Selest Ing, “Na sve strane mali požari” // Loša španska sapunica i tinejdžerska drama u jednom

Ne postoji osoba koja ne voli treš. Možemo mi sebi govoriti kako je to sve užasno i kako sve to treba zabraniti, ali svako od nas voli bar jedan treš film, treš seriju, treš pesmu ili treš knjigu. Nevezano za ovu priču, postoji jedna knjiga koja je ponela titulu romana godina portala Amazon.com, iako je jako upitno zašto je taj sajt uopšte književno relevantan (??). O toj knjizi se toliko pričalo po društvenim mrežama da je Riz Viterspun otkupila prava i snima je kao seriju sa Keri Vašington. Da, ta knjiga je toliko popularna, a u pitanju je roman Na sve strane mali požari spisateljice Selest Ing. Selest Ing možda znate po romanu Sve što ti nisam rekla, koji su takođe mnogi nahvalili, ali da li su Požari baš tako dobri koliko su i popularni?

Krenućemo od samog početka. Roman počinje jednim požarom u kući Ričardsonovih, i svima je jasno da je podmetnut od strane njihove najmlađe ćerke Izi. Već u drugoj glavi, mi se vraćamo godinu dana unazad, kada se u mali grad Šejker Hajts doseljavaju Mija i njena ćerka Perl. Mija i Perl nemaju gde da žive, pa će iznajmiti jedan stan od već pomenute porodice Ričardson, čija je ipak glavna figura Elena Ričardson, ugledna žena koja živi život po pravilima. Njen muž i njena deca – Mudi, Trip, Lesli i Izi žive jedan američki život na kom bi mnogi zavideli. Međutim, u priču se ubacuje jedna kinesko-američka beba koja će podeliti grad na #timMija  i #timElena. U međuvremenu, pratimo i priču Perl i Lesli, njihove prve ljubavi i tinejdžerske nedaće, koje su potpuno odvojene od glavnog toka radnje.

Selest Ing je pokušala, i uspela, da osvoji srca čak dve različite publike. Ona je uspela da napiše roman koji će biti interesantan i ženama kojima je falila drama iz Očajnih domaćica ili Opakih služavki, ali i da zaokupi tinejdžerke koje će se prvenstveno baviti Perl, Lesli i Tripom. Strogo rečeno, ovaj roman ima dva žanra – taj dramski, ali i taj omladinski, i samim tim nije ni malo čudno što je Na sve strane požari postala jako popularna knjiga.

Međutim, ovo je i dokaz da popularna knjiga nije nužno dobra. Na sve strane mali požari je roman koji počinje na jedan jako neobavezujuće limunadastičan način, i prva polovina romana je jako zabavna za čitanje. Kvalitetna ni malo, ali zabavna da, i samim ti mi je tok misli bio ’’hmm pa ovo je super plažno štivo’’. Da se vratim na početak ovog prikaza – ko ne voli treš stvari? Ovo je upravo jedna od njih.

Međutim, negde na sredini knjige, ona  već postaje apsolutno previše. Da, to je reč – previše. Toliko puta sam prevrnuo očima u drugoj polovini knjige  – mislim da ne postoji roman pri kom sam više prevrtao očima. Ne samo da je potpuno neispirativan i dosadan, drugi deo romana toliko kvari likove da mi je već bilo svejedno hoće li umreti ili neće, i da li ću ostaviti knjigu po strani ili neću. Ono što mi je ipak najviše zasmetalo jeste momenat u kome spisateljica želi da pametno iskaže svoj stav protiv rasizma, što zapravo ispada toliko jadno i bespotrebno da zaista zaboli. Selest, ovo ti stvarno nije trebalo.

Krajnja reč – da li je ovo knjiga za preporuku? Po mom mišljenju, nikako. Mislim da Vam može biti jako zabavna za plažu, ali opet, mislim da imate toliko drugih opcija da bi bilo jako velika šteta izabrati baš ovaj roman. Prva polovina je bila okej, ali je druga bila izuzetno neispirativna. Moja preporuka je da potrošite preko 300 strana na nešto drugo.

Comments are closed.