Dobitnik nagrade Buker 2020

Onima koji prate moj blog i Instagram poznata je Bukerova nagrada za književnost, najprestižnija književna nagrada u Britaniji koja nagrađuje najbolje romane angloameričkog govornog područja. Buker nagrada (koja se takođe zove Man Booker Prize ali se taj naziv u poslednjih nekoliko godina izbegava), jedna je od najprestižnijih nagrada za književnost, posebno u  Britaniji. Njena popularnost je tolika, da od pre nekoliko godina postoji i nagrada Internacionalni Buker, koja se dodeljuje najboljem romanu godine koji je napisan van engleskog govornog područja. U toku 50 godina, koliko se ova nagrada dodeljuje, dobitnici su bili neki od najvećih imena savremene književne scene, poput Salmana Ruždija, Ijana Mekjuana, Kicija, Jana Martela. U toku prethodne dve godine, dobitnici su bili romani koji su bili eksperimentalnog žanra, i dosta se polemisalo o tome da li je Bukerova nagrada i dalje prestižna, ili se polako prodaje trendovima. Na blogu ste ove godine mogli ispratiti kraću listu nominovanih, a evo ko je dobitnik nagrade za 2020.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je škotski pisac Daglas Stjuart koji je odneo krunu za njegov roman Šugi Bejn. Za pisanje ovog romana mu je bilo potrebno 10 godina, i bio je odbijen od strane čak 32 izdavača. Prvi koji mu je dao šansu da izda svoj roman bila je jedna američka izdavačka kuća, ali je Daglas bio prilično sumnjičava da će ovaj roman o Škotskoj za vreme osamdesetih godina prošlog veka naići na svoju ciljnu publiku. Razlog ovome je bila činjenica da je retko ko van Britanije znao kakva je to bila politika Margaret Tačer i na šta je sve ona uticala.

Roman Šugi Bejn ima neke autobiografske elemente. Isto kao i Daglas, i Šugijeva majka pati od alkoholizma. Ovo je roman koji se u svojoj srži bavi bnitnim temama kao što su siromaštvo, mizoginija, homofobija i zavisnost od različitih substanci. I Šugi i njegova majka su autsajderi – majka Agnes je takva zbog činjenice da nije mogla da bude ništa drugo do onoga što društvo od nje zahteva, dok je Šugi potpuno drugačiji jer je kvir i feminiziran, i samim tim je nailazio na dosta problema u Škotskoj u tom periodu. Kritičari su ovaj roman nahvalili zbog svoje atmosfere osamdesetih godina, muzičkih kaseta i cigareta, žena koje uzimaju sredstva za smirenje i piju alkohol kako bi pregurali svakodnevne probleme. Donekle povezana za politikom i sa posledicama radikalnog političkog sistema, Šugi Bejn predstavlja nešto potpuno nesvakidašnje u savremenoj književnosti, i poredi se sa književnošću Kelmana i Irvina Velša.

Comments are closed.