Arne Dal, “Unutrašnjost” // Drugi roman sjajnog švedskog krimi serijala

Već sam napisao kada sam pisao prikaz za prvi deo serijala Berger i Blum, Pustoš, da Šveđani zaista sve rade baš onako kako bi trebalo. Od muzike, preko filma pa sve do književnosti. Podžanr trilera nordic noir postao je izuzetno popularan, što samo govori o tome koliko su trileri nastali na skandinavskom poluostrvu sjajni i napeti. Da li je to zbog njihovog umeća ili zbog činjenice da su im priče smeštene u mračne i hladne predele? Još jedan takav nam je stigao pre nekoliko meseci u izdanju nove izdavačke kuće Dokaz (u koju ulažem velike nade da će postati jedna od boljih izdavačkih kuća u Srbiji u narednom periodu), a u pitanju je nastavak već pomenutog serijala. Pustoš je triler koji me prošle godine zaista pozitivno iznenadio, posebno imajući u vidu da ovo nije žanr koji me može oduševiti. Jako je teško napisati triler koji će nam ostati u sećanju nekoliko meseci, pa i godina, nakon završene poslednje strane. Za dobar triler nije samo bitno napisati napetu priču, već uraditi nešto novo, što polako postaje sve teže i teže. Ali Arne Dal je i u drugom romanu o detektivima Berger i Blum uradio isto što i prvim – napisao sjajnu priču koristeći odličan stil koji ga izdvaja iz koša ostalih nordic noir pisaca.

Ono što je bitno znati pre nego što počnete sa čitanjem Unutrašnjosti, jeste da, iako je donekle vezan za prvi deo, Unutrašnjost može da se čita i bez prvog dela serijala, iako će čitanje biti malo komplikovanije. Razlog je svojevrstan Dalov stil – isto kao i u prvom delu, nije definisano ko je narator svakog poglavlja. U Unutrašnjosti ćemo sa vremena na vreme doći u situaciju kada nam nije jasno ko prepričava priču, ali ćemo u toku poglavlja dobiti ideju šta bi to moglo biti – interesantan način da Dal već napet triler učini za nijansu napetijim. Isto kao i Pustoš, i ovde su protagonisti detektivi Sam Berger i Moli Blum, ali je sam početak romana drugačiji. Naime, Berger se budi u mentalnoj ustanovi, ne zna gde se nalazi, niti šta se dešava. Već posle nekoliko trana, saznajemo da su i Berger i Blumova na poternici državne bezbednosti, te da ne mogu da prihvate nikakav novi slučaj, već se kriju. Ali kako u tom slučaju mi ne bi imali o čemu da čitamo, Arne Dal ponovo dovodi Dir, koja u ovom romanu ima dosta veliku ulogu. Detektivka Dir će kontaktirati Bergera i Blumovi i tražiće im pomoć ”na crno” jer veruje da je jedan novi slučaj vezan sa slučajevima od pre 8 godina kada je, vrlo moguće, pogrešna osoba osuđena. Ponovo se pojavio ubica koji ubija majke i njihove sinove a na telima žrtava ostavlja crtež deteline sa četiri lista. Ali ko bi to mogao biti, kako oni uopšte poznaju Sama i Moli i zašto baš detelina sa četiri lista?

Sličnost sa prvim delom ovog serijala se pre svega oslikava u stilu Arnea Dala. Njegove rečenice su zaista sjajne, podsećajući na dobre pisce savremene književnosti, što je vrlo redak slučaj za pisce trilera. Većina ovih pisaca se trudi da se fokusira na  sam zaplet romana koji bi trebalo da bude izuzetno napet, a opet da ne gubi tu nit koja će roman da učini uverljivim, što je opet, samo po sebi teško. To je ujedno i razlog zbog kog pisci ovog žanra ne ulažu dovoljno truda u same rečenice i u stil pisanja. Upravo zbog toga trileri nisu knjige koje ćemo pamtiti dosta dugo (naravno, ukoliko triler nije savršeno napisan), jer ćemo kao čitaoci biti totalno zagriženi za priču dok čitamo dati roman,  dok ćemo posle njega zaboraviti na to kakvi su likovi ili kakvu je atmosferu knjiga probudila u nama. Likovi Arnea Dala su, baš kao u Pustoši, sjajno razrađeni. Pratimo Sama Bergera i Moli Blum još dublje, te je Dal i ovaj roman iskoristio da nadogradi ovo dvoje protagonista. Takođe, bitno je znati da će vas, nevezano za to da li ste čitali prvi deo serijala ili niste, početak romana dosta zbuniti. Čitaocu je potrebno nekih dvadesetak do tridesetak strana da uđe u sam roman, da shvati način na koji Dal gradi priču i da poveže kockice koje su mu ostale nepovezane nakon prvog dela serijala. Ali čak i ako čitalac uzme ovu knjigu u ruke bez čitanja Pustoši, smeši mu se jako dobra avantura. U tom slučaju, bitno je čitati sa koncentracijom, posebno na samom početku kada će nam Dal perfidno dati neki mali siže slučaja iz prethodnog romana.

Ali ova dva serijala se donekle i razlikuju. Dok je stil i način na koji je Pustoš napisan bolji i kompaktiniji, sam zaplet romana Unutrašnjost, je, po mom nekom mišljenju, bolji i napetiji. Slučaj koji ovi detektivi pokušavaju da reše nam neće dozvoliti da knjigu ostavimo po strani. Svemu tome doprinosi i mesto na kom je radnja ovog romana smeštena; za razliku od prvog dela serijala koji počinje u Stokholmu, Unutrašnjost je roman koji je smešten u sam centar Švedske (unutrašnjost), u mala naselja i šume koje su prekrivene snegom i gde dolazak se do najbližeg naseljenog mesta meri u intervalima od po nekoliko sati. Ovi predeli su takvi da mogu stvoriti izuzetnu napetost nebitno da li je radnja smeštena u toku dana ili u toku noći.

Ukoliko vam je potreban napet i, još bitnije, kvalitetan triler, onda slobodno možete uzeti Unutrašnjost u ruke. Jedina njegova mana je u nekim malo nerealnijim situacijama u kojima se detektivi Sam i Moli nalaze (uključujući i jedan sporedan lik u romanu sa naših prostora – u pitanju je izvesna Jovana Malešević iz Novog Sada) ali osim toga, ovaj roman zaista pruža sve ono što bi triler trebalo da pruži.

Iz tog razloga, slobodno imajte Pustoš i Unutrašnjost na spisku za sledeći odlazak u knjižaru. Još bolje bi bilo da podržite ovu izdavačku kuću i naručite romane preko njihovog sajta. Ne samo da će te dobiti određeni popust, već će vam i knjige stići sjajno zapakovane što će sprečiti bilo kakva oštećenja. Biće vam potrebno malo vremena kako biste ušli u priču i stopili se sa Daleovim stilom, ali zaista vredi. Do sada serijal Berger i Blum broji 4 romana (peti se trenutno piše), a na srpskom su prevedena prva dva dela, dok Dokaz izdavaštvo planira da izda i ostale.

Comments are closed.