#Upoznaj pisca: Životni gavrani Edgara Alana Poa

Svi ga vole, ali isto tako ga se svi i plaše. Ne spada u rang nekih velikih klasičnih pisaca kao što su npr Tolstoj i Šekspir, ali opet jeste isto toliko kvalitetan i srcu nekako dosta drag. S obzirom na to da je danas Noć Veštica, ne vidim bolje vreme nego da naučimo nešto malo više o njegovom životu. Ja lično Edgara Alana Poa jako, jako volim, stoga i stoje ove tri njegove zbirke kod mene na polici, i verujem da bi se dopao svima ako mu samo malo daju šansu i ne beže od njega jer je pisac ‘’strašne’’ književnosti. Ovaj članak će nas malo naučiti o njegovom životu, daće predloge koje  njegove priče i pesme pročitati ali i obelodaniti neke malo interesantnije a opet malo poznate činjenice o njemu.

Edgar Alan Po je rođen 1809. godine u Bostonu, i njegovi roditelji su bili glumci. Interesantna je činjenica da je Edgar dobio ime po liku iz Šekspirovog Kralja Lira, predstave u  kojoj su njegovi roditelji tada glumili. Njegov otac je napustio porodicu kada je Edgar imao samo godinu dana, a godinu dana nakog toga, preminula mu je i majka. Nakon njene smrti, o njemu su se starali izvesni Džon Alan i Fransis Hol Alan. S toga je Edgar dobio dva prezimena – prvo od svojih roditelja (Po) a drugo, odnosno srednje prezime, od porodice koja ga je uzila pod svoje, iako ga nikad nije znanično usvojila. Međutim, Džon i Edgar se nikad nisu dobro slagali, i često su se svađali. Kada je Edgar malo odrastao, svađe oko novca i oko Džonovog kockanja su bile sve učestalije. Edgar je kasnije upisao fakultet u Virdžiniji, ali je morao da odustane nakon godinu dana zbog manjka novca. Zbog toga je otišao u vojsku, ali kada je shvatio da to jednostavno nije za njega, napustio je i odlučio da se posveti pisanju.

Prvo je počeo da piše književne časopise i male kolumne, što je u to vreme nekako bilo slično književnih kritičarima. Ono što je posebno interesantno jeste da je u ovom trenutku, te daleke 1836. godine kada je Edgar imao samo 25 godina, oženio svoju rođaku Virdžiniju Klem, koja je tada  imala svega 13 godina, za šta mu je bila potrebna posebna dozvola. Godinama je Edgar želeo da izda svoj časopis, i odlučio je da to bude časopis The Penn, ali je nažalost umro pre nego što je uspeo da ga izda. Edgar je umro 1949. godine, kada je imao samo 40 godina, a njegova smrt je i dan danas na neki način misterija. Razlozi koji se navode za njegovu smrt su mnogi, počevši od trovanja alkoholom (jer je u poslednjim godinama važio za ozbiljnog alkoholičara)  pa preko kolere, droga, raka, čak do toga da je izvršio samoubistvo. Još jedan ozbiljan pisac koji  je umro kao  niko i ništa. Slobodno se može reći da je njegov smrt enigma kao i njegove pisanije. Nakon njegove smrti, njegov tadašnji književni rival, pisac Rufus Grinvold napisao je nekoliko članaka u kojima govori o ludosti Edgara Alana Poa. Naime, pisao je kako je Edgar šetao ulicama sam često, pričao sam sa sobom, kako se konstantno molio nekim svevišnjim tamnim silama.

Njegov rad je ipak zaista bitan. Edgar Alan Po je jedan od najbitnijih i najpopularnijih pisaca gotske književnosti. Osim toga, on je taj koji je popularizao macabre žanr, odnosno ono što mi možemo da prevedemo kao žanr misterije i jeze. To nije horor žanr kao takav, ali jeste svakako žanr koji budi određenu jezu. Edgar Alan Po iza sebe ima samo jedan roman, a to je Avanture Artura Gordona Prima, koji možete pronaći i na srpskom jeziku u izdanju čak dve izdavačke kuće – Lom i Kosmos. Osim ovog romana, on je ipak poznat po svojim pesmama i kratkim pričama. Kao što svi znate, njegova najpoznatija pesma je Gavran (original / prevod), i reč Nevermore koja se vrlo lirički pojavljuje u samoj pesmi. Ova pesma je hvaljena prvenstveno zbog svoje muzikalnosti, a kada se na to doda i činjenica da je vrlo tamna i na momente strašna, dobija se remek-delo koje se i dan danas pamti. Druga pesma koja je takođe savršena, i lično meni omiljena jeste Anabel Li (original / prevod) i kao temu ima smrt lepe žene. Pesmu prepričava čovek koji se seća svoje mladosti i zaljubljenosti u izvesnu Anabel Li, ali isto tako i ljubavlju koju oseća nakon njene smrti. Iako se godinama pisalo o tome ko je inspiracija iza Anabel Li, najočiglednija mogućnost je da je to bila njegova supruga, posebno jer je obva pesma napisana te godine kada je Edgar Alan Po umro. Istu tematiku ima i njegova pesma Lenor (original).

