Margaret Atvud, ”Svedočanstva” // Povratak u Republiku Galad

2017. godine se svet malo promenio kada je Hulu kuća izbacila prvu sezonu serije Sluškinjina priča. Ljudi koji su bili upoznati sa Margaret Atvud do tada su napokon dobili vizuelni prikaz ove distopijske priče i najzad videli kako izgledaju Sluškinje a kako Zapovednici. S druge strane, bilo je mnogo onih koji za priču nikada ranije nisu čuli, ali ih je serija kupila već nakon prve epizode. A i kako ne bi, kad ne samo da je priča fenomenalna, već i sama prva sezona serije. Iako je upitno da li su druga i treća sezona priče o Fredovici i Republici Galad potrebne ili ne (roman pokriva samo prvu sezonu), čini se da Atvudova zaista ima mnogo posla jer i sama učestvuje u snimanju i pisanju serije. Međutim, 2019. godine je izdala roman Svedočanstva, koji predstavlja svojevrsni nastavak ove priče. Svedočanstva je roman koji je takođe prošle godine bio jedan od dva dobitnika prestižne Bukerove nagrade, ali da je zaslužio?

Roman Svedočanstva, iako smešten u isti univerzum kao i Sluškinjina priča, nije direktan nastavak iste. Ovaj roman ne prati dalju priču Fredovice, niti bilo kog drugog lika osim Tetke Lidije, koja igra jednu od tri glavne uloge u ovom romanu. Radnja romana je smeštena u Republiku Galad 15 godina nakon dešavanja iz Sluškinjine priče, i, iako se situacija nije znatno promenila, počinju da se osećaju prvi trzaji nezadovoljstva i borbe za gašenje ove distopijske države. Knjiga je napisana u formi manuskripta Tetke Lidije (koji se zove Holograf Ardua Hola), i svedočanstva dve devojke. Jedna od njih je devojčica Agnes Džemima, usvojena ćerka Zapovednika Kajla i njegove supruge Tabite, i ovo je ujedno i prvi put da dobijamo uvid u to kako je biti Zapovednikova ćerka. S druge strane, tu je i svedočanstvo devojčice Dejzi koja odrasta u Torontu sa svojim roditeljima, Nilom i Melani. Ova porodica je vlasnik jedne prodavnice polovne garderobe u Torontu, ali vrlo brzo ćemo shvatiti da se postoji nešto mnogo više u samoj prodavnici i garderobi koju ona prodaje. Na njen šesnaesti rođendan, operativci Galada će ubiti njene roditelje, a Dejzi će se tada upustiti u jednu avanturu o kojoj nije ni sanjala, koja će je na nekin način spojiti i sa Tetkom Lidijom i sa Agnes.

Ako nešto Margaret Atvud dobro radi, to je smišljanje interesantne priče. Isto kao i Sluškinjina priča, ili bilo koji njen drugi roman, i Svedočanstva je knjiga koju nećete moći da ispustite iz ruku. Ona počinje vrlo dinamično, i zaista se stranice okreću same. Napisana je jednostavnim jezikom tako da ne zahteva previše koncentracije. Međutim, čini mi se da je to jedina pozitivna strana ovog romana – što nije dosadan i što je interesantan za čitanje. Druga polovina Svedočanstava nam donosi blago slabiji narativ, iako podjednako dinamičan. Neke scene su vrlo upitne, na neki način i zbrzane i možda malo kliše, ali opet nas Atvudova vrlo lako uvlači u svet Galada.

Sa druge strane, Svedočanstva nije roman koji ima neki književni kvalitet na koji smo navikli od Margaret Atvud. Rečenice su joj vrlo blage, mada postoji mogućnost da je deo toga do prevodioca. Delovi romana su vrlo šturo prevedeni – ne nužno loše, ali verujem da se dosta toga u atmosferi izgubilo baš u šturom i prosečnom prevodu. Mada ne možemo ni kriviti samo prevodioca – verujem (a tako i izgleda) da je Margaret Atvud napisala Svedočanstva ”na silu”, verovatno zbog velike popularnosti Sluškinjine priče ili potencijalnog nastavka i same serije. Ovo je takođe jedan od razloga zbog kojih smatram da je nezasluženo dobila Bukerovu nagradu (zajedno sa Bernardin Evaristo), iako je ovaj roman zaista interestantan.

Da li preporučujem Svedočanstva? Pa… da. Zašto da ne. Ukoliko ste voleli Sluškinjinu priču, pročitajte ovaj roman, jer će vam oduzeti svega par dana a priča je vrlo interesantna. Međutim, ne očekujte nikakav kvalitet  niti rečenice po kojima je Margaret poznata, jer se čini da je ovaj roman napisao bilo ko. S druge strane, iako se ovaj roman reklamira kao knjiga koja može da se čita bez prethodnog čitanja Sluškinjine priče, nemojte ga uzimati ako niste upoznati sa ovom distopijom jer su velike šanse da vam se ne svidi. Sve su svemu jedan prosek, i to samo zbog stare slave.

Comments are closed.