Džejms M. Kejn, “Dvostruka odšteta” // Crno-beli holivudski krimić u 140 strana

Svako od nas je sigurno pogledao bar neki crno-beli film u kom glavni glumac nosi šešir i puši cigaretu dok mu se na vratima u senci pojavljuje fatalna žena u uskoj crvenoj haljini, koja puši koristeći muštiklu, i želi da pita za jednu uslugu. Onda se naš glavni glumac zaljubi u ovu fatalnu ženu i uradi sve što ona zamisli, a kraj ove priče se već razlikuje od filma do filma. To što je dosta filmova snimljeno na ovaj način nije do toga da su ljudi želeli da iskopiraju tuđi rad, već to je jedan od najupešatljivijih simbola noir filmova. E sad, da li ste nekad čitali noir knjige? Dvostruka odšteta je baš takva novela (kratki roman), napisan davne 1936. godine a kasnijei ekranizovan, i može da se pročita u jednom danu.

Junak ovog romana je agent osiguranja Valter Haf, koji poslovno odlazi u kuću porodice Nirdlinger. Suprug neće biti kući, ali će se zato upoznati sa fatalnom Filis, femme fatale ovog romana, koja će mu reći kako je potrebno da se njenom suprugu izvadi životno osiguranje u slučaju nezgode, ali da on to ne zna. Valter Haf će shvatiti da se iza ovoga krije neka zadnja namera, ali odlučuje da predloži Filis jedan plan koji će rezultirati nekim vrlo interesantnim i napetim situacijama.

Ne želim puno da otkrivam o samoj radnji, prvenstveno jer je knjiga mala i ne bih voleo da Vam pokrivam užitak, ali je zaista vrlo interesantna. Džejms Kejn je napisao roman koji baš odiše tom atmosferom starog Holivuda i stare Amerike, i scene se zaista doživljavaju u crno-belom maniru. Njegov jezik je takođe vrlo lak ali i svojstven tom periodu i toj klasi, tako da to dodatno doprinosi užitku.

Što se tiče likova ovog romana, imamo baš sve ono što bi jedan noir film trebalo da ima – glavnog junaka u koga ne možemo baš stopostotno da se uzdamo, fatalnu ženu kojoj ne verujemo do samog kraja, muža koji vreba iz prikrajka i nikad ne znamo šta će sledeće da uradi, ćerku koja krije tajne koje bi tek trebalo da se saznaju, kao i ljubav koja se toliko lako rađa između nekih likova. Upravo ova ljubav je takođe jedan od karakteristika noir žanra – svi se lako zaljubljuju, doprinoseći tako dramatičnosti priče.

E sad, zašto je ovaj roman drugačiji od drugih krimi romana? Možda i nije baš, ali prečesto čitamo trilere koji su smešteni u današnjicu i prate jedan te isti šablon. Dvostruka odšteta odstupa od tog šablona, i pruža priču koja je pre svega egzotična jer je smeštena u ’30-te godine prošlog veka, napisana na jedan vrlo autentičan način, i samim tim je knjiga koja je potpuno drugačija. Ako ste voleli Ficdžeraldovog Getsbija i želite neki krimić koji odiše sličnim osećanjem, onda se nećete pokajati.

Dvostruka odšteta je roman, odnosno novela, koja zaista može da se pročita u jednom danu, i to samo za nekoliko sati. Iako nije najinteresantniji roman na svetu, priča je toliko pitka i vrlo lepo napisana, da se stranice same okreću. Ako dodamo na sve ovo da noir krimi romane ne čitamo baš često jer ih nema baš toliko, Dvostruka odšteta je svakako roman koji bi trebalo poneti na plažu ove godine.

Comments are closed.