Patriša Hajsmit, “Talentovani gospodin Ripli” // Kada navijamo za psihopatu

Jedan od žanrova koji ne čitam baš često ali jeste neverovatno popularan jesu trileri. Međutim, nekako živimo u ubeđenju da su trileri jeftina i brza razonoda, i da ne postoje trileri koji vrede u tom nekom književnom smislu. Roman Talentovani gospodin Ripli potpuno menja tu perspektivu, i verovatno je jedan od malo romana koji su klasici bez obzira na svoj žanr.

Pre svega moram da objasnim zašto sam se odlučio da u majskom Bukmarkić Podcast Book Clubu pričam baš o ovoj knjizi. Sudeći po statistikama bloga, mesec maj je mesec kada se najmanje čita. Iz tog razloga, želeo sam da izaberem knjigu koja ne deluje kao teško štivo, a uz to je vrlo interesantno. Talentovani gospodin Ripli je delovao kao odličan izbor jer pokriva obe kategorije, ima blokbaster film koji moze da se odgleda nakon pročitane knjige, I na sve to deo je Lagunine Amerikana edicije koju jako volim.

Krenuo sam u avanturu sa Riplijem misleći da mi se roman neće preterano dopasti, ili da će biti dobar trilerčić u najbolju ruku. Ipak, moram da primetim da me ovaj roman izuzetno iznenadio i na kraju dosta dopao, a evo koje su to stvari koje su zaista odlicne u ovom romanu a koje bas i nisu sjajne. Pre svega, sam zaplet romana je vrlo interesantan. Pratimo zivot Toma Riplija, mladog amerikanca koga otac Dikija Grinlifa šalje u Italiju da dovede svog sina natrag u Ameriku. Iako ga ne poznaje bas najbolje, Tom Ripli pristaje na ovu ponudu, i tamo se polako priblizava Dikiju Grinlifu koji ga ne prepoznaje. Ipak, Diki, Tom i Mardž (Dikijeva prijateljica) počinju da se druže i provode vreme zajedno. Jednog dana, neću otkrivati pod kojim okolnostima jer ću već sad otkriti dovoljno, Tom ubija Dikija i tu će se zaplet potpuno zakomplikovati.

Moram da priznam da je narativna tehnika Patripe Hajsmit okej, ali ništa vise od toga. Ima taj neki hemingvejski minimalistički momenat koji ja lično ne volim preterano, ali zaista nisam imao nikakve zamerke. Piše vrlo pitko i jednostavno, što je sasvim u redu za triler ove vrste. Ipak, ono sto čini ovaj roman je nešto više od same narativne tehnike.

Naime, Tom Ripli je potpuni antiheroj u ovom romanu, i to je ono što ovaj triler potpuno razlikuje od drugih romana. Ovde već od samog početka znamo ko je ubica. Nama nije cilj da otkrijemo ko je krivac (kao u drugim trilerima) već kako će se on izboriti  sa italijanskom policijom. Ovo je zaista nesto sto izbacuje ovaj roman iz koloseka klasičnih trilera.

Iako Patriša Hajsmit nije velemajstor u opisivanju, moram da priznam da je zaista uspela da stvori jednu posebnu atmosferu koja je jako bitna za čitanje ovog romana. Ovo je vrlo verovatno zbog savršenog lika Toma Riplija, koji je možda jedan od najkompleksnijih likova stvorenih u ovom periodu. Njegov psihološki profil je zaista nesto o čemu možemo pricati i detaljisati dosta dugo, što je apsolutno za svaku pohvalu. Upravo iz tog razloga atmosfera ovog romana je mnogo više od onoga sto sam očekivao. Osim Toma Riplija, Patriša na jedan vrlo suptilan nacin odlično razrađuje lik njihove drugarice Mardž ali I samog Dikija, iako se on pojavljuje u jednoj trećini ovog romana.

Ovo nije samo triler – pre svega nije klasični triler, što sam već i pomenuo. Ovo je zapravo priča o nekim drugim klasama iz tog vremena, o opsednutosti i identitetu i to do koje granice su neki ljudi spremni da odu da bi dobili to što žele. Tom Ripli je zapravo svako od nas u neku ruku, jer smo svi mi opsednuti nečim, ili bismo želeli da imamo neki određeni lajfstajl, ali niko od nas ne ide baš u tolike ekstreme. Isto tako, nemoguće je ne skinuti kapu Tomu Ripliju za način na koji je sve uspeo da organizuje i osmisli. Iako je on zapravo negativac u romanu, mi na neki način i navijamo za njega.

Elem, preporučujem roman Talentovani gospodin Ripli svima. Mislio sam da je treš literature ali zapravo stvarno nije. Čita se vrlo lako i brzo, a na sve to ima toliko nivoa o kojima možemo pričati i o kojima možemo razmišljati. Odlično je štivo za odmor, tako da cu ga svakako uvrstiti u romane koje treba poneti na plažu ove godine na letovanje.

Comments are closed.