Majkl Dobs, ”Kula od karata” // Surovost politike i uticaj medija na istu

Neretko se sretnemo sa romanima čije su ekranizacije doživele veću popularnost. Neki romani su to i zaslužili, ne jer su loši, već jer su njihove ekranizacije zaista izvanredne. Sa druge strane, neki romani to nikako nisu zaslužili, ali je hiperprodukcija i činjenica da nam je lakše da sve odgledamo nego pročitamo učinila svoje. Za Kulu od karata smo svi čuli, ali prvenstveno kada je Kevin Spejsi dao život beskrupuloznom političaru Frensisu Andervudu u prvoj originalnoj Netfliksovoj seriji Kula od karata. Ono što meni nikad nije bilo poznato jeste da je upravo ova genijalna serija (u kojoj su Kevin Spejsi i Robin Rajt još genijalniji) bazirana na istoimenom britanskom romanu. Međutim, ono što mi je još manje bilo poznato jeste da je ovaj roman dobio svoju prvu, britansku ekranizaciju još devedesetih godina, kada je BBC napravio četvoroepizodu mini seriju. Ali roman Kula od karata i istoimena Netfliksova serija se razlikuju u nekim bitnim stvarima, kao što je prvenstveno sam politički sistem, jer se radnja u romanu odigrava u Britaniji. Da li je Kula od karata roman koji vredi pročitati, ili je, pak, bolje odgledati seriju?

Ono što je pre svega jako interesantno jeste da je pisac ovog romana, koji predstavlja prvi deo jedne trilogije, i sam bio član politike osamdesetih godina prošlog veka, te je ova knjiga sama po sebi jedno svedočanstvo surovog političkog sistema. U raznim intervjuima je priznao da je Margaret Tačer, čelična lejdi i prva žena premijerka Velike Britanije, bila ta koja ga je inspirisala da napiše ovaj roman. Jednog dana, kako on kaže, kada je svoju nervozu iskaljila na njemu, seo je i smislio priču o liku koji će učiniti sve da svrgne premijera sa vlasti. On navodi da je veliki procenat događaja iz ovog romana baziran na istinitim događajima iako su svi likovi u romanu plod fikcije – on je  o svim ovim dešavanjima čuo,  neke je video, a neke je učinio i sam, mada nikad nije priznao ko su ljudi koji se kriju iza ovih dela i za koje je on bio zaslužan.

Roman je smešten u Engleskoj pred sam kraj osamdesetih godina, tačnije nekoliko godina nakon ostavke Margaret Tačer. U  izborima nakon njene ostavke, premijer je postao Henri Kolingridž, ali sada su na redu redovni izbori koji bi mu osigurali novi, puni mandat. Frensis Erkhart, protagonista ovog romana radikao šef parlamentarne većine, što je zapravo bitna funkcija ali radi u ”pozadini” i nije poznat široj publici. Nadajući se da će da mu se funkcija promeni,  on premijeru nudi plan nove vlade, međutim premijer priznaje da želi da je ostavi kako jeste. U tom trenutku Frensis će iskoristiti činjenicu da pozicija jača kako bi, osvetički, svrgao premijera sa njegove pozicije. U tome će mu pomoći Meti Storin, novinarka kojaima ambiciju  da postane najbolji politički novinar u zemlji.

Kula od karata  je roman koji počinje dosta  konfuzno, ne toliko zbog naracije Majkla Dobsa koliko zbog toga što je politički sistem u Britaniji prilično konfuzan i potpuno drugačiji od našeg. Baš iz tog razloga, preporučljivo je imati određeno predznanje o tome kako parlament funkcioniše ovde. Međutim, dosta brzo postaje dosta pitak i interesantan, i zaista je fascinanto čitajući o tome na šta su političari sve spremni. Imajući u vidu da su to sve situacije koje su se, navodno, zaista desile, još je fascinantnije. Sa  druge strane, naracija samog Majkla Dobsa nije spektakularna, već vrlo prosečna. Nije ni u jednom trenutku dosadan, ali daleko od toga da piše savršeno. Postoji mogućnost da je to i nešto što se izgubilo u prevodu jer su delovi vrlo šturo i bukvalno prevedeni (što je jako čudno za roman koji je izdala Dereta).

Majkl Dobs je zapravo uradio odličan posao u tome da pokaže kakvi su političari zapravo, kakve se to malverzacije tu dešavaju, ali i to kako mediji utiču ne samo na politiku, već i na mišljenje javnog mnjenja. Ono što je fascinantno jeste da je ovo formula koja se možda primenjuje i kod nas a da mi toga nismo ni svesni – a s obzirom da se radnja u romanu dešava pre 30 godina, situacija je danas možda još i gora. Sam lik Frensisa Ekrharta je genijalan – retko koji negativac nas toliko uvuče u taj svet. To mi se poslednji put desilo sa Bejtmenom iz romana Američki psiho – znamo da je zao i da je bolesnik, ali opet nekako mazohistički navijamo za njega.

Sve u svemu, Kula od karata je roman koji će se dopasti svima koji vole napete političke trilere, da čitaju o političkim intrigama i koje generalno politika zanima. Nije biser književnosti, ali je zaista triler  koji ćete pročitati brzo ako  vas ovo  zanima. Ukoliko niste zainteresovani za politiku, možete ga preskočiti jer će vas u određenim delovima umoriti.

Comments are closed.