Ali ipak ono što je Edgar Alan Po pisao najbolje jesu kratke priče. Edgar je sjajan pripovedač, i njegova prioza je zaista posebna. S obzirom na to da je pisao o jezivim stvarima, kratka priča je baš tačno ona forma koja mu je bila potrebna. U samo jednom sedenju, njegove priče koje se pročitaju dobijaju jedan poseban značaj. Nije isto čitati gotski roman i dobru gotsku priču upravo iz ovog razloga – u čitanju kratke priče ne postoji pauza. Njegova najpoznatija kratka priča je Pad kuće Ušera, kako glasi srpski prevod priče The Fall of the House of Usher. Kao temu, ova priča ima ludilo, porodicu, i izolaciju od ostatka sveta. Toliko je bitna književno ali i stilski da je često lektira u školama engleskog govornog područja, i ako je niste pročitali, savetujem da pročitate. Zatim, tu je i The Tell Tale Heart, a srpski prevod je Srce s pričom. Da ne otkrivan previše, ova priča je savršen način da se pokaže koliko smo sami sebi najveći neprijatelji. Osim pomenute dve priče, tu su sjajne priče kao što su Ubistva u Ru Morgu, Morela, Zlatna buba i Crna mačka. Koju god njegovu zbirku prilča da uzmete nećete pogrešiti. Može biti da je malo strašnija pa će vam se činiti bespotrebno ako ne volite ovaj žanr, ali ono što Edgar Ala Po ima da kaže je mnogo više od samo jedne strašne priče. Njegova svaka priča i svaka pesma ima toliko podtema , a ako pročitate i kasnije malo istražite na internetu šta je hteo reći, verujte mi bićete oduševljeni.

Ono što je takođe vrlo interesantno jeste da su njegove pesme i priče čitane toliko puta da ih možete pronaći na YouTube-u kako ih čitaju neki savršeni ljudi. Recimo, Gavrana možete čuti na engleskom dok je čita genijalni glumac Kristofer Voken. Osim toga, dosta njegovih priča je animirano, kao na primer ova super animacija priče The Tell-Tale Heart (Srce s pričom)

Evo još nekoliko interesantnih informacija o životu Edgara Alana Poa:

  • On je prvi koji je započeo profesiju književnog kritičara. U njegovo vremen književnih kritičara nije bilo, ali je on pisanjem svojih kolumni koje sam pomenuo bukvalno bio preteča književnog kritičara.
  • Njegov stariji brat, Vilijan Henri Leonard Po, kao i njegova mlađa sestra Rozali, su takođe bili pisci. Brat je bio pesnik, dok je Rozali radila kao učitelj pisanja.
  • Najveći uticaj na Edgara Alana Poa bio je Lord Bajron.
  • Prvu knjigu pesama,  Tamerlejn je napisao i objavio kad je imao samo 18 godina.
  • Kada je Alan umro, odnosno čovek koji ga je odgajio, Edgar je ostao potpuno siromašan. Kao što sam napomenuom, Edgar i Džon nikad nisu bili u dobrim odnosima, i  samim tim  ga je Džon Alan izostavio iz testamenta. Njegovo nasledstvo je otišlo Džonovom vanbračnom detetu za koje on nije ni znao da postoji.

Čitajte Poa, jer je zaista savršen. Možda je najbolji pisac ovakvog žanra ikad, možda i neće postojati bolji. Ne samo da je stvarao jezu na najbolji mogući način, nego je uspevao da u svaku svoju pričlu i pesmu ubaci toliko nivoa, i na sve to im podari neku dozu muzikalnosti. Njegove knjige  možete naći u svakoj knjižari, i izdaju je mnoge izdavačke kuće, kako na srpskom tako i na engleskom.

Comments are closed.