Igor Štiks, “W” // Kako bi trebalo napisati dobar politički triler

Iako smo preplavljeni naslovima trilera, i, iako je nemoguće preskočiti triler naslove po nekim super sniženim cenama u bilo kojoj knjižari, napisati dobar triler roman nikako nije lako. Triler kao žanr se dosta zasniva na samom zapletu romana, ali književni kvalitet mu donosi nešto drugo. To i jeste razlog zašto dosta neafirmisanih pisaca (prvenstveno pisaca angloameričke književnosti) bira da napiše trilere – ne mora imati nužno neki književni kvalitet ili stil, i dovoljno je da te stvari nadomeste jednim odličnim zapletom što će biti i više nego dovoljno da taj roman postane bestseler. Baš iz tog razloga, malo je njih koji su uspeli da u svoj triler roman ubace i dobar zaplet ali i nešto više od toga, a još manje je takvih pisaca na Balkanu. Međutim, Igor Štiks je sa svojim novim romanom, političkim trilerom ni manje ni više, uspeo da ispuni stavke koje bi kvalitetan triler trebalo da poseduje. Evo o čemu je roman W, zašto se tako zove i kome je namenjen.

Roman W se vrti oko naratora romana, koji se takođe zove Igor Štiks kao i sam pisac, i koji nakon dosta vremena dolazi na Balkan, tačnije na jedno dalmatinsko ostrvo na kom će se čitati testament Valtera Štiksa. Valter Štiks je bio francuski filozof moderne generacije sa određenim političkim ideologijama, a ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima. Međutim, Igor Štiks neće biti jedina osoba koja je pozvana da prisustvuje čitanju testamenta, tu će tako biti i misterozna Tessa, koja će poželeti da zna mnogo više o samom Valteru i o razlogu zbog kog je ona tu. Narator Igor će, zbog rukopisa svog novog romana o životu Valtera Štiksa, W, ispričati priču o Valteru ali i o Vladimiru, Valterovom najboljem prijatelju iz detinjstva koji je u jednom trenutku postao njegov nemesis.

Odnos Valtera i Vladimira pratimo kroz ceo roman, od samih početaka na Otoku kada su bili u internatu pa sve do kasnih dana kada su njihove političke ideologije otišle iz krajnosti u krajnost. Vladimir je na početku romana opisan kao terorista, neka vrsta Če Gevare koji je dozvolio da mu političke ideologije pomute razum te je postao jedna od figura kojih se ceo svet plaši. Njihov odnos i jeste samo slovo iz naslova romana; osim činjenice da su se zajedno potpisivali kao W (jedna polovina slova za Valter a druga za Vladimir), oni takođe odlučuju da se kasnije preimenuju u Walter i Wladimir, tako da je to razlog što ćete u romano moći da pročitate obe načina pisanja ovog imena. Međutim, ako ste mislili da je slovo W jedino zbog toga bitno, prevarili ste se. Na jedan maestralan i vrlo Den Braunovski  način (sa mnogo manje misticizma a mnogo više politike), Igor Štiks nam da je jednu avanturu u kojoj je baš to slovo, koje nemamo u abecedi na ovim prostorima bitno. Poslednji nivo ovog slova i zbog čega je bitno predstavlja sjajan plot twist koji će vas sigurno pomeriti i koji definitivno niste očekivali. Igor Štiks je, vidi se, do detalja isplanirao, osmislio i istražio ovaj roman. Sa druge strane, iako nigde nije naglašeno, ne može a da ne primeti simbolizam u slovu i vidikovcu koji je obeležio rane dane Valtera i Vladimira. Naime, vidiokac Bella Vista na samom Otoku sadrži slova B i V, odnosno V na ćirilici i V na latinici, a samim tim što je jedan lik iz Srbije a drugi iz Beograda, ovo dodaje još jedan nivo simbolizma celoj priči iza ovog slova.

Politički triler je sam po sebi teško i rizično napisati jer pre svega nisu sve osobe politične i velike su šanse da dosta čitalaca odustane od samog romana. Međutim, ne morate biti niti politički aktivni niti znalci političkih ideologija da biste ovaj roman zavoleli i krenuli da čitate. Štiks sjajno pojašnjava razloge Valterovih te Vladimirovih stanovišta, i time uvlači čitaoca u priču. Znači da sa te strane možemo slobodno da kažemo da će apolitični čitaoci ovog romana definitivno naučiti nešto više o nečemu što možda nisu znali da ih zanima. 

Što se tiče stilske strane, roman W je koncipiran tako da su poglavlja podeljena u dva različita vremenska intervala i da prate različite likove. Postoje poglavlja koja su smeštena u sadašnjost i koja prate Igora Štiksa i Tessu, koji na neki način štikliraju, donekle, tu neku špijunsku/detektivsku ljubavnu priču koja preti da postane velika ali opet je prekrivena velom profesionalizma jer ipak rade zajedno da dođu do jednog određenog cilja. Sa druge strane, svako drugo poglavlje se bavi prošlošću, životom Valtera Štiksa i Vladimira, njihovim odnosom, političkim i seksualnim slobodama kroz koje su prošli ali i razlogom njihovog udaljavanja. Štiksove rečenice su vrlo koncizne – neke su vrlo informativne dok druge baš lepo dočaravaju atmosferu koju bi ovaj roman trebalo da dočara. Na sve to, pročitaćemo dijaloge koji su napisani  na dalmatinskom, što će nam samo više dočarati činjenicu gde se nalazimo i šta mi, kao čitaoci radimo tu. Jedina zamerka ovom romanu, odnosno ne romanu koliko srpskom izdanju istog, jeste to što je roman ostavljen u originalu, i da ne poseduje nikakve fusnote za veliki broj s tranih reči i izraza, od engleskih pa sve do francuskih. Da ne pričamo o hrvatskim mesecima koji mogu buniti srpske čitaoce. Mnogima ovo neće smetati jer ovo, na kraju krajeva, i nisu neki preteški izrazi koje nismo čuli, ali moramo biti svesni da veliki broj čitalaca nije upoznat sa ova dva jezika i da će im to izuzetno smetati iako neće nužno uticati na sam ishod romana. Indeks pojmova na kraju romana, ili fusnote na stranicama bi bile poželjne, ali ne dajte da vas to odvrati.

Kao i većina trilera, i roman W negde posle polovine pretenduje da bude monoton, ali baš kada se to desi i kad to pomislimo, Igor Štiks iz rukava izvuče tako sjajnu epizodu da sve ono što ste mislili da znate o Valteru ili Vladimiru pada u vodu. I to je ono što ovaj triler čini vrlo živim – ne samo da se bavi temama koje je vrlo teško učiniti interesantnim, već ima i odličan tempo epizoda koje ćemo hteti da ispratimo do kraja. S moje strane, ovo je definitivno jedan politički triler koji bih preporučio apsolutno svima koje a) zanima ovaj žanr jer je zaista odličan primer kako napisati triler, i b) svima koje zanima politika i različite političke ideologije. Sve pohvale.

Comments are closed.