Golnaz Hašemzade Bunde, “Mi smo ti” // Kolaž od bitnih tema, bolnih rečenica i srceparajuće atmosfere

Iskreno, ne postoji baš mnogo knjiga koje nas pomere. Uvek se tu nađe jedna ili dve godišnje, ali u principu nije da nas svaka knjiga emotivno pomeri. To prvenstveno zavisi i od zapleta u romanu i u mestu u kom je roman smešten, jer, na primer, veće su šanse da nas rastuži priča koja je smeštena za vreme Drugog svetskog rata. Dosta priča iz tog doba mogu da nas ubiju u pojam. S druge strane, emotivno mogu da nas unište knjige o propalim ljubavima ili tužnim smrtima. Roman Mi smo ti nije baš takav, ali opet je napisan na jedan zaista savršen način, takav da će svaka treća rečenica biti udarac, i ne zato što je umetnička, ili napisana na neki neverovatno poetski način, već zato što je potpuno iskrena. Roman Mi smo ti se skoro pojavio na srpsko tržište zahvaljujući izdavačkoj kući Štrik, novoj izdavačkoj kući koja izdaje i te kako dobre stvari, tako da ako ne znate još uvek šta sve njihovo možete čitati, predlažem da pogledate njihov sajt ili vidite šta sam ja to njihovo čitao i da li preporučujem. Da ne dužim previše, ovo je moje mišljenje o romanu Mi smo ti, švedske spisateljice iranskog porekla, Golnaz Hašemzade Bunde.

Roman Mi smo ti smešten je u dva različita vremena – jedno u Iranu a drugo u Švedskoj, i prati život Nahid. Priča je ispričana ahronično, odnosno prošlost i sadašnjost se smenjuju, a Nahid upoznajemo već na prvoj strani knjige kada saznajemo da ima rak i da će umreti. Ona nas polako pušta u svoj život, upoznajemo njenu ćerku Aram koja još uvek ne zna da će joj majka umreti, a kroz epizode koje ona prepričava upoznajemo i njenog supruga Masuda, njenu majku kao i celu porodicu koja je ostala u Iranu. Naime, nakon revolucija i demonstracija u Iranu, Nahid sa svojim suprugom i malom ćerkom odlaze u Švedsku gde će da započnu novi život. Već nam je poznato da su uspeli u tome, ali koja je bila cena?

Mi smo ti ima sa jedne strane zaplet koji je zaista karakterističan i dobar – Nahidin i Masudov život u Iranu pre demonstracija, tokom demonstracija i sam njihov život u Švedskoj je prepričan na jedan potpuno inovativan i zanimljiv način. Ipak, ovaj roman ne čini samo zaplet, već i atmosfera, kao i bezbroj tema koje on pokriva. Kao glavna tema tu je nasilje u braku, gde Golnaz ne diže samo svest o ovom problemu, već koristi Nahid kao personifikaciju onoga što je vrlo često a ne bi trebalo da bude. Naime, u jednom delu u romanu saznaćete na koji način je Masud  fizički zlostavljao Nahid i zbog čega, ali Nahidino mišljenje da je ona to možda zaslužila i da ga i dalje voli je ipak nešto što je, nažalost, sveprisutno u današnjem svetu.

Pitam se jesam li mogla drukčije da postupim u tim trenucima. Da sam rekla nešto drugo, bi li se na tome završilo? Mogla sam da položim ruku na njegovu nadlakticu i kažem: ”Drago. Izvini. Trebalo je da požurim. Pogrešila sam.” Šta bi bilo da sam izgovorila te reči? Da sam se nagnula i poljubila ga. Da li bi bilo drukčije?

Osim toga, tu je tema smrti koja je sveprisutna. I sam roman počinje rečenicom ’’Smrt je oduvek bila sa mnom’’, tako da nam je od prve strane potpuno jasno da će ovo biti jedna bolna knjiga. Kroz ceo roman smrt se provlači, utičući na celokupnu atmosferu i zaplet romana, stvarajući taj bolni kontekst u kom Golnaz Hašemzade briljira. Kao poslednja glavna tema tu je majčinstvo, odnosno ljubav prema detetu a mržnja prema majčinstvu. Iako se ja lično nisam pronašao ovde, verujem da će ovaj motiv romana Mi smo ti biti interesantan svim ženama koje odluče da ga pročitaju.

Mi smo ti nije remek-delo, ali je zaista jedno delo koje je vrlo bitno za pročitati. Broji dvestotinak strana sa kratkim poglavljima, i čita se vrlo brzo. Na sve to, spisateljicine rečenice su toliko dobre da ćete ih podvlačiti skoro svake dve strane. Ako uzmemo u obzir da ovaj roman možete da naručite preko Štrikovog sajta za 500-ak dinara, onda ga stvarno preporučujem svima. Preskočite dve kafe i pročitajte ovaj roman. Zaista je vredan, i naučićete dosta toga.

Comments are closed.