Šta imati u vidu pre čitanja ”Majstora i Margarite” Mihaila Bulgakova?

Nemoguće je pročitati baš sve klasike, a posebno je to nemoguće uraditi ako u koš klasika ubacimo i ove savremene. Prošle godine sam u januaru pročitao savremeni klasik Sto godina samoće jer me bilo iskreno vrlo sramota što nikad nisam uzeo taj roman u ruke, te sam shvatio da bi bilo odlično kada bi isto to uradio sa nekim naslovom ovog januara. S obzirom na to da je ovaj roman bio lektira mnogim srednjim školama a mene je uvek nekako zaobišao, rešio sam da to bude Majstor i Margarita, knjiga koja je mnogima omiljena, a onima kojima baš nije omiljena, jeste jedna od boljih knjiga koje su pročitali. Ukoliko uzmete roman Majstor i Margarita u ruke po prvi put, potrebno je da imate par stvari u glavi, jer čitanje ovog romana definitivno nije jednostavno. U ovom članku ću da vam, iz svog ličnog iskustva, dam par saveta kako da vam čitanje prođe bezbolnije, ali svakako je jedno sigurno – ovo je zaista jedan genijalan roman.

Pre nego što krenemo sa savetima, bitno je znati da je roman Majstor i Margarita pisan u toku ’30-ih godina prošlog veka, ali ga Bulgakov nikada nije izdao. On je manuskript ovog romana čak i spalio, pa ga je ponovo pisao, a sam roman je menjao nekoliko puta. Na kraju, knjiga je izdata tek 1967. godine, i to kada je njegova udovica predala manuskript izdavaču.

Ipak, kako objasniti o čemu je roman Majstor i Margarita? On je smešten u Moskvu za vreme ’30-ih godina prošlog veka, kada dva pesnika, Berlioz (ateista i čelo književne birokratije) i Ivan Ponirjov (takođe poznat kao Bezdomni) dođu u susret sa misterioznim profesorom Volandom, za koga će se kasnije ispostaviti da je sam Đavo. Đavo u ovom romanu dolazi sa svojom grupom bliskih saradnika, među kojima su Azazelo, Korovjov, Hela, i veliki crni mačak Behemot, koga možemo videti na većini izdanja ovog romana. On dolazi na Zemlju iz razloga koji sada neću otkrivati, ali će za njegov posao Margarita iz samog naslova romana biti ključna figura. Iako je većina romana smeštena u Moskvu ’30-ih godina, tu su i poglavlja koja nas vraćaju daleko u prošlost, tačnije u vreme Isusa Hrista i njegovog suđenja. Naime, Pontije Pilat je takođe vrlo bitna figura u ovom romanu, s obzirom na to da se ne samo susrećemo sa njegovim suđenjem Isusu Hristu, odnosno Ješui, već je on i centralna figura romana koji piše sam Majstor iz naslova ovog romana. Način na koji će se ove dve priče spojiti u jednu, koja je povezanost između Đavola, Moskve, pisaca u Rusiji i Pontiusa Pilata možete otkriti tek kad uzmete roman u ruke da ga pročitate.

Što se tiče stila ovog romana, bitno je naglasiti da je u pitanju magijski realizam, te je bitno pripremiti se da neće svaka epizoda biti krajnje logična, ali u tome i jeste čar ovog dela. Bulgakov na jedan neverovatan način piše ovu političku satiru, koristeći sjajna sredstva, i svaka epizoda, svaka stranica i svaki lik se može analizirati do najsitnijih detalja. Ali, evo šta sve treba imati u vidu ukoliko se odlučite za čitanje ovog dela:

Nemoj imati velika očekivanja

Ono što je dosta specifično kod ove knjige jeste da ona spada među omiljenim knjigama velikom broju ljudi koji su je pročitali. Upravo iz tog razloga, čućete neverovatne priče o ovom romanu i to sa više strana, te ćete stvoriti jako velika očekivanja od njega. Iako je Majstor i Margarita svakako roman koji vredi pročitati i koji je genijalan, pre svega po ideji ali i po egzekuciji, nemojte imati ogromna očekivanja. Postoje velike šanse da vam se ovaj roman a) ne svidi nikako ili b) svidi manje nego što ste očekivali. Očekujte jednu interesantnu priču ali ništa više od toga jer velika očekivanja mogu sahraniti ovu knjigu.

