Stiven Hoking, “Kratka povest vremena” // Koliko Vas zanima fizika?

Nikada nisam bio neki veliki ljubitelj fizike. U školi sam uglavnom imao odličnu ocenu, jer sam učio na vreme, ali da li je to gradivo ostalo u mojoj glavi nakog završene školske godine – nikako. Fizika je možda čak i jedini predmet iz kog se sećam manje od 10%, što je opet malo tužno, ali tako je kako je – nikada mi nije trebala. S druge strane, oduvek sam bio fasciniran vasionom i svemirom – znam da mi je bilo užasno žao kada sam upisivao fakultet jer nisam mogao da upišem astronomiju. Rad u NASA-i je definitivno moj posao iz snova, tako da se nadam da ću bar u sledećem životu da ga okusim. E sad, s obzirom na to da me svemir posebno privlači, odlučio sam da dam šansu Hokingovoj knjizi Kratka povest vremena i evo mog mišljenja o istoj.

Oduvek sam imao poštovanja prema Stivenu Hokingu. Možda nisam znao najpreciznije čime se u fizici on bavio, jer kao što sam rekao, nisam baš bio preterano upoznat sa ovim predmetom, ali sam ga uvek poštovao. Momenat kada sam shvatio da me donekle više zanima njegov rad je bio nakon konstantnog pominjanja u seriji The Big Bang Theory i nakon filma The Theory of Everything. Nakon što sam čuo i pozitivne komentare za njegovu knjigu Kratka povest vremena, odlučio sam da je poručim na engleskom sa sajta Book Depository i zaista me prijatno iznenadila. Neverovatno vizuelno lepu knjigu na engleskom jeziku za oko 1000 dinara možete poručiti OVDE (poštarina je besplatna ali opet nikad ne smemo verovati Pošti Srbije).

Neverovatno je do koje mere je sve oko nas vezano i koliko toga ne znamo o svetu u kome živimo. Isto tako vrlo je fascinantno kako je nekome palo na pamet da istraži sve ovo, i zaista je veliki užitak bio čitati o takvim mozgovima. Ne želim puno da pričam o samoj knjizi jer zaista nema šta da se spojluje niti da se prepričava, osim istorije našeg univerzuma, i njegovog potencijalnog kraha, što je, ako smem da dodam, užasno zastrašujuće.

Pre svega, moram da primetim da mi nije najjasnije ko je ciljna grupa ove knjige. Počinje na jedan vrlo lep način, i Hoking laički objašnjava neke fenomene iz fizike, ali se opet u kasnijim momentima obraća čitaocu kao da se već razume u fiziku ili da je sam fizičar. Ovo je jedina zamerka koju imam na ovu knjigu, ali sve u svemu, ne postoji knjiga ovakve vrste koja mi se više dopala. Na momente može biti suvoparna i vrlo zbunjujuća, ali dobra stvar je što na krjau knjige ipak postoji mali rečnik, tako da iako ste se izgubili u nekom pojmu, lako možete da ga nadoknadite. Jeste da sam na momente imao utisak da čitam školski udžbenik iz fizike, ali je bar bio udžbenik u kome je svako poglavlje neverovatno zanimljivo i bitno.

Kome preporučujem ovu knjigu? Svima koje ova materija zanima. Kratka povest vremena nije knjiga koja će se svideti svima koje zanima svemir, ne. Ovo je knjiga koja će se dopasti ljudima koji znaju da moraju malo da zgaze u fiziku kako bi razumeli svemir i način na koji sve funkcioniše, svet koji je mnogo dublji od planeta u Sunčevom sistemu ili galaksija pored Mlečnog puta.

Comments are closed.