Li Bardugo, “Šest vrana” // Maestralno osmišljena i napisana fantastika

Fantastika je žanr koji je uvek bio popularan, ali se čini da je u poslednjih nekoliko godina ovaj žanr zaista eksplodirao. Šta je dovelo do toga prilično je upitno, ali imamo mogućnost da sledeći serijal za čitanje biramo u moru knjiga iz ovog žanra. Ako nije Gospodar prstenova, Hari Poter ili Igra prestola, onda će nam biranje biti ipak malo teže, jer svaki drugi serijal fantastike nosi i pluseve i minuse. Ipak, postoji jedna duologija koju bi zaista trebalo da pročitaju svi ljubitelji fantastike, a u pitanju je duologija Šest vrana.

Ono što je posebno interesantno kod ovog serijala jeste taj što se on sastoji samo iz dva dela, Šest vrana i Nakaradno kraljevstvo, što je automatski mnogo lakše da uzmemo ovaj roman u ruke znajući da ne moramo da čitamo i narednih 5, 6, ili 7 knjiga. Oba romana su deo Grišaverzuma, odnosno izmišljenog sveta koji je kreirala spisateljica Li Bardugo. Ona je prvo izdala Griša trilogiju, a zatim i duologiju Šest vrana, koja, iako je smeštena u ovaj univerzum, nema nikakvih dodirnih tačaka sa prethodnom trilogijom i čita se potpuno odvojeno.

Glavni likovi romana Šest vrana su 6 tinejdžera, od kojih je svako poseban na svoj način. Tu su Kaz, mozak celokupne operacije, Nina, Inež, Matajas, Džesper i Vajlan. Kaz okuplja ovu petorku (plus sebe) kako bi iz Ledenog suda (Ice court na engleskom, izvinjavam se unapred ako prevod na srpskom nije ovaj) oslobodili čoveka koga Vlada koristi za pravljenje jedne izuzetno opasne droge. Cela knjiga bavi se njihovim spajanjem kao i misijom koja zaista deluje da je nemoguća.

Iako izgleda kao svaka druga fantastika, izuzetno je bitno pomenuti da je prvi deo ove duologije zaista poseban. Ne samo da je Li Bardugo napisala fantastiku koja ima odličan zaplet i neverovatno dobro opisanu atmosferu, već je sam stil romana i jezik koji ona koristi odličan. Uspeva da na savršen način uvede čitaoca u ovaj svet fokusirajući se i na detalje i na emocije. Iako sam ”ulazak” čitaoca u ovaj svet može biti malo sporiji, sve je mnogo lakše i lepše nakon stotinak stranica. Bardugo ima toliko toga da kaže i ne gubi vreme objašnjavajući nam šta je šta – što može biti iritantno u početku – ali već na samom kraju sve postaje kristalno jasno.

To što su glavni likovi ove knjige deca, odnosno tinejdžeri, ne bi trebalo da obeshrabri ikoga da je čita. Jer onako kako Bardugo piše, ne pišu neki drugi pisci koje mi redovno čitamo, posebno ne svi pisci fantastike. Jer, čini se da je, kada je fantastika u pitanju, najbitnija mašta. Bardugo nema samo maštu, ona zapravo ima i dar za pisanje, i to je prilično evidentno.

Da, preporučujem Šest vrana svima, ne samo mladima. Svako može da se upusti ovaj fantastičan svet, nebitno koliko godina ima, i verujem da će ga doživeti baš kako bi trebalo.

Comments are closed.