Upoznaj se sa istorijskim kontekstom romana

Jedan od razloga zbog kojih je Majstor i Margarita savremeni klasik jeste i zbog istorijskog konteksta. Naime, bitno je pre svega znati biografiju Mihaila Bulgakova, te pre nego što uzmete knjigu u ruke, pročitajte malo o njegovom životu jer je sam lik Majstora dosta baziran na samom piscu. To se može recimo primetiti i kada saznajemo da je Majstor zapalio manuskript svog romana o Pontiju Pilatu, isto kao što je i sam Bulgakov zapalio prvi manuskript ovog romana. Osim toga, takođe je bitno znati da su pisci u Rusiji u toku ’30-ih godina bili prilično cenzurisani, i nisu mogli objavljivati šta god su hteli. Kako bi vam sam kontekst romana bio malo jasniji, predlažem da pogledate ovaj kratki klip o tome zašto bi trebalo pročitati Majstora i Margaritu.

Čitaj s koncentracijom

Jedan od glavnih razloga zašto mnogi odustanu od ovog romana (osim činjenice da ima dosta magijskog realizma), jeste taj što se ovaj roman zaista mora čitati sa koncentracijom. Ovo nije trafičarska literatura, niti je roman koji je deskriptivan u smislu osećanja, razmišljanja i prirode. Situacije u kojima se likovi nalaze zahtevaju potpunu pažnju, i to ne samo jer je akcija u romanu konstantna, već i zbog samog magijskog realizma. Postoje momenti u romanu koji će vam svakako biti prečudni, te je još bitnije biti potpuno skoncentrisan na ovaj roman. Zato predlažem da Majstor i Margarita ne bude jedini roman koji čitate u to vreme, i da sa strane imate neki lakši romančić u slučajevima kada vam se čita ali opet nemate 100% koncentracije ili ćete ubrzo negde ići pa nećete imati vremena da se previše udubite u priču i u samu analizu.

Ne odustaj pre prve polovine

Iako jeste malo nefer tražiti da date šansu knjizi preko 100 strana, verujem da je jedan od razloga što su mnogi odustali od ovog romana upravo taj što nisu dali malo dužu šansu ovom romanu. Majstor i Margarita je roman koji je potpuno drugačiji – on je verovatno najluđi i najbizarniji roman koji sam ikada pročitao – te trebalo bi  da se tako i tretira. Pročitajte prvu polovinu, ili trećinu romana i onda vidite da li vam stil odgovara. Nemojte odustajati zbog nerazumevanja priče romana jer će vam  do kraja apsolutno sve biti jasno.

Guglaj (u toku ili) nakon čitanja

Majstor i Margarita je roman koji u svojim stranicama krije bezbroj aluzija na druga književna dela (glavna aluzija je na Geteovog Fausta), na druge ljude i na različite aspekte Staljinizma u Rusiji (a kad budete uzeli knjigu u ruke i budete čitali između redova, videćete da je ovo jedna od bitnijih tema u romanu). Guglajući analizu romana, i čitajući malo detaljnije o svakom poglavlju ponaosob ući ćete u jedan poseban svet analize ovog ruskog klasika koji je prosto savršen. Svaka strana ovog romana je mala filozofija života, i otkrivajući te detalje čini ovaj roman. Takođe, iako je vrlo realno da ćete sami otkriti većinu metafora, aluzija i simbola, uvek je super okrenuti se i internetu ili grupama na GoodReads sajtu i videti kako su ga drugi doživeli.

Comments are closed.