Žoze Saramago, “Kain” // Priča o ljudskoj prirodi i o tome ko smo zapravo

Jedna od stvari koje fale ovom našem čitalačkom podneblju jesu književni klubovi, odnosno skupovi ljudi koji čitaju zajedno sa ciljem detaljnije analize i diskusije. Sve što postoji u Srbiji je manje-više malo, i ne toliko popularno. To je jedna od stvari koje Zorana sa bloga Knjigoteka i ja želimo da promenimo, tako da smo drugi put na Instagramu pokrenuli klubić koji , za sada, od milja zovemo buddy read, a posle romana Beleške jedne Ane koju smo čitali u aprilu, odlučili smo se da drugi roman bude Kain. Hvala svima koji su se priključili ovom buddy ready i diskusiji – očekujemo Vas u još većem broju sledeći put. Elem, kakva je to knjiga Kain i zašto ni malo nismo pogrešili u njenom odabiru?

Žoze Saramago je portugalski pisac koji je ujedno i dobitnik Nobelove nagrade. Osim velikih književnih hitova kao što su Smrt i njeni hirovi, Slepilo i Putovanje kroz Portugaliju, tvorac je još mnogo savršenih priča. Knjiga Kain je zapravo novela, odnosno kratak roman (koji ukupno ima oko 170 strana), a bavi se upravo onim što je u naslovu – Kainovom biblijskom pričom.

Da biste u potpunosti razumeli Kaina, morate biti upoznati sa pričom o Kainu i Avelju, u kojoj Kain ubija svog brata Avelja jer ga je Bog više voleo. U ovom romanu, Saramago nam daje potpuno drugačiju perspektivu ove biblijske priče, gde predstavlja Boga kao negativca. Kroz celu priču pratimo Kaina nakon ubistva svog brata koji zapada u razorazne epizode – i svaka je bazirana na nekoj biblijskoj priči ili liku iz Biblije. Tako su tu Lilit, Azazel, Noa, pa čak i gradovi Sodoma i Gomora.

Ono što je posebno interesantno kod ovog romana je način na koji je napisan. Saramago je neverovatno vešt u pisanju, i njegove rečenice su izuzetno pitke. On na jedan pre svega duhovit način daje uvid u Kainovo razmišljanje i u to zašto je Bog glavni negativac. Osim svega ovoga, pripovedač romana je svestan čitalaca kao i vremena u kom čitalac čita, tako da su neke stvari vrlo logično objašnjene.

Kao što je več prekomerno prikazano gospod, osim što je prirodno nadaren za knjigovodstvo i što veoma brzo računa napamet, jeste ono što kažu bogat.

Iako je Saramago bio komunista i nije verovao u Boga, on ni u jednom trenutku ne bogohuli. On na jedan potpuno suptilan način želi da predstavi koje su to greške koje smo mi napravili u tumačenju religije. On se hvata za ravnopravnsot polova, homofobiju, bilo kakve predrasude. I to je ono što ovaj roman čini spektakularnim – svako od nas je svaki lik iz ovog romana, i čitanjem ćemo shvatiti koje su to greške koje mi pravimo. Upravo je to razlog zbog kog je svaka vlastita imenica napisana malim slovom – to smo svi mi, i samim tim ta imenica nije vlastita, nego zajednička.

Osim svega ovoga, vrlo je interesantno čitati ovaj roman isključivo zbog upoređivanja sa Biblijom. Jedna od interesantnijih stvari e pročitati priču baziranu na Bibliji i onda pročitati kako je to predstavljeno u Bibliji. Saramago je ne samo duhovit, on je inteligentno spretan pisac, na momente emotivan, na momente surovo realan. Ovo je definitivna preporuka za koju će Vam trebati bukvalno dan ili dva jer se čita izuzetno brzo, i nije ni u jednom trenutku dosadna. Jedan od apsolutnih favorita ove godine.

Comments are closed.