Eduar Luj, “Gotovo je s Edijem Belgelom” // Koliko je život nefer prema feminiziranim dečacima

Neke knjige su jednostavno napisane da bi bile preporučivane, i neke knjige su bitnije od drugih. Ne moraju biti nužno savršeno napisane, ali nose tu dozu bitnosti samo zbog njihove tematike. Takvih knjiga ima dosta, i sve su manje-više na temu odnosa između ljudi, i šta bi mi to trebalo da uradimo kako bi bili bolji ljudi. Tematika o vršnjačkom nasilju nije nešto preterano popularna, iako je neverovatno bitna, posebno u današnje vreme kada o tome čitamo u novinama na dnevnom nivou. Ipak, iako je vršnjačko nasilje prisutno zbog različitih razloga, jedan od većih je činjenica da je neko drugačiji, što se posebno vidi prema maltretiranju feminiziranih dečaka. Upravo je ovo tema koja je po sredi knjige Gotovo je s Edijem Belgelom, autobiografskom romanu/memoarima Eduara Luja, odnosno Edija Belgela.

Ovaj roman (iako su više memoari jer su bazirani na životu pisca) bavi se životom tinejdžera Edija Belgela krajem devedesetih godina i početkom dvehiljaditih u malom mestu na severu Francuske. Edi i njegova porodica spadaju u nižu klasu, i moraju dosta da se potrude kako bi sklopili kraj s krajem. Edi je potpuno drugačiji od drugih ljudi, on je od ranih dana feminiziran, ima ženske pokrete, privlače na ženskaste stvari i ima piskav glas – i sve to zajedno dovodi do komentarisanja i “poprekog” gledanja kako drugih meštana tog sela, tako i njegovih roditelja.

Kroz roman pre svega pratimo Edijev život sa porodicom i sa onim što bi on trebao da bude, a nije. Njegov otac je dosta patrijarhalan, on ima ideju šta su muški a šta su ženski poslovi, veruje da muškarac može da dovede devojku u kuću posle prvog dana dejtovanja, dok žena to ne sme, i slično. Sve u svemu, porodica Belgel je sve ono što Edi nije, i samim tim njemu postaje teško da živi u takvoj porodici. Sada zamislite koliko dečaka širom sveta, pa i u Srbiji, ne može da se ponaša onako kako želi zbog isključivo Vaših želja i Vašeg mišljenja kako bi se trebalo ponašati?

Sa druge strane tu su epizode u kojima Edi objašnjava kako je to bilo preživljavati svaki dan u školi. Ovo su ujedno i najtraumatičnije scene, jer dok čitamo, ne možemo da mu pomognemo. Kada shvatimo da je ovo, nažalost, svakodnevnica (posebno u mestima kao što je Srbija), osećaj tuge i sažaljenja je neizostavan. To je upravo razlog zbog kog bi ova knjiga trebalo da se preporučuje – užasno je bitno da pričamo o vršnjačkom nasilju i netoleranciji prema drugačijom decom. Osim toga, Gotovo je s Edijem Belgelom se bavi i pitanjima feminizma i šovinizma, kao i pitanjem da li je istina da je siromašno stanovništvo to koje je netolerantije prema nečemu što je drugačije – ovo je pitanje koje kraj ove knjige postavlja.

Mnogi čitaoci su zamerili eksplicitnim scenama u romanu, kojih i nema puno. Ukoliko Vas bilo koja scena iz ovog romana zgrozi, ili osetite gađenje, preispitajte svoju toleranciju. Da li biste isto tako reagovali na seksualne scene između muškarca i žene? Scene seksa u romanu nisu ni malo gadnije niti strašnije od onih u erotskim romanima koji se čitaju vrlo često. Verovatno ne, te ove scene (tačnije jedna) ne bi trebalo da budu ni malo gnusne i gadne. Jesu malo upitne zbog godina protagonista, ali to nije ništa što je neverovatno. One su tu kao deo života, kao nešto što je učinjeno isključivo jer društvo nije dopustilo drugačije.

Ova knjiga nije savršenstvo književnosti, niti može tako da se posmatra. Luj piše jednostavno ali pitko, i nije ni nalik nekim velikanima. Ipak, bitna je priča između ovih korica, i bitna su osećanja koje ova knjiga budi u nama. A neke piščeve rečenice su toliko istinite i duboke, i s te strane je vrlo evidentno da je on zapravo prošao kroz sve to.

Pročitajte Gotovo je s Edijem Belgelom i preporučite ga. To je bitno – da se ova knjiga preporučuje. Ono što je takođe dobro jeste da ova knjiga broji manje od 200 stranica teksta, i pročita se za dva dana, ali u ta dva dana ćete osetiti kako je to kad ste manjina u društvu u kom ne bi trebalo da ste manjina. Ako naručite preko Laguninog sajta i ostvarite maksimalan popust, knjiga će Vas koštati nešto više od 400 dinara, što je odlična cena.

Comments are closed.