Senka Marić, “Kintsugi tijela” // Ultimativna borba tela i karcinoma

Karcinom dojke je tema koja je, nažalost, sve češća u svakodnevnim konverzacijama. Ipak, ovo je vrsta karcinoma koja je daleko rasprostranjenija kod žena, te muškarci možda i nisu toliko upoznati sa njom. Karcinom dojke je u toku 2018. godine dijagnostifikovan kod čak 2 miliona ljudi, od kojih su mahom žene, mada ima i muškaraca. Ipak, to što je ovaj konkretno karcinom rasprostranjen uglavnom kod žena, nije razlog da muškarac ne uzme ovu knjigu u ruke, a postoji mogućnost da će biti sumnjičav prema njoj kada čuje o čemu se u njoj radi, što je apsolutna glupost. Književnost je književnost, i sve teme bi trebalo biti dostupne svima. Roman Kintsugi tijela je i sam dokaz ovoga, jer kao temu ima nešto univerzalno, dok je način na koji je ta tema obrađena mnogima asocijacija na žene. Dakle, ovo je roman o raku, o najopakijoj bolesti trenutno, jer ne postoji osoba koja na svojoj koži nije osetila gubitak bar jedne bliske ili drage osobe zbog ove bolesti. Senka Marić nam kroz ovaj roman prikazuje horor koji karcinom sa sobom nosi, ispričan iz jedne potpuno drugačije perspektive, iz perspektive o kojoj nismo do sada razmišljali. Zašto je Kintsugi tijela roman o kojima mnogi pričaju i da li ga vredi uzeti u ruke?

Senka Marić je rođena 1972. godine u Mostaru, i osim što je spisateljica, ona je pesnikinja, esjistkinja i prevoditeljica. Uglavnom je do sada objavljivala zbirke pesama, od kojih su najpoznatije Odavde do nigdje i Do smrti naredne. Osim nagrade Meša Selimović koju je dobila za roman o kom pričamo, dobitnica je evropske nagrade Vitez/škinja poezije 2013. godine, kao i nagradu Zija Dizdarević 2000. godine.

Ovo je priča o tijelu. Njegovoj borbi da se osjeti cjelovitim dok ga stvarnost rastavlja na fragmente.

Kintsugi tijela je njeno poslednje ostvarenje, koje je do sada najemotivnije i najčulnije. Što se tiče samog naslova romana, kintsugi je japanska reč koja opisuje proces popravljanja starih, polomljenih predmeta koristeći tečno zlato ili platinu, tako stvarajući jedan potpuno novi i interesantan predmet. U ovom kratkom romanu od svega 130 strana, Senka Marić nam daje neimenovanu protagonistkinju koja ispred sebe ima izuzetno težak zadatak – da pobedi karcinom dojke koji joj je dijagnostifikovan. Sam roman počinje poglavljem u kom ona opisuje tri bitna događaja: odlazak njenog muža, prvu bol u ramenu i dijagnozu karcinoma desne dojke. Život protagonistkinje ne pratimo samo od tog trenutka, iako će njena borba sa ovom bolešću biti glavna tema romana. Ipak, Senka nas kroz različite epizode vodi u njeno detinjstvo, u prve nestašluke koje je činila kao dete, u lepe momente provedene sa porodicom, u sećanja na preminulog oca. Dakle, Senka nas kroz epizode iz života glavne junakinje uči da osoba kojoj može biti dijagnostifikovan karcinom može biti bilo ko, i da se to ne dešava samo ”tamo nekoj osobi”. Ona je na jedan indirektan način pokazala realnost glavne junakinje, te bolest koju ona ima shvatamo mnogo ličnije.

Kroz ovaj roman ćemo tačno iskusiti kako je to imati karcinom dojke i šta je to što on nosi sa sobom, a šta to što odnosi. Ovo možda nije lepa tema u pravom smislu te reči, ali je izuzetno bitna. Na kraju krajeva, nije ni bitno što je to karcinom dojke – ovo je samo primer koji je dat u romanu, ali ovo je istina i realnost koja je dočekala i muškarce i žene koji su preživeli (ali i one koji nisu) ovu tešku bolest. Upravo ovo, Senka je uspela da ostvari jedinstvenom naracijom koja je do sada bila vrlo retka u književnosti. Roman je pisan u drugom licu jednine, tako da je sve ono što se događa junakinji opisano kao da se dešava upravo čitaocu, i zbog toga je ovaj roman mnogo upečatljiviji od nekih drugih koji se bave istom ili sličnom tematikom. Sam naslov romana je takođe vrlo simboličan, jer isto kao što se polomljeni keramički predmeti mogu popraviti tečnim zlatom i spojiti u jedan nov predmet, tako i svako telo nakon hemioterapije i raznih terapija protiv karcinoma, nakon raznih ožiljaka i masnica, može da se regeneriše u nešto potpuno novo i mentalno jače – jer to je telo koje je doživelo i preživelo ogroman horor. Ovo nije samo roman koji se bavi fizičkim izlečenjem od bolesti, već i onim mentalnim izlečenjem od onoga što je ta bolest sve donela i odnela, počevši od kose i trepavica do nemogućnosti kretanja i konstantnog bola u telu. Senka se kroz roman takođe bavi pitanjem lepote, odnosno pitanjem koje je verovatno svaka žena kojoj je rađena mazektomija upitala sebe. Da li sam još uvek lepa?

Preko tebe prelaze skriveni, sažaljivi pogledi. Zato, iako je hladno ne nosiš kapu. Ne nosiš ni periku (i dalje stoji uredno složeno u kutiji u kojoj je došla). Paradiraš svoju ćelavu glavu, bijelu i umornu, kao zastavu. Njome govoriš da si jača od svega, da nema toga čime nećeš platiti da ostaneš. 

Kintsugi tijela nije samo roman o karcinomu kao bolesti. Ovo je takođe priča jedne žene, jedne individue i o tome šta je sve činila kako bi povratila svoje dostojanstvo i zadržala svoj ego, kako bi mentalno ostala to što jeste. Da, ovaj roman ću uvek preporučiti svima, bez obzira na pol, jer karcinom ne bira. Ovo je tačno ono što je zdravima potrebno kako bi se redovno pregledali, a onima koji su preživeli karcinom kako bi se osetili bitnima i lepim, jer oni to zaista jesu. Možda nije najsavršenije delo na svetu, ali Kintsugi tijela je jedno neverovatno bitno delo. Ako je poručite preko sajta izdavačke kuće Kontrast (link je dole), cena je manja od 600 dinara.

Za kraj evo ga klip za samopregled dojke. Ako si žena, izdvoj par minuta vremena i uradi ovo:

Comments are closed.