Sali Runi, “Razgovori s prijateljima” // Kad bi knjiga bila milenijalac

Kultura milenijalaca je zaista posebna– ne samo da diktiramo modne trendove i da menjamo način poslovanja velikih korporacija, već zaista utičemo na apsolutno sve oko nas. Isto tako i na književnost, a verujem da će kroz nekoliko decenija milenijalska književnost da se izučava baš kroz knjigu Razgovori s prijateljima od irske spisateljice Sali Runi. Zašto je ova knjiga toliko posebna, i da li je odlična u svakom smislu?

Pre svega, bitno je objasniti ko je Sali Runi. Sali je rođena 1991. godine u Irskoj, i iza sebe ima dva romana. Njen prvenac je upravo ovaj o kome danas govorimo, Razgovori s prijateljima, a njen drugi, Normal People, bio je nominovan za Bukerovu nagradu prošle godine. Ljudi koji su čitali oba romana su se većinski složili da im se jedan neverovatno svideo dok im drugi i nije bio nešto preterano interesantan, i teško je naći osobu koja voli obe knjige od Sali Runi. Razgovore s prijateljima možemo pronaći na srpskom jeziku zahvaljujući Geopoetika izdavaštvu, dok ćemo verovatno malo pričekati za Normal People.

Radnja je smeštena u današnjicu, i prati živote Frensis i Bobi, njene prijateljice i nekadašnje devojke. Iako se upoznajemo sa činjenicom da su Bobi i Frensis bile zajedno za vreme studiranja, Franses nije lezbejka već biseksualka. Sticajem okolnosti, njih dve se upoznaju sa Melisom, poznatom novinarkom i njenim suprugom Nikom, glumcem koji je glumio u nekoliko filmova, ali nije široko poznat. U trenutku kada se između Nika i Frensis rodi nešto veće, svo četvoro će biti uključeni i to na ne baš najlepši način.

Osim radnje koja je izuzetno moderna i nadasve vrlo interesantna za čitanje, ovaj roman pokriva i neke druge stvari. Pre svega naracija Sali Runi je zaista interesantna – ne opisuje previše detalje i okolinu, već posebnu pažnju pridaje emocijama glavnih likova, najviše od Frensis. Moglo bi se reći da je stil minimalističan, ali je upravo onakav kakvi su milenijalci – minimalističan u određenim delovima dok je u drugim vrlo buran i detaljan, posebno, kao što sam pomenuo, u emocijama. Posebno je interesantno da Sali ne koristi navodnike, već su rečenice koje likovi izgovaraju umetnuti u obične rečenice, što je još jedan svojevrstan način pisanja milenijalske literature. Uzeći u obzir i to da likovi u ovom romanu imaju između 20 i 30 godina, sasvim je jasno zašto ovo spada u ovaj žanr.

Ipak nije samo naracija ta koja je milenijalska. Pitanja koja postavlja ovaj roman su svakako vezane za kulturu milenijalaca danas – seksualnost je jako fluidna, a brak nije toliko strog i bitan kao u nekim prošlim generacijama, što je apsolutna istina. Isto tako, ljubav ne mora da pobeđuje sve – neću Vam otkrivati kraj romana jer možda i pobedi, ali kroz ceo roman otkriva se ideja da ljubav možda i nije najbitnija. Kao poslednje, ukoliko budete pročitali ovaj roman, videćete koliko je književnost bitna za milenijalce – bar za one na engleskom govornom području. Sali Runi koristi reference na veliki broj postmodernista i modernista, a i sama Frensis je spisateljica koja pokušava da pronađe svoje mesto pod književnim nebom.

Sve u svemu, Razgovori s prijateljima je roman koji će se mnogima dopasti. Nekima će sigurno biti malo monoton, ali poenta je u svim ovim stvarima koje definišu ovu generaciju. Ne postoji roman koji više oslikava generaciju milenijalaca od ovog. Knjigu na srpskom možete pronaći pod znakom izdavačke kuće Geopoetika, ali nemojte dozvoliti da Vas korice odvuku od ove knjige. Ne znam iz kog razloga je Geopoetika odlučila da izda ovaj roman sa ovakvim koricama koje su pod 1. vrlo nelepe, a pod 2. ni malo ne oslikavaju ono o čemu je roman.

Comments are closed.