek sad otkrila. U istom trenutku, mi kao čitaoci saznajemo da su narator ove priče, kao i njegovi prijatelji koje pominje, umešani u Banijevu smrt, ali nam i dalje nije jasno šta se tu i zašto desilo. Na samom kraju ovog prologa, pripovedač će nam otkriti da je ovo verovatno jedina priča koju će ikada moći da ispriča, te nas već u prvo poglavlje vraća u neko vreme unazad kada saznajemo ko je ko.

Pripovedač romana je Ričard Papen koji, pomoću stipendije, stiže u jedan elitni koledž u Novoj Engleskoj. S obzirom na to da je već učio grčki, on će pokušati da uzme i taj predmet na novom koledžu, ali to neće biti lako. Da bi to učinio, mora da se upozna i da šarmira profesora Džulijana koji drži grčki jezik i helenističke predmete, ali postoji jedan problem. On ima svoje uslove kakve studente prima, i u njegova grupa studenata broji samo 5 imućnih studenata, koje Ričard upoznaje, a sa kojima se družimo u toku romana. Tu su Henri, Frensis, Čarls i njegova sestra Kamila, i Bani, momak koji je tri godine stariji od ostatka društva jer je pauzirao nekoliko godina, i za koga znamo da neće dočekati kraj romana. Upravo u ovom trenutku se polako upoznajemo sa tim ko je kakav, kakvo ovo društvo funkcioniše, koje su to tajne koje oni kriju, i na samom kraju, šta se to desilo sa Banijem.

Iako roman počinje mrtvim Banijem, i iako je to momenat koji služi kao pokretač samog romana, bitno je znati da to što se njemu desilo, nije najbitnija stvar u romanu, iako jeste okosnica. Tajna istorija je roman koji nije detektivski roman, i to je jako bitno znati unapred. Ovo je roman koji koristi jednu kriminalističku priču kao ram, dok se u ramu opisuju likovi koji su razrađeni na jedan savršeni način. Svaki lik u ovom romanu, posebno glavna šestorka, je do te mere razrađen da nema šanse da ga ne zavolimo u jednom a ne zamrzimo u drugom trenutku. I to je ono što čini ovakve romane kvalitetnim. Ukoliko pisac dobro razradi likove, oni su nama mnogo prijemčiviji – možemo da ih razumemo, možemo da se ne složimo sa njima, ali ih na kraju krajeva uvek posmatramo kao likove iz našeg okruženja. Dona Tart je maestralna u tome – ona ne samo da smišlja dobru priču i dobar zaplet, već je sjajna u opisivanju likova i u kreiranju idealne atmosfere za sam zaplet. Kada se na to doda činjenica da su joj rečenice toliko pitke, poetične i prelepo konstruisane, dobijamo romane koje vredi čitati čak i da broje preko 1000 strana. A to što piše dugačke romane, ide joj samo u prilog.

Tajna istorija je sve u svemu odavanje jedne počasti starim grčkim tragedijama. Svaki lik u romanu ima svoju manu sa kojom pokušava da se bori, a Banija će to dokrajčiti na najtragičniji mogući način. Smeštajući svoj romanu elitni koledž gde se izučava helenistika, Dona Tart zaista daje toj tragediji još veći značaj i likovima još bitniju ulogu. Ukoliko volite romane koji su zasnovani na dobrim likovima, a ne na priči, i ako vam ne smetaju detektivske priče koje nisu bazirane na kontantnoj akciji i na dobijanju svih mogućih odgovora, uzmite ovaj roman u ruke. Možda ćete teško doći do njega u ovom trenutku sad jer je srpska verzija romana rasprodata, ali verujem da je možete  bar naći u bibliotekama. Ako ne, ovde možete poručiti izdanje na engleskom (ili potražite u Vulkanovoj knjižari, cena je negde oko 1700 dinara, preko sajta je ipak 1300). Druga opcija je preko BookDepository sajta (možete je naći ovde), cena je €12.

Comments are closed.