Patrik Devit, “Braća Sisters” // Kaubojska priča o odnosu dva brata

Vestern je žanr koji je bio izuzetno popular jedno vreme, prvenstveno pre nekih 50, 60 ili 70 godina kada su vestern filmovi  bili na svom vrhuncu. To je takođe bio period kada se pisalo dosta vestern romana, a ovaj žanr je i dan danas rasprostranjen, ali je rezervisan za određenu grupu ljudi koji vole taj žanr. Kada je reč o malo komercijalnijom književnosti, za vesterne tu baš i nema mesta, bar kada je reč o književnosti. Ne možemo baš često naleteti na neki vestern o kaubojima i indijancima koji je kvalitetan, dok ćemo vestern filmove gledati bar svake dve godine, i to zahvaljujući dobrim režiserima kao što je, između ostalih, i Kventin Tarantino. 2011. godine izdat je roman Braća Sisters, a već je sledeće godine nominovan je za prestižnu Bukerovu nagradu za književnost, i samim tim je jedan od retkih vesterna koji se našao nominovanim za ovu nagradu. Zašto je Braća Sisters baš vestern koji je poseban, i  da li ga čitati?

Radnja romana Braća Sisters smeštena je u Oregon Siti i u Kaliforniju u toku 1851. godine, u sred američke zlatne groznice, i prati priču o Eliju i Čarliju Sisters. Oni rade kao plaćenici izvesnog Komodora, jednog od najmoćnijih mafijaša u tom delu Amerike, a najnoviji zadatak za braću Sisters jeste da ubiju tajanstvenog Hermana Kermita Vorma, koji im je predstavljen kao lopov koji je ukrao nešto dragoceno od  Komodora. Iako oni ne znaju  priču iza Hermana Vorma, kao ni to šta je on to tačno ukrao od njihovog šefa Komodora, Eli i Čarli kreću putem Kalifornije kako bi ga našli i ispunili svoj zadatak. Međutim, sama priča neće ići tako glatko, kao što je to slučaj sa svim pravim vesternima, a verujem i sa sličnim zadacima tog doba. To je ono što je Devit dobro uradio ovde – imajući u vidu da treba preći put od Oregon Sitija do Kalifornije na konju, ništa neće biti jednostavno, i braća Sisters će se naći u raznim situacijama i upoznati vrlo upečatljive likove. Sam kraj ovog romana, odnosno klimaks ne razočarava ni malo, što je za posebnu pohvalu imajući u vidu da veliki broj pisaca koji piše pikareksni roman sa puno likova zna zbrzati kraj.

Roman je podeljen u tri dela, i svaki  ima svoju tematiku. Prvi deo romana bavi se upoznavanjem braća Sisters. Čarli je taj koji konstantno pije i nikada ne ustaje trezan. Brzoplet je, ima dosta samopouzdanja kako sa ljudima tako i sa ženama, i vrlo je otresit na rečima. Sa druge strane, Eli, koji je ujedno i narator romnana je potpuno drugačiji. On je svestan Čarlijevih grešaka ali je povučen, dosta mirniji i trezveniji. Njihov odnos predstavlja jako bitan momenat u ovom romanu koji nas prati od samog početka pa do kraja i rešenja problema nastalog u romanu. Drugi deo romana je rezervisan za njihove putešestvije do Kalifornije, dok je treći deo taj koji nosi naziv po njihovoj meti – Herman Kermit Vorm.

Atmosfera u romanu i jeste ono što ovaj roman čini. Sam jezik Braće Sisters nije najsjajniji,  ali  s druge strane, nije ni loš. Što bi amerikanci rekli, not great, not terrible. Ali, ukoliko volite estetiku i atmosferu kauboja i generalno vesterna, onda verujem da će vam se ovaj roman svideti. On pokriva sve, od pića, kaubojskih šešira, konja, salona u kojima kauboji piju, pa sve do duela na ulicama grada. Ukoliko na sve to pustite kantri muziku, ili bilo koju drugu koja vas asocira na ovo vreme (moja preporuka pada na Orvila Peka), napravićete sebi jednu vrlo interesantnu atmosferu na koju nećete baš često nailaziti. Takođe, ako volite fizički lepe knjige, morate uzeti ovaj  roman  u ruke (jer verujem da je to jedan od razloga zbog  kog je i nominovan  za Bukera, jer je i original izuzetno lep i spolja i unutra).

Da li preporučujem Braću Sisters? Da. Ovo nije biser književnosti ali mi je svakako drago da sam ga pročitao. Pre svega, ovo je roman koji nećete pročitati više puta u životu, jer dobre vesterne generalno ne čitamo često. Iz tog razloga, čitanje Braće Sisters je samo po sebi jedno novo iskustvo. Lepo napisano, pitko i čitko, ovo delo je sjajno za neke lenje vikende ili kao knjiga za letovanje. A kada završite  ovaj roman, možete pogledati i istoimeni igrani film rađen po ovom romanu sa sjajnom glumačkom postavom koja uključuje Hoakina Feniksa, Džona Rilija i Džejka Džilenhala.

Comments are closed.